Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Люботин — місто без відходів

Містечко на Харківщині приєдналось до програми «Zero Waste Cities»
10 лютого, 2021 - 19:25
ФОТО З САЙТА WIKIPEDIA.ORG

Люботин офіційно став другим містом поза Європейським Союзом, яке приєдналось до програми  «Zero Waste Cities» — Міста нуль відходів. Це стало можливим завдяки проєкту «Перехід до «нуля відходів»: одна спільнота за іншою». Відповідне рішення було прийняте виконавчим комітетом Люботинської міською ради. Першим містом, яке оголосило про свої наміри переходу до нуля відходів, є Львів.

В обох містах буде реалізована європейська практика вторинної переробки твердих матеріалів і компостування органічних відходів та впроваджена програма щодо запобіганню появи нового сміття, у тому числі за рахунок повторного використання і ремонту (проєкт реалізовується за підтримки Zero Waste Europe).

«Люботин — це перше місто з населенням до 50 тисяч громадян, яке знаходиться поза ЄС і починає працювати й запроваджувати план управління відходами, враховуючи zero waste (безвідходні) принципи. Це може слугувати важливим етапом у формуванні нашого міста як туристично привабливого. Маємо 26 озер, чудові краєвиди. Запровадження цікавих та дієвих безвідходних практик може посилити імідж громади як туристичного місця», — зазначив Сергій КИСЛИЙ, перший заступник міського голови Люботинської міської ради.

Це два міста, у яких активно діють організації-співзасновниці громадської спілки «Український Альянс Нуль Відходів». Завдяки участі у проєкті обидва отримають експертний супровід та знання для формування стратегії, плану дій та кращих практик поводження з відходами.

«Люботин ми обрали невипадково. У місті живе проактивна громада, яка ще у 2013 році активно виступила проти побудови у них нового полігону, — додає — Анна ПРОКАЄВА, голова  ГО «Центр громадських та медійних ініціатив» (Kharkiv Zero Waste). — З 2012 року  ми системно  працюємо у місті з громадою та владою. Проводили просвітницькі заходи з теми енергоефективності, управління відходами відповідно до принципів zero waste. Також це було перше місто поза Харковом, де ми відкрили Екохаб. Ми плануємо масштабування проєкту: розширення кількості міст, які мінімізують свої відходи. Люботин стане першим і показовим невеликим містом, в якому це запровадять».

Валерія НЕМИКІНА
Газета: 
Рубрика: