Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Господарі та слуги

24 лютого, 2022 - 22:24

Дуже рідко дивлюся канал «1+1», оскільки із цим каналом усе давно зрозуміло. Але випадково побачив їхню чергову програму «Право на владу», присвячену «побиттю» Порошенка. Йому висунули безліч звинувачень. І щодо закупівлі вугілля в ОРДЛО, і щодо Мінських угод, і щодо кадрової політики. Очевидно, прокурорам у суді бракувало аргументів, і «1+1» вирішив їх додати.

Обвинувачі дуже старалися, особливо пані Мосійчук Наталя, тож власник телеканалу має бути задоволений... Щоправда, спітнілі від старанності телеробітники не зрозуміли, що вони відпрацьовують (попри їхнє бажання) методологію звинувачень нинішньому президентові. Чому закупівля вугілля на окупованих українських теренах — це погано, а закупівля вугілля, газу, нафти у країни-агресора, яка вже кілька років веде війну проти України, — це добре? Мінські угоди — це погано (абсолютно згоден!), а одностороннє відведення українських військ з позицій, завойованих кров’ю наших солдатів — це добре? А провал державного оборонного замовлення? А непристойні дипломатичні танці навколо горезвісної формули Штайнмайєра? Тут вже у прокурорів дефіциту аргументів точно не буде.

Так, не повинен був Порошенко підписувати Мінськ, це його провина, хоч би там що говорили особисто віддані йому діячі. Як не повинна була в Москві підписувати сумнозвісну газову угоду Юлія Тимошенко...

Ну, сила духу у наших політиків завжди була в дефіциті, не кажучи вже про те, що в Москві вміють лякати.

Єдиною у студії, хто зрозумів, що обговорення йде кудись не туди, була пані Ірина Верещук, міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій. Вона захотіла показати, що дії Зеленського, на відміну від дій Порошенка, виправдані, хоча зовні вони нічим не відрізняються. Охоплена старанністю та бажанням догодити, вона навела такий дивовижний аргумент: виявляється, Росія — це одне, а російська окупаційна адміністрація у Криму та в ОРДЛО — це зовсім інше. Це якісь дві різні Росії. Отож, окупує Донбас та Крим не Росія, а якась інша держава? Потім «Остапа понесло» і Верещук почала розповідати, що освіта в окупованому Криму має зовсім інші стандарти, ніж у Росії. Даремно колишня начальниця містечка Рава-Руська розповідає мені, кримчанину, ці казки. Після окупації всю освіту на півострові було переведено на стандарти Російської Федерації, усіх учителів шкіл, усіх викладачів університетів негайно перевчили на російський зразок. Знаю це точно. Навіщо Верещук намагалася довести нам, що 2х2 = 5, а не чотири? Свого часу Леонід Кучма доводив нам, що перебував у президентському кріслі не два терміни, а лише один. Але країна мала сміливість йому не повірити.

Нардеп та полковник СБУ Костенко висловив подив, що з ним, учасником АТО, воювала, виявляється, не російська армія, а якась зовсім інша. Нехай буде відомо пані Верещук, що реально немає ніяких «двох Росій». І в Кремлі, і в Криму, і в ОРДЛО проти нас діє та сама Росія. Сумно, що люди з таким мисленням, як у пані міністра, роблять блискучу кар’єру в українській державі... А поки на телеканалах виблискують «знавці» військової справи, які заспокоюють нас заявами, що на українських кордонах російських військ мало для захоплення всієї України. А навіщо їм уся Україна? 2014 року обмежилися Кримом та частиною Донбасу. Цього разу можуть задовольнитися ще 2-3 областями. Відрізати від України території шматочками. Тактика салямі себе виправдовує. Нині РФ в Азовському та Чорному морях здійснює де-факто блокаду наших портів: Одеси, Миколаєва, Херсона, Очакова, Маріуполя, Бердянська... Там поблизу зосереджено 6 (шість) російських великих десантних кораблів, що уможливлює великий морський десант на наше узбережжя. А вітчизняних протикорабельних ракет «Нептун» немає. Їхнє виробництво заблоковане (як і багато іншого) нинішньою владою. Як сказав військовий експерт Михайло Самусь: «Нам ніщо не допоможе, поки у нас не буде сильного військового флоту». Я писав про це 25 років. Ніхто не чув і не хотів чути... Колись, 30 років тому, на верфях українського міста Миколаєва зводили авіаносці, крейсери, есмінці. А тепер багато років не можемо побудувати якийсь корвет.

На «Прямому» поговорили з учасником АТО Олексієм Гетьманом. На його думку, не все так добре, як кажуть на Банковій. Просторікування про недостатню для окупації всієї України кількість російських військ нас не врятують. Може статися короткий концентрований удар по Києву і створення явочним порядком проросійської влади. Гетьман сказав, що сьогодні все вирішує не кількість людей, а якість озброєнь. Він навів приклад: уряд Фінляндії, яка не в НАТО, на кордонах якої не концентруються російські війська, веде переговори щодо закупівлі новітніх американських бойових літаків F-35 у кількості 64 одиниці. На це готові витратити 10 мільярдів доларів. А у нас все витратили на «Велике будівництво»... Треба займатися обороною, а не шашликами та святкуванням невідомої «перемоги», як закликав Зеленський. А поки «зелені» скасували обов’язкову службу у ЗСУ, отже, не буде підготовки резерву для армії. Наші війська недоукомлектовані. Некомпетентність влади б’є по нашій країні на кожному кроці.

Триває нікчемна балаканина про Мінські угоди. Це гальванізація мертвого тіла. Майже 1 мільйон жителів ОРДЛО Росія забезпечила російськими паспортами. Які після цього можливі в ОРДЛО українські вибори? Ватажки так званих ДНР і ЛНР Пушилин і Пасєчник є членами правлячої в Росії партії «Єдина Росія». РФ уже — де-факто, порушивши всі угоди, вийшла з Мінських домовленостей. Нас лякають, мовляв, Мінські угоди пов’язані із санкціями проти РФ. Але більшість санкцій було введено проти Росії не за Донбас, а за Крим.

Французький президент Макрон на прес-конференції в Києві визнав, що український закон про перехідне правосуддя при звільненні окупованих територій був відкликаний Зеленським за ініціативи Путіна. А Єрмак активно це заперечував до заяви Макрона. На жаль, брехня — це спосіб існування «зелених». Навіть у самій Росії починають лунати тверезі голоси, які вірять в українську армію більше, ніж «зелені». Євгеній Кисельов на каналі «Україна-24» сказав, що західні союзники тиснуть на Україну, щоб вона виконала горезвісні Мінські угоди, оскільки розраховують, що в українському керівництві є люди, які смертельно бояться війни, які не вірять, що українська армія зможе чинити опір, які не вірять в Україну та її народ. Але у РФ генерал-полковник Леонід Івашов, якого завжди вважали «яструбом» у російському генералітеті, виступив із відкритою заявою про те, що новий військовий наступ на Україну може погано закінчиться для самої Росії. Генерал сказав, що Путін утомився від влади і запропонував йому піти у відставку. Івашов не став «голубом», але належить до того покоління радянських і російських генералів, які зробили висновки з війни в Афганістані і розуміють, що афганська війна стала одним із факторів розпаду СРСР. А глава ветеранів спецназу КДБ-ФСБ написав, що ще один напад на Україну «підірве Росію зсередини». Чи дослухаються до цих оцінок у Кремлі? Не знаю. Головне, щоб їх почули на вулиці Банковій у Києві.

P.S. Коли матеріал уже був готовий, Путін оголосив про рішення «визнати» «ДНР» та «ЛНР». Це похоронний марш Мінських домовленостей. Ну, туди і їм дорога, цим антиукраїнським папірцям, які несуть загибель нашій державі...

Рубрика: