Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Тріумф династії Буковських та розділений Гран-прі

В Києві завершився 49 міжнародний кінофестиваль «Молодість»
1 вересня, 2020 - 09:11

Церемонія нагородження відбулась під Аркою дружби народів. Після вручення призів відбулася українська прем’єра документальної картини режисерки Ірини ЦІЛИК «Земля блакитна, ніби апельсин» (наша газета свого часу першою серед українських видань опублікувала розлоге інтерв’ю з нею: «Я взагалі не почуваюся дорослою» — «День», 23.01.20, https://day.kyiv.ua/uk/article/kultura/ya-vzagali-ne-pochuvayusyadoroslo...). Цей фільм, нагадаємо, вперше в історії українського кіна отримав нагороду за найкращу режисуру у конкурсній програмі кінофестивалю «Санденс».

Ім’я одного з лауреатів було відомо ще до початку «Молодості» — почесним «Золотим Скіфським оленем» за внесок у світове кіномистецтво вшанували французького актора театру та кіно, режисера, продюсера та письменника Робер ОССЕЙН.

Напередодні свої рішення оголосили спеціальні журі.

Екуменічне журі вручило призи повнометражній драмі «Пісня без назви» (режисерка — Меліна ЛЕОН, Перу—Іспанія—США), студентській роботі «Еллі» (Вів’єн ГАРТМАНН, Німеччина) та короткометражній новелі «Бульмастиф» Анастасії БУКОВСЬКОЇ — дочки провідного українського документаліста Сергія Буковського (який, до речі, у 1987 отримав приз «Молодості» за  фільм «Завтра свято»; у «Бульмастифі» зіграла його мати — Ніна АНТОНОВА).

В молодіжній програмі Molodist Teen Screen переміг «Щ — це щастя» (Джон ШИДІ, Австралія), а найкращою акторкою визнали Розу ЦАНТ («Оскар і Ліллі: Там, де нас ніхто не знає», режисер Араш Т. РІАГІ, Австрія).

Міжнародний конкурс склали окремі змагання серед повнометражних дебютів, короткометражних та студентських фільмів; у Національному конкурсі брали участь українські короткі метри. В кожній з цих чотирьох категорій присуджується статуетка «Скіфський олень» і грошова премія $ 2000. Гран-прі за найкращий фільм — «Скіфський олень» та $ 10000.

ОКСАНА ВОЙТЕНКО, РЕЖИСЕРКА ФІЛЬМУ «СХРОН», ПЕРЕМОЖНИЦЯ НАЦІОНАЛЬНОГО КОНКУРСУ / ФОТО НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ КІНОФЕСТИВАЛЮ

Чи не головним тріумфантом виявився вищезгаданий «Бульмастиф» — окрім нагороди екуменічного журі, він дістав спеціальний диплом журі Національного конкурсу і переміг серед професійних коротких метрів. А переможцем Національного конкурсу стала історична новела про воїнів УПА «Схрон» (Оксана ВОЙТЕНКО).

Найкращим студентським фільмом визнали «На добраніч» (Ентоні НТІ, Бельгія—Гана).

Приз глядацьких симпатій і приз журі FIPRESCI дістався «Двом» (Філіппо МЕНЕҐЕТТІ, Франція-Люксембург-Бельгія).

Найкращим повнометражним дебютом журі назвало «Мій ранковий сміх» (Марко Джорджевич, Сербія).

Нарешті, Гран-прі розділили між фільмами, знятими в різних частинах Америки жінками-режисерами: «Особливими прикметами» (Фернандо ВАЛАДЕС, Мексика-Іспанія) і «Твоїм ходом» (Міріам ВЕРРО, Канада).

Детальніше про підсумки «Молодості» читайте в найближчих числах нашої газети.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День»
Газета: 
Рубрика: