Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iрпінь намалювали вчетверте

У міжнародному пленері взяли участь митці майже з усієї України та Азербайджану, Литви, Німеччини і Словаччини
31 травня, 2019 - 10:51

У серпні 2017 року в місті Ірпені на Київщині відбувся перший всеукраїнський пленер «Намальований Ірпінь». Вирішено було проводити його й надалі. «Намальований Ірпінь» став міжнародним. Тож цього року відбувся вже ІV пленер «Намальований Ірпінь». В ньому взяли участь художники майже з усієї України — від Ужгорода до Харкова і Луганська та від Києва й Ірпеня до Маріуполя, зокрема заслужені художники України Михайло Довгань із Вінниччини, Орест Манюк із Києва, Віктор Скубак із Луганщини, кандидат мистецтвознавства Іван Гуцул із Буковини. Також прибули митці із Азербайджану, Литви, Німеччини і Словаччини. Всього з інших міст України і з-за рубежу приїхало 24 художники. 22 митці були місцеві. Керівник Ірпінської школи академічного рисунку і живопису Євгенія Харгрі залучила до участі в пленері понад 20 своїх вихованців. Для майбутніх художників пленери є важливою мистецькою школою. Дорослі майстри відвідали Ірпінську школу академічного рисунку та живопису і провели сеанс рисунку з натури.

Усіх художників міська влада забезпечує фарбами і полотнами, а приїжджих — ще й проживанням і харчуванням. Кожний учасник пленеру створює по два полотна з краєвидами Ірпеня. Репродукції цих картин оприлюднюють у каталогах, які видають після пленеру.

Цього разу постійний куратор пленерів заслужений художник України викладач Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука Костянтин Могилевський, у зв’язку з тяжкою хворобою, передав свої обов’язки голові Київської обласної організації Національної спілки художників України Олександру Дмитренку. Художники надали власні картини для Мистецького благодійного балу в Ірпені. Кошти, виручені від продажу квитків і картин, передали на лікування Костянтина Могилевського.

Виставка пленерних робіт була представлена на центральній площі Ірпеня. Ірпінці та гості міста мали змогу поспілкуватися з авторами картин. Потім виставку було експоновано в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї. Але Ірпінь уже потребує окремого художнього музею.

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ, директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею, фото надано автором
Газета: 
Рубрика: