Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Поєднання туризму, природи і культурно-історичної спадщини

18, 21 і 25 липня презентують екомаршрут «Волинський спадок»
16 липня, 2021 - 10:53
НОВОЖУКІВСЬКЕ ГОРОДИЩЕ БІЛЯ ПЕРЕСОПНИЦІ

Клевань, Білів, Пересопниця... Олика, Залісоче... Цумань, Цуманська пуща, Деражне... Неможливо було в один день відкрити і презентувати весь історико-культурний екомаршрут маршрут, тому  це зроблять у три, так би мовити, заходи. Територія маршруту охоплює громади двох областей: Волинської та Рівненської. «Волинський спадок» — це промаркований шлях згідно з міжнародними стандартами, 150 кілометрів містечками та лісами, 30 об’єктів історико-культурного та природно-заповідного фонду. Підходить для автомобільної подорожі, веломандрівки та пішого походу. Проєкт реалізує ГО Волинська Фундація у партнерстві з Українська Природоохоронна Група — UNCG як проєкт, що був підтриманий в рамках конкурсної програми «Культура+» Український культурний фонд. І газета «День» вже розповідала про перспективи цієї нової, без сумніву, надзвичайно цікавої туристичної атракції («Відкриття і таємниці «Волинського спадку», «День», 20 квітня 2021 року). 

Чого чекають від маршруту самі організатори?  Чи буде до нього інтерес? Чи поїдуть, підуть туристи та просто зацікавлені в історії рідного краю? 

Павло ДАНИЛЬЧУК, виконавчий директор ГО «Волинська фундація», керівник проєктів:

— Загалом, маршрут налічує понад 40 як добре відомих українським мандрівникам, так і незаслужено непомічених на туристичних мапах локацій. Нашій команді «Волинської фундації» спільно з партнерами з Української природоохоронної групи UNCG було дуже цікаво визначати нитку маршруту, шукати й відкривати для себе все нові й нові скарби волинського культурно-історичного й природного спадку. Скажу відразу, ми значно збільшили кількість пунктів, адже, виїжджаючи на місця чи працюючи з архівами, постійно натрапляли на варті уваги об’єкти. 

Унікальність нашого маршруту в тому, що він поєднує в собі природні об’єкти з об’єктами історико-культурної спадщини, тож буде цікавий широкому колу мандрівників. Якщо хтось у вашій родині полюбляє блукати лісом, а хтось, навпаки, мріє побачити чим більше палаців чи давньоруських городищ, то наш маршрут якраз для вас. Додатковою перевагою є те, що його можна пройти чи проїхати велосипедом увесь відразу — 150 кілометрів — і ви вже гарний знавець «Волинського спадку», або ж розділити на відрізки й мандрувати у своєму ритмі, коли заманеться.

Для зручності мандрівників ми підготували не лише маркування на місцях, карти на стендах на всій нитці маршруту, але й друковані буклети з картами та електронну мапу для туристичних додатків. 

Завдяки відкритому доступу до цифрових архівів, вдалося знайти багато цікавих, невідомих раніше історичних фото, в тому числі й з особистих, князівських архівів. Тож туристи зможуть порівняти сучасний стан і минуле палаців, містечок, церков, а більше прочитати й на сайті нашого «Волинського спадку». Думаю, ті короткі історії й описи, що ми розмістили на стендах, пробудять інтерес до локальної історії, важливих особистостей краю. В умовах проєкту не передбачалося перекладу, але коли ми побачили, скільки цікавого назбирали, поспілкувалися із місцевими громадами, то вирішили додати й переклад англійською мовою. У Волині великий туристичний потенціал, і нам час переходити від планування до активного залучення іноземних мандрівників. Думаємо, що англомовний переклад інформації маршруту — гарний крок у правильному напрямку. 

«Волинський спадок» проходить через один з найбільших національних парків «Цуманська пуща», там є чимало червонокнижних рослин і тварин. Коли маркували маршрут, хлопці навіть зустріли в гущавині зубра! Вважаємо це за гарну прикмету. 

Завдяки підтримці Українського культурного фонду нам вдалося об’єднати чимало цікавих природних та історичних локацій в один, піший та веломаршрут. Ми віримо, що правильне, продумане професіоналами знайомство з «Волинським спадком» здатне змінити на краще суспільне ставлення до природи, історико-культурної спадщини. Наш маршрут точно додасть гордості тим, хто пройде його і поверне собі забуті історії, імена, побачить столітні дуби, городища, палаци. А в нашої команди уже з’явилося чимало нових ідей, адже при всьому оптимізмі й багатстві минулого, наша природа й культура потребує спрямованих охоронних зусиль. 

УРОЧИЩЕ ПАПИКИ БІЛЯ ДЕРНА

Петро ТЄСТОВ, мандрівник, природоохоронець, радник міністра довкілля та захисту природних ресурсів України: 

— Маршрут «Волинський спадок» — це цікаве поєднання активного туризму з об’єктами історико-культурної та природної спадщини. Я відвідав майже сотню природоохоронних територій у різних країнах світу, і можу запевнити, що «Цуманська Пуща» — унікальна. Таких гарних дубових лісів у Європі треба ще пошукати. Тому створення нових маркованих туристичних маршрутів — це стимул до розвитку потенціалу громад, привернення уваги до важливості збереження історичної спадщини та охорони природи. Дуже важливо, щоб люди на місцях стали заробляти на туристах, а не на експлуатації природних ресурсів. Також наявність туристів у лісі дозволяє краще контролювати дотримання природоохоронного законодавства — бо і незаконні рубки, і браконьєрське полювання люблять «тишу».

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк. Фото надані ГО «Волинська фундація»
Газета: