Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Очі» в небі

У Вінниці готуватимуть офіцерів запасу за профілем бойового застосування безпілотників
20 січня, 2021 - 19:13
ФОТО ARMYINFORM.COM.UA

Кафедра військової підготовки Вінницького національного технічного університету цього літа набере перших 25 курсантів, котрі навчатимуться за фахом «Бойове застосування безпілотників». Як повідомляє пресцентр закладу, необхідні дозволи та ліцензію для підготовки фахівців за цією спеціальністю виш отримав минулого року за підтримки командування Повітряних Сил Збройних Сил України. Четверо викладачів в лютому розпочинають стажування і поглиблено вивчатимуть цей напрям у Національному авіаційному університеті.

За словами завідувача кафедри, доктора технічних наук, полковника запасу Андрія ПОЛЯКОВА, для підготовки фахівців за новою спеціальністю на кафедрі створили потужний симуляційний клас та придбали два безпілотні авіаційні комплекси, які інженери ВНТУ зібрали власноруч. Ці безпілотники здатні виконувати широкий спектр завдань на різних висотах та на досить значних відстанях. А це означає, що курсанти, які вивчатимуть дисципліну, отримають практичні навички застосування безпілотників.

«За сприяння командувача Повітряних Сил генерал-полковника Сергія Дроздова наші викладачі незабаром пройдуть стажування у Національному авіаційному університеті і отримають допуски до викладацької та інструкторської роботи. Симуляційний клас готовий. Крім того, вже визначена зона польотів безпілотних літальних апаратів, про що відомо СБУ. Тобто ми ретельно підійшли до підготовки курсантів, бо розуміємо, що це важлива професія для обороноздатності країни, — зауважує професор Андрій Поляков. — Під час проходження вступних іспитів особи, які бажають навчатися за цією спеціальністю, повинні будуть пройти діагностичний тест — на здатність керувати безпілотними авіаційними апаратами. Після отримання позитивного результату вони будуть допущені до участі в конкурсі — іспиту з навчальної військової підготовки, психологічних тестів».

Навчатися на кафедрі військової підготовки ВНТУ зможуть студенти 3-4 курсів, магістранти та студенти, які навчаються за скороченою формою навчання. Також спробувати свої сили мають можливість усі охочі віком до 40 років, які мають вищу освіту не нижче освітнього рівня «бакалавр». Перший набір курсантів за цією спеціальністю оголосять влітку. Вінниця стане третім містом України, де готуватимуть офіцерів запасу за спеціальністю «Бойове застосування безпілотників».

Олеся ШУТКЕВИЧ, «День», Вінниця
Газета: 
Рубрика: