Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Свято середини осені в Гонконгу

Ліхтарі на фестивалі — як символічні маяки, що освітлюють шлях людей до процвітання та щастя
24 вересня, 2021 - 10:35
ФОТО REUTERS

«Після понад 18 місяців похмурості, спричиненої пандемією коронавірусу, цьогорічний Фестиваль середини осені освітлює Гонконг, завдяки світловим установкам, що з’являються у всьому місті», пише про подію видання South China Morning Post. Свято середини осені, також відоме як Фестиваль Місяця або Фестиваль місячного пирога, — це традиційний китайський фестиваль, який відзначається багатьма країнами та регіонами Східної та Південно-Східної Азії. Це друге за значимістю свято після китайського Нового року, історія якого налічує понад 3000 років, коли імператор Китаю поклонявся Місяцю для рясних врожаїв, повідомляє англомовна Вікіпедія. Фестиваль проводиться 15-го дня 8-го місяця китайського місячно-сонячного календаря з повним місяцем уночі, що відповідає середині вересня-початку жовтня за григоріанським календарем. У цей день китайці вірять, що Місяць має найяскравіший і найповніший розмір, що збігається з часом збору врожаю в середині осені.

Під час свята люди несуть і демонструють ліхтарі будь-якого розміру та форми — як символічні маяки, що освітлюють шлях людей до процвітання та щастя. Під час цього фестивалю традиційно їдять тістечка у формі місяця та іншу випічку, також ідеться в повідомленні.

У Гонконзі цього року одна з найпопулярніших локацій — 15-метрова куля, що символізує Місяць, що стала фоном для концерту та карнавалу. «У Гонконзі ви можете подивитися танці вогненного дракона та лева, насолодитися святковою їжею та напоями та виставами ліхтарів, знайти розпродажі, пов’язані з фестивалем, та зустріти натовпи покупців та туристів у відпустці», — так рекламували фестиваль, основні події якого відбулися 22 вересня, на сайті www.chinahighlights.com. До речі, 22 вересня у Гонконзі з нагоди свята був вихідний день. На фото: Люди позують перед гігантською повітряною кулею у формі Місяця напередодні Свята середини осені в Гонконзі, Китай, 20 вересня 2021 року.

Газета: 
Рубрика: