Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Душа» чи «індустріальна майстерня»?

Чим є і чим стане Україна для Європи: обговорення взаємних очікувань українців і європейців відбулося в Харкові
24 листопада, 2011 - 00:00

Днями у Харкові під час політичних дебатів, ініційованих Фондом підтримки демократичних ініціатив Євгена Кушнарьова, колишній посол в Україні Філіп де Сюмерен висловив думку про те, що Європі «потрібна душа». На конференції під назвою «Україна—ЄС: посткризові тренди євроінтеграції», учасниками якої стали політологи та експерти з різних країн, ішлося про неминучий «редизайн» Європи та місце в ньому України.

«Для нас Україна, безумовно, європейська держава, — зазначив Філіп де Сюмерен. — Така ж, як Швейцарія чи Франція. Ми очікуємо на Україну як на повноцінного партнера, але нам так само важливо знати, чого українці очікують від вступу до ЄС».

А очікують вони, як свідчать результати опитувань, у першу чергу додаткових фінансових ресурсів та введення безвізового режиму. Про це повідомив заступник генерального директора Українського центру економічних та політичних досліджень ім. А. Разумкова Валерій Чалий. За його словами, останнім часом проєвропейський вибір України схвалює дедалі більше громадян.

У свою чергу, Європа розраховує на те, що українці розділять її демократичні цінності, «без цього між Україною та ЄС не може бути повноцінних взаємовідносин», як зазначила під час дебатів політолог, керівник департаменту політичного планування Міноборони Франції Карина Стачетті. Зокрема, недопустимими, на її переконання, є факти переслідування в Україні опозиційних лідерів.

Очевидно, що хоча парафування угоди про асоціацію «Україна—ЄС» поки що справа майбутнього, наша держава повинна чітко уявляти своє місце в європейській структурі. Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов бачить її «промисловою майстернею» Європи. «Зараз Україна вмонтована у глобальний світ як експортно-імпортна торгова держава, — зазначає політолог. — Ми імпортуємо газ з одного боку, з іншого — експортуємо зерно, соняшник, хімію, метал, тобто продукти з низькою додатковою вартістю... Потрібно «вписатися» в глобальні індустріальні ланцюжки та робити все, щоб вартість створювалась в Україні. Сьогодні Україна є чавунним цехом світу, а повинна стати промисловою майстернею Європи». На думку Карасьова, Україна не може й надалі «дрейфувати», залишаючись пасивною щодо участі у світових інтеграційних та глобалізаційних процесах. Потрібно, нарешті, визначитися, в якому місці «кинути якір».

— Україна стоїть на шляху до євроінтеграції, — говорить Президент Фонду підтримки демократичних ініціатив Євгенія Кушнарьова Тетяна Кагановська. — Але вибір повинні зробити не політики, а рядові українці. Сподіваюся, такі заходи, як зорганізовані нами дебати, їм у цьому допомагатимуть.

Алла АКІМЕНКО, Суми—Харків—Суми
Газета: 
Рубрика: