Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гібридна «формула Штайнмайєра»

Кремль намагається дописати і нав’язати свої пункти. В Україні заговорили про… «формулу Зеленського»
19 вересня, 2019 - 18:51
ФОТО АННИ ЧАПАЛИ

18 вересня надвечір озброєна людина заїхала на міст Метро в Києві. Чоловік зупинив автівку посеред мосту і почав погрожувати його підірвати. «Пікантності» ситуації додавав прапор України, що висів на його автівці, і, як з’ясувалося згодом, участь чоловіка в проведенні антитерористичної операції на сході України. Ну й вишенькою на торті стало те, що чоловік ще й був переселенцем із Криму.

Не дивно, що цей комплект одразу викликав у багатьох людей одне конкретно припущення — воїн АТО і кримчанин так протестує проти дій влади, які спрямовані на капітуляцію країни. І якщо врахувати інформаційний шум навколо так званої «формули Штайнмайєра», про яку останнім часом не говорив хіба що ледачій, то дії «підривника» виглядають не лише логічними, а й зрозумілими.

Багато експертів у один голос стверджують, що така реакція людей на можливу імплементацію мінських угод із використанням «формули Штайнмайєра» — це лише перші дзвіночки майбутніх украй трагічних подій.

І, видається, єдиним способом попередити ці події є ретельно розібратися в нагромадженні інформації, витягти з неї зерна правди і запобігти поширенню фейків.

Отже,

ЩО СКАЗАВ ШТАЙНМАЙЄР?

Насправді це надважливе питання, адже воно закладається в основі багатьох подій, що відбулися в Україні в останні роки.

Доречним буде сказати, що навіть досвідченому досліднику не під силу знайти так звану «формулу Штайнмайєра». Причина проста — її немає, і ніякої формули пан Франк-Вальтер Штайнмайєр не оприлюднював. То звідки ж вона пішла?

19 січня 2016 року згаданий німецький чиновник, який на той час був міністром закордонних справ, в інтерв’ю чеському виданню Tyden сказав:

«Коли проводяться вибори, відкривається перспектива довготривалого затишшя конфлікту. Але проблема в тому, що довше будуть виконуватися окремі кроки Мінської угоди, то більшатиме нетерплячих людей із обох сторін і більшатимуть загрози нової ескалації. Нам потрібні певні умови безпеки для виборів, але, з огляду на події останніх тижнів, я вірю, що ми зможемо їх створити».

Як із цього вислову зробили якусь «формулу» залишається загадкою, але вже за тиждень представник Російської Федерації в Тристоронній контактній групі Борис Гризлов заявив:

«Голосування за Конституцію України має бути жорстко ув’язано з одночасним прийняттям поправок до статей 1 і 10 закону про особливий статус для надання особливому статусу постійної основи за «формулою Штайнмайєра».

Власне, саме від цієї заяви Гризлова, яку він зробив 27 січня 2016 року і народилася ця, так звана «формула».

Ще раз, сам Штайнмайєр ніколи ні про які зміни в Конституції не говорив. Так, він казав, що вибори є інструментом принаймні залагодження конфлікту. Він навіть не казав вирішення. Натомість, російська сторона вміло використала це для своєї гібридної політики.

Цікаво, що висловлювання представника РФ у ТКГ Гризлова змусило дипломатичне відомство Німеччини, з метою уникнення спекуляцій, ретельно пояснити, що ж саме мав на увазі пан Штайнмайєр:

«Пропозиція (Штайнмайєра. — Ред.) стосується черговості проведення місцевих виборів у окупованих районах Донбасу і введення особливого порядку місцевого самоврядування в цих районах. Пропонувалося, щоб закон про введення особливого порядку місцевого самоврядування в Україні тимчасово вводився разом із проведенням місцевих виборів. Остаточне і тривале застосування цього закону відбулося б тоді, коли буде підтверджено позитивний перебіг виборів і всі інші складові процесу Мінських домовленостей і надалі розвиватимуться позитивно».

Якщо перекласти з дипломатичної мови на людську, то німецька дипломатія фактично сказала: «треба зробити тимчасові умови для проведення виборів, а далі якщо все відбудеться в межах закону і норм безпеки, то можна розглянути постійні основи». Так, це було завуальоване бажання всидіти на двох стільцях. Але чого чекати від дипломатів?

Утім, і на цьому слід ще раз наголосити, те, що сказав пан Штайнмайєр не мало нічого спільного з тим, що почав під цією назвою просувати Кремль.

«ПЛАН ПУТІНА»

Як відомо, 27 січня 2016 року в Мінську відбулося засідання ТКГ із врегулювання ситуації на Донбасі, підчас якої українська сторона отримала документ, який нічим іншим, ніж ультиматум назвати було не можна.

Зрозуміло, що Росія намагалася «одягнути» свої вимоги в якийсь більш цивілізований формат. У Кремлі чудово розуміли, що назвати це все «планом Путіна», чи «Гризлова», чи хоч «Мотороли з Гіві» — це приректи свій план на стовідсоткову невдачу. І тут висловлювання німецького міністра прийшлися дуже доречними.

Раніше вже згадувалися про дивну заяву пана Гризлова щодо Конституції в зв’язці з так званою «формулою Штайнмайєра». Немає жодних сумнівів, що саме таким чином Кремль намагався легалізувати свої забаганки. І якщо прибрати маніпулятивну мішуру, то виглядали вони наступним чином:

1. Україна приймає закон про особливий порядок проведення місцевих виборів на непідконтрольних територіях.

2. Особливий статус окремих районів Донецької і Луганської областей закріпляється в Конституції України.

3. Україна проводить вибори в «ОРДЛО», при цьому роззброєння проросійських бойовиків не відбувається, російські війська залишаються на окупованих територіях, а Росія зберігає контроль над частиною кордону, яка не контролюється Україною.

4. Після проведення виборів Україна зобов’язана надати політичну та економічну автономію «ОРДЛО».

5. Україна оголошує повну амністію всім бойовикам.

6. Бойовики отримують статус «народної міліції».

От це врешті російська сторона і назвала «формулою Штайнмайєра». Але хіба не зрозуміло, що для того, щоб таке пропонувати, сам пан Штайнмайєр, напевно, мав би остаточно втратити здоровий глузд. Проте його фраза: «особливий статус за чесні демократичні вибори відповідно до стандартів ОБСЄ» свідчить як раз про те, що він глузд не втратив. Тому що реалізація шести вказаних вище пунктів це все що завгодно, але не «демократичні» вибори і точно не «стандарти ОБСЄ».

Утім, це не завадило ані російським пропагандистським ЗМІ, ані українським, для яких «сенсація» дорожча за правду, поширювати російський ультиматум від 2016 року, називаючи це — «формулою Штайнмайєра». 

«ФОРМУЛА ШТАЙНМАЙЄРА» В КОЖНОГО СВОЯ

Уявіть собі що ви, раптом опиняєтеся серед божевільних. І вони вам починають доводити якесь безглуздя. Наприклад, що руки правильно називати ноги. Погодьтеся, в цьому випадку фраза «по підлозі ходять ногами» і у вас, і у них буде мати геть інше значення. Фактично і ви, і вони мають рацію, по підлозі дійсно треба ходити ногами, але ви будете ходити ногами, а вони руками.

Щось подібно сталося і з так званою «формулою Штайнмайєра». Для Європи вона виглядає як намагання провести вибори на непідконтрольній Україні території, але з обов’язковим поверненням контролю. І лише після цього можна говорити про надання якогось особливого статусу. Тому й не дивно, що Європейські партнери нічого поганого не бачать у цьому плані. Зокрема й голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі Мирослав Лайчак висловлює підтримку реалізації цієї «формули».

І вкрай важко українським дипломатам пояснити європейцям, що Росія під «формулою Штайнмайєра» передбачає зовсім інше, а саме — отримання «ОРДЛО» особливого статусу вже зараз і проведення виборів із присутністю їхніх військ та найманців.

І те і те вибори. Але, як кажуть, це дві великі різниці. Тому коли хтось із наших високопосадовців чи іноземних партнерів знову згадує «формулу Штайнмайєра», слід усе ж таки з’ясувати яку саме він має на увазі.

Зрозуміло, що українське суспільство схильне все сприймати дуже емоційно: і «Перемогу», і особливо «Зраду». І цим з успіхом користується ворог. Як ніколи сьогодні потрібно перевіряти всю інформацію і користуватися офіційними джерелами.

А щодо останніх подій, то позиція України залишається незмінною: проведення виборів на окупованих територіях відбудеться лише після повернення туди України.

І на останок, припустимо мотиви людини, яка в середу погрожувала підірвати міст у Києві, були політичні. І тут у мене питання, а якби нова влада не нехтувала обов’язком пояснювати громадянам свої дії і мотиви чи вчинив би ветеран АТО так саме?

Андрій БУЛҐАРОВ, політичний оглядач, публіцист
Газета: 
Рубрика: