Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Роман про Голодомор

У салоні Краківського відділу Спілки Письменників Польщі (Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków) відбулася презентація роману української письменниці Тані П’янкової «Вік червоних мурах»
15 вересня, 2022 - 09:02

Новий роман української письменниці Тані П’янкової «Вік червоних мурах», який наразі презентує авторка в Європі, про одну з найтрагічніших сторінок нашої історії – Голодомор 1932-1933 років. Твір глибоко психологічний, у якому на тлі неосяжної національної трагедії тонко зображена кунсткамера людських доль. Книга вийшла в липні цього року в українському видавництві «НашФормат» і вже отримала позитивні відгуки. Незабаром роман має вийти польською та німецькою мовами у Wydawnictwo MOVA та імпринті Ecco видавничої групи HarperCollins Deutschland.


Юлія Бережко-Камінська і Таня П’янкова

«Стосовно того, звідки, що і як, скажу одне – чимало років я не просто досліджувала цю надзвичайно болючу тему, а й глибоко переживала всі ці історії, які заповнюють книгу», – зазначила Таня П’янкова, представляючи свій новий роман у салоні Краківського відділу Спілки письменників Польщі.

Розмова була дуже цікава і змістовна. Говорили з письменницею про трагічне минуле і сьогодення, про те, як відгукуються в ньому тяжкі геноцидні наслідки і як доводиться знову виборювати українцям своє майбутнє у вирішальній битві з російським злом, що вчергове прийшло на нашу землю продовжувати геноцид української нації.

Окрім роману «Вік червоних мурах» письменниця представила в краківському письменницькому салоні й кілька своїх попередніх видань, зокрема іронічну повість «Кролівна» і поетичну збірку «Culpa mea».


Книги Тані П’янкової

Таня П’янкова є авторкою семи поетичних і прозових книг. Членкиня НСПУ. Має філологічну освіту.  Лауреатка міжнародних та всеукраїнських літературних премій. Разом з чоловіком письменником Василем Кузаном заснувала Літературну агенцію «Зілля», де є арт-директоркою. Працює також виконавчою директоркою фестивалю «Карпатський Пегас», є редакторкою та упорядницею поетичних альманахів «М’ята», «Імбир». Взагалі як всебічно обдарована особистість активно займається організацією креативних літературно-мистецьких заходів, перфомансів, театралізованих літературних читань. А ще відома як писанкарка і маркетолог. Проживає в Івано-Франківську.

У квітні – серпні 2022 року Тетяна П’янкова перебувала на резидентурі Літературного дому Literaturhaus Niederösterreich в Австрії, а наразі є резиденткою Інституту Літератури у місті Кракові.

Найближчим часом презентації роману «Вік червоних мурах» мають відбутися у кількох містах Європи. Цей тур українська письменниця розглядає як свою своєрідну місію, завдяки якій міжнародна спільнота матиме змогу більше дізнатися про геноцид українського народу, який чинили росіяни в минулому і продовжують чинити на українських теренах сьогодні в ході масштабної військової агресії. І лише героїчний чин Збройних Сил України та всього українського народу, що за підтримки дружніх країн Заходу вже набуває переможного характеру, на її думку, може покласти край цьому історично непокараному злочину, який продовжує коїти російська імперія зла в Україні.
Презентація роману в салоні Краківського відділення Спілки письменників Польщі відбулася у рамках міжнародного літературного проєкту Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków та Національної спілки письменників України («Кабінет молодого автора НСПУ») – «Польща – Україна: спільнота письменників». Модераторка заходу – відома поетеса, секретар НСПУ Юлія Бережко-Камінська.

 

Володимир СТЕЦЮК, тимчасово переміщений журналіст, фото автора