Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Жива їжа» як ключ до самопізнання

Перший фестиваль сироїдної кухні «Зелене яблуко» став спробою поєднати тілесне і духовне
20 січня, 2012 - 00:00
ФОТО ВЕРОНIКИ БОРКОВСЬКОЇ / «День»

Головна мета цього заходу — популяризація культури сироїдіння і здорового способу життя. Тому його організатори спробували зібрати разом як прибічників живого харчування, так і тих, хто лише починає цікавитися цим напрямом у кулінарії.

У рамках фестивалю «Зелене яблуко» пройшли лекції та майстер-класи досвідчених сироїдів, кухарів «живої кухні» та фахівців із лікувального голодування. Також діяла виставка-ярмарок, де можна було придбати і дегустувати органічні продукти, готові страви сироїдної кухні, ознайомитися з новими науковими розробками, що їх використовують для очищення води і нормалізації її структури, а також навчитися готувати за оригінальними сироїдними рецептами. Для тих, хто лише починає знайомитися з основними принципами сироїдіння, лекції прочитали вже досвідчені сироїди Павло Себастьянович, Тетяна Федоренко, Олександр Третьяков.

Сироїди, що були присутні на фестивалі, свій раціон розглядають не просто як лікувальну дієту чи шлях до здоров’я, хоча вони переконані, що, змінивши харчування, ви позбудетеся багатьох захворювань. Герої моєї сьогоднішньої розповіді шукають глибший сенс у такому підході до харчування, адже для них «жива їжа» — ще один ключ до духовного самопізнання. Усі, з ким я спілкувалася на фестивалі, спільної думки — кожен вільний обирати свій шлях, але чом би не дати своєму організму можливість спробувати нове і вийти за межі усталених стереотипів.

Я також збагатила свій кулінарний блокнот новими рецептами. Серед тих, що найбільш запам’ятовуються: сироїдний салат олів’є, солодощі, коктейлі та цікавий рецепт квашення капусти.

«День» у своїй рубриці «СУБОТА. ЩО ГОТУЄМО?» вже звертався до досвіду сироїдіння, зокрема в інтерв’ю Алли Дубровик із Тетяною ФЕДОРЕНКО. Тетяна, до речі, зі своїм чоловіком також сироїдом, проводила на фестивалі майстер-клас із приготування салату олів’є з подальшою дегустацією. Поєднання овочів та приправ у салаті дуже незвичне. Але ті, хто його скуштував, відзначили дивовижну схожість смаку з класичним.

Отже, для сироїдного олів’є вам потрібно: 1 сирий кабачок, 2 яблука, зелена цибуля, огірок, 200 г зеленого горошку (можна мороженого), 6 шампіньйонів. Щоб приготувати майонез для салату, візьміть 1 чашку насіння соняшнику (його можна на ніч замочити), 2-3 зубчики часнику і лимон (можна зі шкіркою, можна — без). Усі продукти перемолоти в блендері, доки не вийде кашка. Потім розбавити цю суміш водою до стану, подібного до майонезу. До речі, якщо цю майонезну пасту не розводити водою і додати до неї перемелене насіння гірчиці, то її можна використовувати для фарширування помідорів чи інших овочів. Нарізані овочі викладають у великий посуд, додають майонез (можна додати спеції за смаком) і перемішують. Аби яблуко не почорніло, його радять додавати до нарізаного салату безпосередньо перед тим, як подаватимете страву на стіл.

Сироїдні страви добре взяти на замітку тим, хто постує, але хоче, щоб його стіл, як і раніше, був багатим.

На фестивалі «Зелене яблуко» були різні виробники органічних та екологічно чистих продуктів харчування, натуральної косметики, побутової техніки та хімії, одягу та взуття з натуральних тканин. Багато експонувалося супутньої літератури, присвяченої сироїдінню.

Щодо сироїдних продуктів, то ідеальний варіант — купувати овочі та фрукти, вирощені без шкідливих домішок. Але де ж узяти такі? Запитання непросте, але, як виявилося, вирішити його можна. Мене як покупця зацікавив прилавок із продукцією органічного землеробства. До речі, органічне землеробство нині популярне як у нас в країні, так і за кордоном. Така продукція має обов’язковий сертифікат, що підтверджує її «органічність». Комерційний директор компанії «Органік-ера» Ірина САВЧЕНКО, яка представляла на фестивалі органік-продукцію, наголошує, що цей напрям у землеробстві, по суті, є поверненням до одвічних традицій і надзвичайно органічно вписується у взаємодію людини та природи. Земля при такому дбайливому ставленні не перенасичена чужими їй добривами та хімічними домішками, сполуками, що вбивають у ній все живе. Не порушується природний обмін лише для отримання надзвичайного врожаю, і як наслідок — такі продукти благотворно впливають на наше здоров’я. Найпопулярніші продукти органічних магазинів, за словами моєї співрозмовниці: пастила, висушена за низької температури, що не порушує і не руйнує корисних сполук, сухофрукти з медом, горіхами (персики, яблука, груші, сливи), сушені овочі (перець, помідори), сушені коренеплоди (корінь селери, топінамбур), навіть насіння (пшениця, жито, гречка, квасоля, сочевиця, горох; деяке насіння сироїди вживають і в пророщеному вигляді), приправи (сушена петрушка, кріп), кава і навіть органічний мед!

Фрукти та овочі сушаться інфрачервоним способом: випаровуються молекули води і залишаються лише молекули фруктів. Для себе я відкрила «живі» чіпси з яблук і дині. Раджу скуштувати — дуже смачно!

Кухар сироїдних солодощів ресторану «Небос» і сироїд вже 4 місяці Ганна до сироїдіння була вегетаріанкою. Спочатку, згадує вона, м’ясо відійшло само собою, потім риба, зацікавилася різними культурами, вивчала ведичну кухню. Для Ганни сироїдіння — це інструмент для духовного розвитку.

Із нашими читачами Ганна погодилася поділитися деякими рецептами приготування сироїдних солодощів.

Шоколадні цукерки виготовляють із какао, яке заварюється за температури 40—60 градусів. Потім додається мед, родзинки, горіхи, масло какао. За бажання мед можна вилучити з рецепта. Цукеркова суміш застигає за рахунок масла какао.

Медовий торт виготовляється з морквяної макухи, яка пресується і висушується в дегідраторі, отриманий корж змащується кремом із меду, волоського горіха.

Тістечко «Картопля» формується із перемелених чорних родзинок, горіхів та сиру з медом.

Тістечко «Пеньочки» — це поєднання меленого арахісу, перемішаного із сиром, медом, також додається фундук, мигдаль та кокосова стружка.

І ще один цікавий рецепт я запозичила в гостя фестивалю Олександра ПОЛІЩУКА. Це рецепт квашеної капусти, але, на відміну від звичної для нас коронної заготівки на зиму, така капуста готується без солі. Сам Олександр називає презентовану ним страву унікальним продуктом, «їжею богів» і переконаний, що її вживання стане для вас запорукою довголіття та ліками від багатьох хвороб. Олександр нагадав, що сіль увійшла до нашого постійного раціону порівняно недавно і 200 років тому була ще недоступною більшості населення.

Отже, усе просто: шинкується капуста, зверху заливається соком, який робиться з такої ж капусти. Капуста сквашується упродовж 3-4 днів. Потім ставимо її в холодильник ще на 4 дні. Цю капусту можна зберігати на холоді від 6—9 місяців до року. У чому цінність такої заготівки? Передусім у «живому» вітаміні С. Така заготівка зберігає свою активну фазу упродовж тривалого часу, а фітонциди, що містяться в ній, пригнічують багато хвороботворних мікробів і перешкоджають запальним процесам в організмі.

І ще кілька цікавих рецептів коктейлів із пророщених зерен, якими поділився Олександр. Він радить випивати склянку таких напоїв на сніданок або на ніч за дві години до сну. Усі компоненти коктейлів слід змішати в блендері упродовж двох хвилин.

Коктейль №1: 3 ст. ложки зерен пророщеної пшениці та жита, 1ст. ложка родзинок та меду, 1 ст. ложка журавлини і лимона, 100 мл води чи кислого молока.

Коктейль №2: 2 ст. ложки зерен пророщеної пшениці, 2 ст. ложки зерен пророщеного соняшнику, 1/4 лимона, 1 ст. ложка чорних родзинок, півсклянки зерен волоського горіха, 0,5 ст. ложки меду, 200 мл води.

Коктейль №3: 2 ст. ложки зерен пророщеної пшениці, 2 ст. ложки зерен пророщеного жита, 2 яблука, 0,5 ст. ложки зерен кедрового горіха, 1 ст. ложка мигдалю, 1 ст. ложка фундука, 1 ст. ложка чорних родзинок, чверть лимона, 200 мл води.

Смачного вам. І не бійтеся кулінарної вигадки.

Леся ШАПОВАЛ, «День»
Газета: