Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Комп’ютери, здавайтесь!

Українців навчатимуть поводитися з електронними відходами
7 грудня, 2020 - 19:54

В Україні розпочався екологічний проєкт E-waste Ukraine, який має на меті створити в суспільстві культуру збору електронних відходів. Його, за підтримки п’яти міністерств, організувала Громадська організації Lets Do It GREEN. Ідея у тому, що з прискоренням цифровізації і діджиталізації суспільства стрімко накопичуються відпрацьовані або «морально» застарілі електронні пристрої  — телефони, комп’ютери, побутова техніка тощо. Відомо, що одна батарейка забруднює 16 квадратних метрів ґрунту. А скільки забруднюють викинуті на полігон процесори, телефони та інше, якщо, за підрахунками експертів, на одну особу в Україні щороку припадає 28,5 кг електронних відходів щорічно?

— Тема збору та утилізації електронних відходів важка, адже пов’язана із всезростаючим накопиченням та  складнощами переробки відходів. Так, п’ять років тому середній цикл життя комп’ютера складав 3-7 років, зараз — до трьох:  життя вимагає технологічних рішень шляхом виробництва і вдосконалення нової техніки. Левова частина морально застарілої техніки у нас, на жаль, відправляється на полігон, — розповіла президент ГО Lets Do It GREEN Ukraine  Анна РАДЧЕНКО. — Наш проєкт має три основні складові створення умов для розробки технології утилізації. Ми розуміємо, що  найбільше відходів експортується на переробку, адже сама переробка дорога і технічно складна. Ми також говоримо про імплементацію Україною європейських  стандартів та міжнародних директив, які стосуються переробки електронних відходів, говоримо про залучення бізнесу до процесу реалізації стратегії управління цими відходами. Другий — підвищення зацікавленості населення, рівня освіти в галузі управління відходами. Це —  та частина робота, яку ми хочемо взяти на себе, культуру якої ми хочемо створити. Третя — найголовніша — створення повноцінної моделі переробки електронних відходів, у результаті якої виробники зможуть комунікувати  з бізнесом і владою, в результаті якої населення, що є ключовим споживачем і створювачем відходів, матиме умови для їх здавання на переробку.

За даними експертів, сьогодні в Україні є декілька підприємств, які здійснюють переробку електронних відходів, але — лише певних частин, повний цикл переробки не представлений. Через те частина просто викидається, іншу частину експортують для утилізації на заводи Азії. Загалом, за даними глобальних моніторингових систем, у 2020 році у світі  утворено 60 мільйонів тон електронних відходів. За даними експертів, вони розподіляються між кількома найбільшими операторами, які виготовляють електроприлади. Майже половина переробки припадає на Азію (28 мільйонів тон відходів на рік), на другому місці — США (15 млн т), за ними — Європа (13 млн т).

Як повідомили в організації Lets Do It GREEN, на першому етапі — увесь 2021 рік —   в Україні у 12 областях проводитиметься велика інформаційно-просвітня кампанія. Перш за все, її учасниками стане учнівська молодь і студенти — найчисельніші споживачі електронної техніки. Освітні лідери отримають базове тематичне навчання у галузі електронних відходів для того, щоб у подальшому передавати знання і створювати культуру поводження з відходами. Проєкт підтримали п’ять міністерств і соціально відповідальний бізнес.

— Відходів в Україні — величезна кількість, і, на жаль, досі немає законодавчої бази для створення системи переробки. Це потрібно роботи терміново. У багатих країнах цю галузь пріоритетна, бізнес заробляє на цьому сотні мільярдів доларів. Це Південна Корея, Китай, Тайвань. Переконаний, що переробка може дати великий поштовх для економіки. Ніша — дуже  прибуткова, — зазначив радник голови Держекоінспекції  Андрій НЕМИРОВСЬКИЙ.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: