Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

300-річний ювілей закарпатського солевиробництва обіцяє стати останнім

18 березня, 1999 - 00:00

На значно вищому рівні цей промисел відновили в Закарпатті
німецькі колоністи 300 років тому. Видобуту сіль доставляли до замовника
на плотах із попутним вітерцем річковою хвилею, і всі були задоволені.
Та нині соляне виробництво занепадає не по днях, а по годинах. Головна
9-а шахта, повідомив її начальник Іван Коперльос, видає за добу приблизно
500 тонн солі...

Це — 30 відсотків можливого видобутку. Бо основні фонди
не поновлюються, агресивне середовище нищить застарілу техніку, іржа роз’їдає
металеве обладнання, швидко вичерпуються електротехнічні ресурси.

Наші керівники, очевидно, вважають, що на вітчизняних просторах
життя і так солоне, тому шахтарі з селища Солотвина в основному видають
продукцію для закордону — Словаччини, Чехії, Угорщини. Щоправда, іде туди
не харчова сіль, а технічна та брикети для тваринництва. Потім частенько
наша сіль потрапляє на наші прилавки в... закордонній упаковці, щоб заповнити
вакуум, який виник штучно, адже нині солотвинці з загальної кількості видобутої
солі видають тільки 10% харчової.

На жаль, від жалюгідного стану солевидобутку прямо залежить
і... здоров’я українців, адже в 9-й шахті розміщується підземна Українська
алергологічна лікарня, де ефективно оздоровлюються хворі на бронхіальну
астму. Крім того, Закарпаття належить до регіонів, де не вистачає у воді
елементів йоду та фтору. Від цього — карієс зубів у дітей і дорослих. Йодування
і фторування солі прагне промислово налагодити ужгородський професор-стоматолог
Іван Горзов, ідеї якого вдячно використовують Швейцарія та Німеччина, а
в рідній державі вони приречені на забуття. Через технічні «неув’язки».

Василь ЗУБАЧ, «День» Iсторики стверджують, що за Карпатами сіль видобували ще в першому столітті нової ери. 
Газета: 
Рубрика: