Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

31 січня, 2012 - 00:00

У передмістях Дамаска йдуть бої між урядовими військами та Вільною армією Сирії

У передмістях сирійської столиці тривають бої із застосуванням танків між урядовими військами та повстанцями, які виступають на боці противників президента Башара Асада. 29 січня — за добу після того, як Ліга арабських держав оголосила про зупинення місії своїх спостерігачів у Сирії — жертвами репресій проти учасників протестів, за даними сирійської опозиції, стали в усій країні близько 60 осіб. Всього з початку протистояння в Сирії, за даними ООН, загинуло понад 5 з половиною тисяч сирійців. Керівники сирійських опозиційних об’єднань повідомляють, що нинішні бої в передмістях Дамаска стали найзапеклішими за весь час протестів і виступів проти правлячого режиму. Наприклад, лише на облогу і штурм одного району, Гути, протягом двох останніх днів урядовою армією було кинуто 50 танків. Гута — передмістя, де живуть консервативні мусульмани-сунніти, опозиційно налаштовані до режиму, район ферм і старих фруктових садів, який, на думку незалежних військових експертів, ідеально підходить для партизанських акцій. До ранку 30 січня урядові сили заявили, що все ж таки встановили контроль над східними передмістями Дамаска — Гутою та Ейн-Тармою. Проте так звана повстанська Вільна армія Сирії стверджує, що все ще утримує ряд об’єктів поблизу столиці і що її відступ був тактичним маневром. Стрілянина відбувається, за словами очевидців, на віддалі чотирьох кілометрів від урядового кварталу Дамаска, де розташовано резиденцію президента Башара Асада.

Мітт Ромні назвав помилковим курс на зближення з Москвою

Кандидат в президенти США Мітт Ромні назвав помилковим курс на зближення з Москвою й поставив Володимира Путіна поряд із кубинським лідером Фіделем Кастро та іранським диктатором Махмудом Ахмадінежадом. Під час дебатів між кандидатами-республіканцями Ромні поставив у провину адміністрації Барака Обами потурання «гіршим із світових лідерів, чи то Путін, якому давали, що він хотів, чи то Кастро». «Тирани всього світу, починаючи з Ахмадінежада, лише й чекають прояву слабкості, щоб цим скористатися. Це помилковий курс», — заявив Ромні. Раніше Ромні заявляв, що Обама не зумів дістати згоди Росії на серйозні санкції проти Ірану в обмін на «здачу» Москві об’єктів протиракетної оборони в Польщі, нагадує Газета.Ру. «Головна загроза безпеці світу — це Іран, що володіє ядерною зброєю. І президент Обама мав реальну можливість натиснути на Тегеран. І тут він зіткнувся з Росією. У Москви було одне завдання — прибрати об’єкти ПРО США з Польщі. І він здав росіянам ці об’єкти», — зазначив у вересні Ромні в інтерв’ю телекомпанії Fox News. «Якби президент Обама домовився з Росією так, щоб вона підтримала серйозні санкції проти Тегерана, ми мали б серйозну можливість натиснути на Іран», — сказав кандидат у президенти.

Саркозі оголосив про введення податку на фінансові операції

Президент Франції Ніколя Саркозі оголосив про намір запровадити податок на фінансові операції. Податок становитиме 0,1% від операцій і буде введено в серпні незалежно від того, чи наслідуватимуть приклад Франції інші європейські країни. Податок стане частиною пакету заходів, запропонованих президентом для стимулювання зростання економіки й створення нових робочих місць. У квітні у Франції відбудуться президентські вибори, на яких Саркозі балотуватиметься на другий термін. Зараз він відстає, згідно з опитуваннями громадської думки, від суперника-соціаліста Франсуа Олланда. В інтерв’ю французькому телебаченню Саркозі висловив надію, що аналогічний податок буде введено і в інших країнах. «Ми сподіваємося, що податок принесе один мільярд євро прибутку й тим самим скоротить дефіцит нашого бюджету», — сказав він. Саркозі не повідомив жодних подробиць, пов’язаних із податком, проте, джерело в уряді Франції повідомило агентству Рейтер, що він поширюватиметься на акції, але не на облігації. Пропозиції Франції й Німеччині запровадити загальноєвропейський податок на фінансові операції були серед причин, що змусили прем’єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона накласти вето на зміни, які пропонувалося внести до договору ЄС на грудневому саміті в Брюсселі. Кемерон стверджував, що такий податок «покарає» лондонський Сіті, де здійснюється 75% від європейських фінансових операцій.

США не виключають воєнного втручання до Iрану...

Щоб запобігти розробкам ядерної зброї, США не виключають військового втручання до Ірану. Про це в інтерв’ю американському телеканалу Сі-Бі-Ес заявив міністр оборони Леон Панетта. Сполучені штати, і президент Обама чітко дав це зрозуміти, проти того, щоб Іран розробляв ядерну зброю. Для нас і, очевидно, для Ізраїлю — це червона межа, у цьому питанні ми маємо спільні цілі. Якщо іранці продовжать розробки, і ми отримаємо відповідні розвіддані, ми вживатимемо всіх потрібних заходів, щоб зупинити їх. Жоден із можливих варіантів реагування не можна виключати. Ірану знадобиться один рік для створення атомної бомби, і ще два вони витратять на створення засобів доставки ядерної зброї. Панетта підкреслив: поки Іран не ухвалював політичного рішення працювати над створенням ядерної зброї.

Газета: 
Рубрика: