Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

17-річна науковиця Естрелла Салазар

Юна мексиканка розробляє додаток для обробки жестової мови і збирає кошти на поїздку до центру NASA
14 січня, 2022 - 11:36
ФОТО РЕЙТЕР

Естрелла Салазар, 17-річна науковиця з робітничого містечка поблизу Мехіко, була надихнута своєю сестрою на розробку програми, яка допоможе полегшити спілкування глухим мексиканцям і таким, котрі погано чують, починає розповідь про неї Reuters.

Старша сестра Естрелли, Перла, народилася з рідкісним розладом, який впливає на рухливість і слух, він називається синдромом MERRF. 25-річна дівчина перенесла до десятка операцій, за якими пішли роки фізіотерапії, і в одній школі жестової мови їй сказали, що вона не зможе навчитися підписуватися через свій стан.

Менша Салазар, чия академічна майстерність дозволила їй закінчити школу на три роки раніше, сказала, що, побачивши дискримінацію, з якою зіткнулася Перла, вона запитала себе: «Що я роблю, щоб допомогти своїй сестрі?»

Минулого року вона почала розробляти додаток для з’єднання носіїв мексиканської мови жестів (MSL) із чуючими користувачами, що дозволяє людям переходити з мови жестів на текст або голос, і навпаки.

За даними статистичного агентства Мексики, приблизно 4,6 мільйона мексиканців є глухими або такими, які погано чують. Існує хронічна нестача сертифікованих перекладачів MSL, хоча багато мексиканців виступають неофіційними перекладачами для глухих або погано чуючих членів сім’ї.

Естрелла сформувала спільноту з майже 90 учасників, включаючи носіїв мови та перекладачів, щоб розробити додаток під назвою Hands with Voice, який вона сподівається запустити цього року. В останні місяці мобільність Перли покращилася. «Я пишаюся своєю сестрою», — сказала вона агентству.

На додаток до розробки додатків та університетських досліджень у галузі біотехнології, Салазар проводить уроки природничих наук поблизу свого будинку в Незауалькойотлі, за 5 км на північний схід від Мехіко.

«Я думаю, що настав час змінити спосіб мислення людей, — сказала молодша Салазар Reuters, — щоб мати можливість створити культуру, де в майбутньому буде багато дітей, які працюватимуть над науково-технічними проєктами».

Їхня мама, Летисія Кальдерон, розповіла кореспондентам агентства, що пристрасть Естрелли до навчання швидко перевищила те, що могли запропонувати вчителі в Незауалькойотлі. Коли їй виповнилося 15 років, Салазар здала іспити в середній школі і прагнула почати застосовувати свої знання.

До речі, Естрелла стала однією із 60 молодих людей, обраних для відвідування Міжнародної повітряно-космічної програми, п’ятиденного табору, який проводить підрядник NASA цієї весни в Хантсвіллі, штат Алабама, де знаходиться Центр космічних польотів Маршалла.

Щоб покрити вартість табору, а це 3500 доларів, Салазар запустила краудфандингову кампанію у своєму акаунті в Instagram. До досягнення мети залишилися тижні, і вона каже, що досягла 75%.

Тепер, за словами Салазар, вона шукає університет у США, який дозволить їй продовжити дослідження неврологічних наслідків COVID-19.

«Я знаю молодих людей, дітей, які мають такий спосіб мислення: «Не важливо, звідки я родом, важливо те, що я збираюся робити», — сказала дівчинка.

На фото: 17-річна жителька Гвадалупе Естрелла Салазар Кальдерон позує з шоломом астронавта, який вона зробила, у своєму будинку в муніципалітеті Незауалькойотль, Мексика. 30 грудня 2021 року.

Газета: 
Рубрика: