Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Наші у Граці!

Молодіжний симфонічний оркестр України/YsOU та Львівська академічна чоловіча хорова капела «Дударик» під керівництвом диригентки Оксани Линів дали два концерти у Музікферайні (Філармонії)
13 вересня, 2019 - 11:19
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Уперше в історії українські колективи відкрили концертний сезон одного з найважливіших культурних міст Австрії — Граці. Унікальна подія відбулася у рамках Культурного року Україна—Австрія 2019 за підтримки Українського інституту.

«205-й концертний сезон відкрили Оксана Линів та Молодіжний симфонічний оркестр України, який дає можливість молодим талантам спільно займатися музикою», — йдеться у повідомленні на сайті грацької філармонії.

Програма виступу включала Симфонію №9 Людвіга ван Бетховена, тема четвертої частини якої, «Ода до Радості» на слова Фрідріха Шиллера, лягла в основу гімну Європейського Союзу. Також музиканти виконали кілька творів Ксавера Моцарта — сина Вольфганга-Амадея Моцарта.

Як підкреслила О. Линів, кантата «Перший весняний день» Франца Ксавера Моцарта (молодшого сина Амадея Моцарта) ще ніколи не звучала в Європі через ще нерозкриту світові особистість композитора, який 30 років свого життя жив та творив у Львові. Її виконання символізувало нерозривність історичних та культурних зв’язків України та Європи, зокрема Австрії.

9-та симфонія Людвіга ван Бетховена є символом свободи та єднання народів. Виконанням  цього твору на батьківщині композитора (прем’єра відбулася 1824 р. у Відні) Молодіжний симфонічній оркестр України/YsOU та Львівська чоловіча хорова капела «Дударик» символічно відкрили Бетховенський рік в українському культурному секторі.

Солістами програми виступили оперні співаки: Сусанна Чахоян, Сергій Магера, Ірина Житинська і Назар Тацишин; Оксана Линів — диригент, арт-директор оркестра YsOU, головна диригентка Опери та філармонійного оркестру м. Ґрац.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: