Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Дзеркало, в яке влада відмовляється дивитися»

23 березня, 2012 - 00:00

Колектив Львівського академічного театру імені Леся Курбаса звернувся до шанувальників театрального мистецтва з пропозицією долучитися до акції з нагоди Міжнародного дня театру.

27 березня у Львові мають намір провести акцію протесту під гаслом: «Нема культури — нема людини! Нема людини — нема народу! Нема народу — нема держави»! У листі, який надійшов до редакції «Дня», курбасівці пишуть: «Ми хочемо не просто вкотре звернути увагу влади й суспільства на проблеми і стан, в якому перебуває театр (культура), а розпочати процес розв’язання цих проблем. Однак це можливо лише за умови спільних, злагоджених дій усіх, кому небайдужий розвиток українського театру й культури. Так званий залишковий принцип фінансування театру й культури загалом, а також несправедлива диференціація коштів між театрами створюють умови, за яких більшість творчих (театральних) колективів ледь зводять кінці з кінцями. Ще кілька років такої «футбольно-культурної політики» — й український театр як мистецтво опиниться за крок до зникнення. Театр завжди був і є своєрідним живим дзеркалом, яке відображає загальний стан суспільства, країни. Український театр — це дзеркало, в яке влада вперто відмовляється дивитися. Із нагоди нашого професійного свята ми закликаємо всіх небайдужих 27 березня, о 12.00, «озброївшись» дзеркальцями, вийти до будівель місцевих органів влади на Всеукраїнську акцію «Досить футболити культуру!»

Нашими основними вимогами є: належне фінансування соціальних гарантій; ремонт театральних приміщень і фасадів, які перебувають у аварійному стані, і відповідне технічне забезпечення; розв’язання житлового питання акторів і працівників театрів.

Газета: