Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ЕКОНОМIКА

24 листопада, 2011 - 00:00

«Еталон» вирішив виробляти комбайни

Корпорація «Еталон» веде переговори з білоруським «Гомсельмашем» про спільне виробництво зернозбиральних комбайнів, про що повідомив учора інформагенції «Українські новини» президент корпорації Володимир Бутко. «Ми ведемо підготовку виробничих потужностей, потрібного оснащення та технічної документації», — говорить пан Бутко. Втім, заступник директора департаменту регіональних продажів «Гомсельмашу» Андрій Семченко зазначає, що переговори з «Еталоном» проходили в травні й більше не поновлювалися. В «Еталоні» розраховують на держпідтримку — 12 вересня Кабмін прийняв постанову, яка передбачає організацію виробництва комбайнів на Чернігівському автозаводі, який входить до «Еталону». «Гомсельмаш» уже намагався налагодити виробництво в Україні. Торік підприємство створило СП з Херсонським машинобудівним заводом. Але, за словами пана Семченка, в його рамках було зібрано лише 10 машин.

Iндія купить 13 автотрансформаторів українського виробництва

ПАТ «Запоріжтрансформатор» (ЗТР), великий світовий виробник трансформаторного устаткування, у складі консорціуму з індійською компанією Transformers&Rectifiers (India) Ltd. підписав контракти з державною мережевою компанією Power Grid Corporation of India Ltd. на постачання однофазних автотрансформаторів. Як повідомила прес-служба ЗТР у середу, предметом договору стало постачання 33 трансформаторів 500 МВА 765/400/33 кВ, із яких 13 одиниць буде вироблено на ЗТР, решту 20 виготовлять на заводі індійського партнера за технологією ЗТР. Устаткування призначене для різних підстанцій напругою 765 кВ. Його постачання заплановане «Запоріжтрансформатором» на третій і четвертий квартали 2012 року. Вартість контракту не розголошується. У той же час у прес-релізі наголошується, що контракти стали черговою великою перемогою ЗТР на індійському ринку та серйозним вкладом у поповнення портфеля замовлень підприємства 2011 року.

На автомобільних пунктах пропуску через кордон РФ і України з’являться пішохідні доріжки

Через автомобільні пункти пропуску Троєбортне — Бачевськ і Нехотєєвка — Гоптівка стане простіше перетинати російсько-український кордон, як повідомила прес-служба Федерального агентства з облаштування державного кордону Російської Федерації (Росграница). Автомобільні пункти пропуску (АПП) Бачевськ (Сумська обл.), Гоптівка (Харківська обл.) обладнали пішохідними доріжками. Пішохідні доріжки, як пообіцяли в агентстві, з’являться вже до кінця року. А з 25 листопада пішохідна доріжка почне працювати на АПП Троєбортне — Бачевськ. Зараз, за інформацією прес-служби, на пунктах пропуску йде благоустрій території, виділеної для пішохідної доріжки, провадиться встановлення огорож та системи відеоспостереження, монтуються модульні павільйони для здійснення прикордонного та митного контролю громадян, облаштовуються навіси на випадок негоди, встановлюються знаки та наноситься дорожня розмітка.

ЄБРР дасть кредит на переробку вугільних відвалів

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділить кредит на суму до 36 мільйонів доларів українській вугільній компанії «Садова Груп» на розвиток бізнесу з переробки вугільних відвалів. Як повідомив прес-секретар представництва ЄБРР у Києві Антон Усов, рада директорів банку затвердила цей проект на своєму засіданні у вівторок. Безпосереднім одержувачем коштів виступить компанія «Інтердон» — 100-відсоткова дочка холдингової компанії групи Sadovaya Group SA (Люксембург). Загальна вартість проекту оцінюється в 48 мільйонів доларів.

НБУ пропонує зняти обмеження на використання гривні в зовнішньоекономічних розрахунках

Національний банк України (НБУ) пропонує Верховній Раді зняти обмеження на використання гривні в зовнішньоекономічних розрахунках. Відповідна ініціатива міститься в розробленому НБУ законопроекті, який зареєстровано у ВР 22 листопада (№9488). Документом пропонується відкоригувати Декрет Кабінету Міністрів про систему валютного регулювання, чинний із 1993 року. Згідно з законопроектом, текст якого розміщено на веб-сайті Верховної Ради, НБУ пропонує скасувати обмеження щодо потреби отримання індивідуальної ліцензії на проведення зовнішньоторговельних розрахунків у гривні. «Впровадження в законодавство передбачених законопроектом норм дозволить зменшити навантаження на валютний ринок України, сприятиме усуненню валютних ризиків українських експортерів та імпортерів із зовнішньоторговельних операцій шляхом переорієнтації проведення розрахунків за ними у гривні, а також поліпшенню позиції національної валюти на міжнародних ринках», — наголошується в пояснювальній записці до законопроекту. За даними Нацбанку, гривня в зовнішньоекономічних розрахунках за товари та послуги майже не використовується: її питома вага в січні-серпні 2011 р. становила лише 0,1% від загального обсягу.

Газета: 
Рубрика: