Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Проти високих комунальних тарифів

На Дніпропетровщині прокотилася хвиля акцій протесту
19 січня, 2021 - 12:12

Протесні акції пройшли в багатьох великих і малих містах. Не залишився осторонь і Кривий Ріг — батьківщина Президента, де у вихідні відбулася акція під стінами міської ради. Її організатори згуртували людей на хід і мітинг «Ні грабіжницьким тарифам!» Декілька сотень містян прийшли на площу біля мерії, щоб висловити свою незадоволеність комунальними тарифами, які встановила держава. Подібний мітинг відбувається вже не вперше. Крім того, мешканці міста написали звернення до очільника держави. Цього разу частина мітингарів — близько двох десятків осіб — вирушили до пішохідного переходу на проспекті Металургів і почали безперервно ходити по ньому. Не зважаючи на те, що під натиском людей Кабмін України оголосив про зниження тарифів, жителі міста розчаровані, що не виконуються обіцянки, які давав Президент Зеленський щодо цін на газ та електрику.

До учасників мітингу вийшов директор департаменту розвитку інфраструктури міста Іван Карий. За його словами, офіційне звернення від Криворізької міськради до Кабміну України й очільника держави з вимогою терміново врегулювати тарифи планують розглянути на найближчій сесії міськради. Він зауважив, що міська влада повністю на боці обурених містян.

Проте таке співчуття представники влади виявляють не скрізь. У невеликому шахтарському містечку Марганці, мешканці якого першими в області виступили проти грабіжницьких тарифів, одну з учасниць акції звинуватили в тому, що вона порушила карантин. «Коли мітинг уже закінчився і залишилося лише декілька людей, до мене підійшли і заявили, що на мене буде складений протокол «за порушення умов карантину», і накладений штраф до 34 000 гривень», — розповіла мешканка Марганцю. Обурення марганчан, окрім тарифів на газ, викликала новина про відміну пільг на оплату електрики. Адже мешканці Марганцю живуть у 30-кілометровій зоні Запорізької АЕС,  більшість із них обігріває своє помешкання саме електрикою. Обурені люди ухвалили звернення, під яким підписалися вже чотири тисячі осіб — кожен десятий мешканець Марганцю.  

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: