Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гра в дорослішання

Найцікавіше про 28 BookForum
3 вересня, 2021 - 11:10
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Вже 15-го вересня у Львові стартує наймасштабніша культурна подія України — 28 Міжнародний BookForum. Щороку BookForum об’єднує фахівців з різних сфер, щоб обмінюватись ідеями та знаннями, презентувати досягнення та обговорювати найгостріші питання сьогодення.  Цього року BookForum вперше відбудеться у гібридному форматі: онлайн та офлайн. Тож приєднатися до фестивалю зможе вся країна.

ФОКУСНА ТЕМА

«Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними» — саме таку фокусну тему обрав 28 BookForum. Куратор фокусної теми — відомий український перекладач, літературознавець та психоаналітик Юрко Прохасько.

«Дорослішання пов’язане зі становленням, дозріванням, розвитком, відповідальністю, визнанням меж, обмежень і обмеженості. Втрата ілюзій йде поряд з творенням утопій, зміна поколінь набуває відчутності й сенсу.

Відчуття автономності і суверенності — у кожному розумінні й аспекті — стають провідними вартостями і осердям Самості, джерелом радості та втіхи, підставою почуття власної вартості і вартісності, значення і значущості, — зазначає Юрко Прохасько. — Переоцінки зазнають виміри «свого», «власного», «свого, рідного» і «своєрідного» — і «чужого»».

Куратор фокусної теми розклав її на 6 складових категорії «свого»: Свій дім, Свій край, Своя справа, Свій світ, Свій смак, Свій погляд.

ПОДІЇ: ОФЛАЙН ТА ОНЛАЙН

Понад 100 подій, панельних дискусій і традиційна Ніч Поезії та музики non-stop очікують гостей форуму. Програма 28 BookForum цього року неймовірно насичена, тож можна тільки порадіти, що деякі заходи відбудуться онлайн, а пізніше — будуть доступні в запису на сайті bookforum.ua.

28 BookForum готує кластери та спецпроєкти, щоб максимально охопити найгостріші питання дорослішання нації.

Чиї діди воювали, за кого був Мазепа, та хто є прямим нащадком Київської Русі — такі питання планують обговорити на панельних дискусіях кластера «Історія». «Історія перестала бути для дослідників виключно у світлі чорного й білого. Різноманітність висновків, пошуку причин та розв’язання основних питань — складники процесу демократизації історичного цеху», — переконаний куратор — Олександр Алфьоров, знаний український історик, радіоведучий, громадський та політичний діяч.

Філософський контекст дорослішання обговорять у кластері «Філософія», який курує засновник Club of Creative Philosophy Олександр Комаров.

«Локалізуючись на перетині екстремумів — між стійкими власними межами і принциповою відкритістю до нового — ідентичність здатна осучаснюватись. Здатна крокувати в ногу з мінливим світом, ба більше, задавати йому тренди, може, навіть випереджати його», — переконаний Олександр Комаров.

На кластері відбудуться презентації книжок Тараса Лютого та Ярослава Грицака, а також дискусія на тему: «Шлях становлення української ідентичності».

На заходах кластеру «Освіта» дискутуватимуть про ознаки дорослого освіченого суспільства, про книжки, ігри та інструменти для осмисленого батьківства. «Дорослішання неможливе без освіти. Зрілість і рівень розвитку суспільства, держави має пряму залежність від рівня та якості освіти. Дорослість особистості так само нерозривно пов’язана з її навчальним шляхом, освітньою траєкторією, глибиною пізнання», — підкреслює кураторка кластеру Наталя Каташинська — освітянка, консультантка ЮНІСЕФ Україна (Дитячий фонд ООН) з освітніх та комунікаційних проєктів.

Особлива увага 28 BookForum — жінкам. Кластер  «Жінка в темі»  курують правозахисниця й письменниця Лариса Денисенко та продюсерка радіо «Культура» й письменниця Ірина Славінська. Вони піднімуть гострі питання ґендерних стереотипів, поговорять про коло жіночої підтримки та де віднайти «своїх». На гостей очікують три панельні дискусії: про жінок-бунтарок, нетипові жіночі професії та стосунки «матір-дочка». «Стереотипи в масовій культурі пропонують ready-made формули «правильних» життя та зовнішності. Жінка опиняється, ніби в шпагаооті, — між вимогами роботі працювати так, як жінка без родини, а вдома обслуговувати всіх так, як жінка без кар’єри», — заявляють кураторки кластера.

Кураторка кластеру «Війна» медіатренерка, воєнна кореспондентка, журналістка Євгенія Подобна впевнена, що 30 років незалежності — достатньо часу, аби дорости до «дорослих» тем. Цьогорічний кластер порушить питання, яких зазвичай уникають. Зокрема, хто він — український Герой? Як боротися з упередженнями з обох боків лінії розмежування? У межах кластера відбудуться три панельні дискусії: «В пошуках українського Героя», «Деокупація мізків», «Ми є». Зокрема, участь у кластері візьмуть письменники Станіслав Асєєв та Ігор Козловський, які 1600 днів на двох провели у катівні «МГБ ДНР». «Восьмий рік триває російсько-українська війна на Сході. Вона стала найбільшою трагедією сучасної України й водночас дала поштовх тектонічним змінам — нас самих і країни загалом, переосмислення нашого минулого та майбутнього, змусила переоцінити наші цінності та переконання», — підкреслює Євгенія Подобна.

А от у Медіакластері 28 BookForum дискутуватимуть про журналістику незалежної України та відстежуватимуть її розвиток за 30 років. «Яким є шлях дорослішання для медійної спільноти України? Чи може існувати справжня «четверта влада» в умовах, коли перша, друга і третя часто імітують своє призначення? Якою сьогодні є функція української журналістики та журналіста зокрема?», — такі непрості питання ставить кураторка кластеру Єлизавета Кузьменко — національна консультантка медійних та гендерних проєктів Ради Європи в Україні, координатора проєктів ОБСЄ в Україні.

А письменниця Гаська Шиян, лауреатка The European Union Prize for Literature (EUPL) 2019, кураторка кластеру «Письменницькі інсайти» розпитуватиме про дорослішання лауреаток Літературної премії Євросоюзу (EUPL) — Ґерду Бліс (Нідерланди), Ірен Соло (Іспанія), Каллію Пападакі (Греція) та Ізабель Вері (Бельгія). Літературна премія Євросоюзу — це щорічна ініціатива, яка з 2009 року відзначає художніх письменників Європи. «Чи означає фантазійність і бунтарство дорослої людини, що вона невиправно інфантильна? Наскільки всі ці риси важливі для письменства, і чи є визначальною зрілість для написання творів, які стануть орієнтирами на мапі часу і відображення епохи?», — такими питаннями задається Гаська Шиян.

Про дорослішання фантастики та про вічного львів’янина письменника Станіслава Лема, якому цього року виповнюється 100 років, говоритимуть у блоці «Фантастичне століття, або Старість аксолотлів». «Сам термін science fiction був майже ровесником Лема і вперше виник у 1915 р. — говорить куратор секції   Володимир Арєнєв — український письменник-фантаст, літературний критик, перекладач, сценарист. — Та сьогоднішні читачі навряд чи захоплювалися першими науково-фантастичними творами, а тодішні читачі були б шоковані нинішніми».

Станіславові Лему присвячено і спецпроєкт «Місто Лема», адже саме у Львові визначний фантаст народився та провів дитинство.

Цьогоріч 28 BookForum запропонує також театр. Спецпроєкт «Драма» під куруванням драматурга, доктора філософії Андрія Бондаренко влаштує  вечір сценічних читань та дискусії за участі відомих українських драматургів: Наталки Ворожбит, Максима Курочкіна та Павла Ар’є. «Дорослішання — це чиста драма, як вона є, — переконаний Андрій Бондаренко. — Усталений світ руйнується, попередні звички, уявлення й очевидності розсипаються на порох, юна людина бере на себе виклик усього Всесвіту, аби віднайти себе нового, «дорослого»».

У відеопроєкті «10 про 10: спроба канону» рецензії на 10 найвизначніших українських романів напишуть 10 українських інтелектуалів. Письменники та критики розкажуть, як вплинули ті видання на незалежність.

Окремої уваги заслуговує спецпроєкт «30 років вільного книжкового ринку», а також  інтерактивний спецпроєкт «Ukraїner».

Звичайно, культура України не може розвиватися опосередковано від культурного наративу інших країн, тому міжкультурним темам будуть присвячені кілька кластерів і спецпроєктів 28 BookForum. Зокрема, який «Транслаторіум» куруватиме перекладачка Марина Дубина. «Скерований назовні наратив про себе — складник дорослішання, і література є великою його частиною. Дедалі більше прав на переклад і видання українських книжок продається за кордон. Яку історію ми розповідаємо про себе через усі наші книжки?», — таке питання ставить Марина Дубина. Крім того, на секції обговорять, що ж найбільше цікавить іноземного читача.

ПОЧЕСНИМ ГОСТЕМ СТАНЕ «ЛАТИНОАМЕРИКАНСЬКИЙ ТАРАНТІНО», ВОЛОДАР НАГОРОДИ ЗА НАЙКРАЩИЙ СЦЕНАРІЙ НА 58-МУ КАННСЬКОМУ КІНОФЕСТИВАЛІ — ҐІЛЬЄРМО АРР’ЯГА

Окрема увага «Латиноамериканській літературі». «Країни цього регіону, не зважаючи на все їх різноманіття, об’єднує одна характеристика притаманна також Україні: зростання та пошук власної ідентичності», — підкреслюють куратори Ірена Карпа та Олександр Пронкевич.

Готує 28 BookForum і насичену Літературну програму — цикл зустрічей із почесними гостями та закордонними письменниками. Кураторка — програмна директорка фестивалю Софія Челяк.

ПОЧЕСНІ ГОСТІ — НОБЕЛІВСЬКА ЛАУРЕАТКА ТА ВОЛОДАР НАГОРОДИ КАНН

Почесною гостею 28 BookForum стане Нобелівська лауреатка Ольга Токарчук. Це вперше в історії незалежної України Нобелівська лауреатка братиме участь в українському літературному фестивалі. Ольга Токарчук отримала Нобелівську премію з літератури за 2018 рік «за уяву оповідачки, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин кордонів як форму життя». Ольга — двічі володарка одної з найпрестижніших польських літературних нагород — премії «Ніке»: вперше за роман «Бігуни» (Bieguni) у 2008 році, а вдруге у 2015, за роман «Книги Якова» (Ksiegi Jakubowe). Зустріч з Ольгою Токарчик відбудеться онлайн.

Другим почесним гостем стане «латиноамериканський Тарантіно», володар Нагороди за найкращий сценарій на 58-му Каннському кінофестивалі — Ґільєрмо Арр’яга. Фільми за його сценаріями здобули премію BAFTA та номіновано на «Оскар». Ґільєрмо Арр’яга представлятиме на 28-му Львівському міжнародному BookForum сучасних авторів Південноамериканської літератури.

ІНОЗЕМНІ АВТОРИ

Цього року 28 BookForum очікує гостей з 17 країн світу: Австрія, Аргентина, Бельгія, Велика Британія, Нідерланди, США, Мексика, Словаччина, Польша, Мальта, Греція, Іспанія, Канада, Південно-Африканська Республіка, Німеччина, Швеція та Сербія.

Серед гостей: 93-річна психотерапевка, авторка світового бестселеру «Вибір», яка пережила Голокост у концтаборі Аушвіц, Едіт Іва Еґер (США). Аргентинська письменниця Аріана Гарвіч, роман якої номіновано на  Міжнародну Букерівську премію. Хуан Пабло Вільялобос з Мексики, перший роман якого потрапив у короткий список Gaurdian First book award. Бельгію представлятиме актриса, співачка, письменниця та театральна директорка Ізабель Вері, чия друга новела отримала European Union Prize for Literature.

Крім того, будуть поетеса Анна Фрайліх з США, письменниця та сценаристка з Греції Каллія Пападакі, Ґерда Бліс (Нідерланди), чия перша новела відмічена Dutch Booksellers’ Award и  European Union Prize for Literature, З Польщі також будуть публіцист, юрист та економіст Ґжеґорж Ґауден, який  був головним редактором однієї із найвпливовіших щоденних газет Польщі «Rzeczpospolita», керував Інститутом книжки у Кракові.

З Мальти буде Лара Калея, з Іспанії — Ірен Сола, з США — Міка Джонсон, з Канади — Ліндсі Фіннеран, з Південно-Африканської Республіки — Сайфоказі Йонас, із Сербії — Нікола Шанта, з Австрії — Кароліна Шутті.

СУЧАСНА ЄВРОПЕЙСЬКА ПОЕЗІЯ З VERSOPOLIS

У 28 BookForum  візьмуть участь чотири сучасних поети Європи.  Це Йоланда Аврора Бом Рамірес, що руйнує стереотипи ідеалів та гендерних ролей (Швеція). Адам Горовітц, чиї вірші критики називають тактичними та тактильними (Велика Британія).  Аґда Баві Пайн, чий роман ліг в основу одного з найпопулярніших фільмів Словаччини (Словаччина). Та Рената Айхінґер, яка помічає кожну деталь, що перетворює її вірші на справжній театр (Австрія).

Знайомству українців з сучасною європейською поезією вже четвертий рік поспіль відбувається за підтримки престижної всеєвропейської платформі Versopolis. Versopolis популяризує молоду поезію та об’єднує 15 фестивалів з 13 країн Європи. Членами платформи є 219 авторів. ГО «Форум видавців» стала членом Версополісу у грудні 2017 року.

ГІБРИДНИЙ ФОРМАТ: ОНЛАЙН ТА ОФЛАЙН

Цього року частина програми відбуватиметься онлайн і запеклі дискусії можна буде почути та побачити онлайн, а також — в запису на сайті bookforum.ua, передивитися, переосмислити, повернутися до ідеї. Такий формат BookForum започаткував 2020 року — в умовах пандемії.

Організатор: ГО «Форум видавців» за підтримки Українського культурного фонду, Львівської міської ради та Львівської облдержадміністрації . Фото надані Пресслужбою ГО «Форум видавців»

Запрошуємо  до нашого стенду №306

Оксана МАСЛОВА, Пресслужба ГО «Форум видавців»
Газета: 
Рубрика: