Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

350 кредитів, про які «боржники» навіть не здогадувалися

29 вересня, 2006 - 00:00

Горезвісний Остап Бендер і його поплічники можуть відпочивати. Бо у Хмельницькому три їхні послідовниці у віці від 25 до 40 років, як кажуть, пішли далі, поглибили процес, «кинувши», відповідно до сучасних умов, сотні громадян міста на 1,5 мільйона гривень.

— Одна з цих представниць слабкої статі — трудівниця провідної фінансової установи обласного центру. Разом із своїми спільницями вона оформляла кредити на підставних осіб, які й гадки не мали, що «взяли» по чотири тисячі гривень боргу у банку, — повідомив для «Дня» начальник Центру зв’язків з громадськістю управління МВС у Хмельницькій області Віктор Коверзюк.

«Клієнтів» для банку молодиці «знаходили» переважно у підворітнях та шинках. За пляшку дешевої горілки брали від них паспортні дані та ідентифікаційний код. Відтак трудівниця фінансової установи, «зловживаючи своїм посадовим становищем», складала, відповідно до встановленої процедури, необхідний пакет документів. За «місце роботи» нещасних п’яничок правили шість поважних фірм, які обслуговуються саме у цьому банку і мають бездоганну репутацію у фінансових колах.

— Коли кредитні картки вже були у їхніх руках, відправлялися до банкоматів і привласнювали чужі гроші, — продовжив Віктор Коверзюк.

«Шило вилізло з мішка», коли банк почав нагадувати у письмовій формі 350 клієнтам: стiльки-но винен, віддати повинен. Ті ж, звісно, ні сном, ні духом про те не відали. То й невпинним потоком відправилися із заявами у «компетентні органи».

Одначе підозрювані у шахрайстві вже придбали за ті гроші чотири автобуси і пустили на пасажирські маршрути міста. На допитах у слідчого пояснюють, що мали намір повернути кредити від одержаних прибутків раніше, ніж «кинуті» ними громадяни і громадянки одержать інформацію про «свої» борги. Либонь, справи пішли гірше, ніж було передбачено «бізнес-планом».

У результаті санкціонованих обшуків «за місцем проживання жінок виявлено ще багато пакетів документів для одержання нових кредитів». Жінки стали фігурантками кримінальної справи, порушеної за ознаками злочину, передбаченого ч. 4, ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах. — Авт. ) Кримінального Кодексу України. Їм загрожує ув’язнення терміном від 5 до 12 років і конфіскація майна. Поки що невідомо, що скажуть власники шістьох фірм за те, що зловмисниці підмочили їм репутацію, «працевлаштувавши» п’яничок.

Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: