Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Опалювальний сезон вже близько

Чи готові міста до зими?
18 серпня, 2021 - 18:22
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Літо добігає кінця, отже - на підході новий опалювальний сезон 2021/2022. До зими готується уся країна. Уряд збирає штаби з підготовки до опалювального періоду, підземні сховища поповнюються газом, а тепловики проводять ремонти на теплотрасах і котельнях. Попри це, українців з року в рік традиційно турбує питання: чи не замерзнемо ми взимку і скільки за це доведеться платити?

ГАЗУ ВИСТАЧИТЬ НА ВСІХ

Сховища газу поповнюються газом до зими протягом літніх місяців. Сезон закачування блакитного палива в країні починається одразу ж, як приходить тепло. Станом на 15 серпня українські газові сховища заповнені на 57% - у них зберігається 17,6 млрд кубометрів блакитного палива. Цього вистачить для стабільного проходження осінньо-зимового періоду, запевняють у НАК «Нафтогаз України».

«Уряд перед «Нафтогазом» поставив завдання, щоб ми вчасно підготувалися до опалювального сезону, щоб ми могли спокійно його пройти. Хочу запевнити, що «Нафтогаз» цю домашню роботу уже виконав. Сховища наповнені достатньою кількістю природного газу», - відзначив директор з енергоефективності та управління майном групи Нафтогаз, голова Федерації роботодавців нафтогазової галузі Віталій Щербенко.

Те, що запасів газу вистачить, підтверджують й історичні дані споживання. Наприклад, у 2018 році у сховищах зберігалося 17,2 млрд кубометрів, у 2017 - майже 17 млрд кубометрів, у 2016 - лише 14,7 млрд кубометрів газу.

Ціна газу для тепловиків і для населення не підвищиться протягом всієї зими

Ринкові ціни на газ продовжують бити рекорди. Нещодавно «Українська енергетична біржа» зафіксувала позначку понад 18 грн за кубометр! На жаль, саме стільки доведеться платити за блакитне паливо бізнесу і промисловості. Однак цінові тренди ніяк не вплинуть на населення і тепловиків.

«Є фіксована ціна газу і для населення, і для теплокомуненерго – вона є вдвічі нижчою за ціну, що формується на вільному ринку. За таких умов не повинно виникнути об'єктивних проблем з проходженням опалювального сезону», - нагадує експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

Фіксовану ціну на рівні 7,42 грн за кубометр пропонує підприємствам теплокомуненерго державний НАК «Нафтогаз України» в рамках довгострокових трирічних контрактів. Це – найнижча ціна, яку можна знайти на ринку. Про її комфортність свідчить той факт, що контракти з державним постачальником уклали уже понад 40% тепловиків, розповідає директор з інтегрованих комунікацій Групи Нафтогаз Максим Білявський.

«До «Нафтогаз Трейдингу» (трейдер газу для промислових споживачів в структурі групи «Нафтогаз», - ред.) станом на 12 серпня звернулися 539 виробників тепла, у тому числі - ОСББ, з 22 регіонів. 371 виробник тепла вже зареєстрований на платформі оператора ГТС. Тому переваги очевидні», - наголосив Білявський.

На його переконання, кількість клієнтів у «Нафтогаз Трейдингу» лише збільшуватиметься, оскільки підстав для зменшення ціни на ринку газу поки що немає. «Нафтогаз» продовжить щотижня інформувати громадськість про стан укладення контрактів з «Нафтогаз Трейдинг».

КОЖЕН МАЄ ВЗЯТИ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА СВОЮ ДІЛЯНКУ РОБОТИ

«Нафтогаз» уже виконав завдання, необхідні для проходження зими. Тепер саме від місцевої влади залежить фінансовий і технічний стан підприємств теплокомуненерго. Це має зробити процес підготовки до зими більш ефективним, вважають фахівці.

«Ціна на газ, яку може запропонувати «Нафтогаз», об'єктивно - це найнижче, що можна знайти на ринку. Вона є надзвичайно вигідною. Тепер потрібно, щоб тарифи на тепло були затвердженими і обґрунтованими. Більшість місцевих бюджетів має можливість профінансувати реальну вартість тепла», - відзначив економічний експерт Борис Кушнірук.

Однак для того, щоб місцева влада змогла ефективно управляти своїм майном, уряд має створити для цього відповідні умови. З весни 2021 року в Україні набрав чинності Закон України від 03.12.2020 №1060 "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг". Серед іншого, цей документ покликаний врегулювати проблемні питання у сфері теплопостачання. Але для успішної його імплементації уряд та енергетичний регулятор повинні найближчим часом розробити та затвердити необхідні підзаконні акти. Зокрема, для надання можливості місцевій владі формувати тариф на тепло, уряд повинен внести зміни до постанови від 1 червня 2011 р. № 869 "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги". За інформацією Міністерства розвитку громад та територій, необхідні зміни уже розроблені і найближчим часом подаватимуться Кабінету Міністрів на затвердження. А для того, щоб населення могло отримувати послугу теплопостачання, регулятор повинен затвердити типову форму публічних договорів.

«Якщо розглядати питання готовності міст і ТКЕ до зими у технічному плані, то великих проблем немає. Але ще треба вжити певних заходів. Перше - це укладання публічних договорів з населенням. Це потрібно, щоб мати змогу продавати теплову енергію за цими договорами, які набрали чинності відповідно до закону. Друге - потрібно мати можливість сформувати тарифи та вчасно їх затвердити», - розповів Член Енергетичного регулятора у 2018-2019 рр. Євген Магльований.

Ексзаступник міністра розвитку громад та територій України Едуард Кругляк також звертає увагу на необхідності реалізації закону №3508-д про реструктуризацію заборгованості підприємств теплокомуненерго. Закон уже ухвалений Верховною Радою, однак наразі очікує на підписання Президентом.

«Після підписання цього закону необхідно буде у найкоротші терміни затвердити постанови уряду. Це дуже важливий закон, який допоможе і «Нафтогазу» трохи видихнути від боргів, і підприємствам теплокомуненерго - реструктуризувати борги на 3-5 років», - розповів Кругляк.

Руслана ЧЕЧУЛІНА, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: