Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

13 імен на крилах Ніки

У столиці відкрили пам’ятник київським політехнікам, які загинули під час Революції Гідності та в нинішній війні
31 серпня, 2018 - 11:22
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Це стало одним із головних пунктів програми відзначення 120-ліття Київської політехніки, повідомляють у відділі медіакомунікацій КПІ імені Ігоря Сікорського

Пам’ятник розташовано біля храму Святого Миколи Чудотворця, небесного покровителя університету, та неподалік монументу на честь Героїв Небесної Сотні. Це стилізована фігура богині Ніки, яка традиційно уособлює військові звитяги. На простертих крилах богині викарбували прізвища усіх загиблих під час Революції гідності та в боях за незалежність України тринадцяти київських політехніків. На постаменті — слова «Київським політехнікам, полеглим за Україну».

Як зазначають на сайті університету, спорудження такого пам’ятника є даниною традиції КПІ вшановувати в граніті й бронзі пам’ять про своїх співробітників і вихованців, які віддали життя за батьківщину. Так, стелу пам’яті, присвячену київським політехнікам, загиблим у боях з нацизмом під час Другої світової війни, встановлено в університетському парку на початку алеї, яка веде до корпусу №1 від проспекту Перемоги.

Меценатами цього проекту стали Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України і випускник КПІ 1997 року, народний депутат України, голова комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко. Як зазначають у відділі медіакомунікацій вишу, автором пам’ятника є скульптор, заслужений художник України Анатолій Валієв.

Газета: 
Рубрика: