Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Це – історична пам’ять України»

Режисер Ігор ЧАЙКА розповів «літньошколярам» про задум, втілення та відкриття фільму «Останній Гетьман. Незавершена подорож...»
22 липня, 2019 - 19:15

У той час коли більшість українців обговорювали реальність, у якій опинилися після дострокових парламентських виборів, у редакції «Дня» говорили про спадкоємність шляхетності і необхідність шанувати державників. Автор проєкту «Останній Гетьман. Незавершена подорож...» Ігор Чайка завітав до літньої школи журналістики газети «День», щоб презентувати тизер однойменного документального фільму про життя останнього гетьмана України — Павла Скоропадського в еміграції — і обговорити важливість його постаті та внесок у розвиток українського державотворення. Нагадаємо, що минулий рік «День» оголосив Роком століття Гетьманату Павла Скоропадського. Редакція випустила не просто цикл матеріалів, а й книгу та навіть ексклюзивний парфум, присвячений Гетьманові. А Пан Ігор та його команда почали втілювати проєкт документального фільму. І він один із небагатьох, що націлений на дослідження та популяризацію постаті Гетьмана і його сім’ї сьогодні. Із такої приємної зустрічі розпочався останній тиждень цьогорічної Літньої школи журналістики.

Далі — пряма мова Ігоря Владиславовича.

— Минулого року, коли я був в Оберстдорфі (Німеччина, Баварія), то неочікувано знайшов інформацію про те, що у цьому містечку похований Павло Скоропадський. На той час я мав загальні знання про його постать, тому тема мене надзвичайно зацікавила, і по поверненні в Україну я почав шукати інформацію про період еміграції сім’ї Скоропадських  у Німеччині. Так я познайомився із дивовижною сім’єю істориків Юрієм Терещенком та Тетяною Осташко. Вони займаються дослідженням історії України ХХ століття, тому як ніхто знають про сім’ю Гетьмана. Також я хотів подякувати «Дню», адже ви зробили дивовижну роботу, висвітлюючи життя і діяльність Павла Скоропадського, а це в свою чергу — історична пам’ять України....

Уся родина Скоропадських варта більшої уваги, адже те, що вони робили, дійсно дивовижно. Адже не лише Гетьман в екзилі, а й Олександра Скоропадська займалася підтримкою українців, що зазнали переслідувань. Донька Марія під час окупації Польщі переховувала дітей, яких вдалося вивести із гетто. Син Данило після смерті батька продовжував гетьманський рух, а наймолодша донька Олена публікувала спогади про батька та підтримувала незалежну Україну...

Гетьман Скоропадський мав візію, концепцію України, він був не партійником, а державником...

Пан Ігор розповів «літньошколярам», що не міг просто так залишити інтерес до Останнього гетьмана, тому активно почав розмірковувати про створення документального фільму, адже Гетьман — непересічний емігрант. А його війська слава, авторитет та досвід допомогли зберегти йому статус і недоторканність у Німеччині.

Назва проєкту та кінострічки має подвійний сенс. Павло Скоропадський загинув у дорозі, коли повертався у свій будинок до родини, таким чином незавершив свій шлях. Інший сенс загальніший — повернення постаті Гетьмана в українську історію. Ідею створення документального фільму підтримав Український культурний фонд.

У рамках проекту «Останній Гетьман. Незавершена подорож...» була проведена виставка, на якій 12 українських художників представили своє бачення постаті Гетьмана Скоропадського.

ВРАЖЕННЯ

Аліса ПОЛIЩУК, Київський національний університет імені Тараса Шевченка:

— Про українську історію потрібно говорити зрозумілою людям мовою. Кіно, навіть документальне — прекрасний спосіб донести інформацію про таких унікальних постатей, як останній Гетьман України. «Ми не вчимося на власних помилках, бо про них ніхто нормально не розповідав до цього часу», каже режисер фільму Ігор Чайка. Однак завдяки таким людям, як він, хтось може замислитися про засади нашої державності.

Єлизавета ВОРОБЙОВА, випускниця 9 класу Київської спеціалізованої школи № 118 «Всесвіт»:

— Останній тиждень нашого навчання розпочався із зустрічі з Ігорем Чайкою. Він ознайомив нас із своєю діяльністю й показав тизер до свого фільму про великого гетьмана П. Скоропадського. Також режисер представив  екземпляр журналу, який присвячений останньому гетьману України. Журнал, до речі, двомовний: українська та німецька, мене це приємно вразило.

Олександр ШАРIПОВ, Запорізький національний університет:

— Сьогодні ми доторкнулися до історії завдяки Ігорю Чайці. Ця талановита людина зняла фільм про Павла Скоропадського. Я хочу подякувати йому, що він зачіпає таку важливу тему постаті Скоропадського та державності України. Ми повинні знати свою історію, особливо зараз, коли в нас тривають політичні баталії. Я культурно збагатився і став краще розуміти українську історію.

Євгенія ШЕВЦОВА, Одеський національний університет імені ІI. ІI. Мечникова:

— Сьогоднішня зустріч була з історичним контекстом. Ігор Чайка показав нам тизер до фільму про видатну людину, яка в моїй шкільній програмі промайнула лише в одному чи двох параграфах.

Нам потрібно більше історичних фільмів, де наша історія буде викладена без втручання іноземної пропаганди.

«Ми повинні вчитися на власних помилках, але не робимо цього, бо нам і не розповідають про них» — ось для чого нам варто заглиблюватися, пізнавати власне минуле, інакше ми просто ходитимемо по колу.

Ольга ВАЛЬКЕВИЧ, Літня школа журналістики «Дня»-2019, фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»
Газета: