Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

75% громадян задоволені роботою сімейного лікаря

В Україні вчергове виміряли індекс здоров’я та оцінили ставлення до медичної реформи
3 березня, 2020 - 09:52

Починаючи з 2016 року індекс здоров’я українців зростає. Про це свідчать дані дослідження, яке проводиться в Україні чотири роки поспіль «Індекс Здоров’я. Україна — 2019». Торік вивчили понад 10 тисяч домогосподарств, запитавши в громадян, як вони діють у разі хвороби — йдуть до лікаря чи лікуються самі, як ставляться до сімейного лікаря, про досвід госпіталізації, чи знають ознаки інсульту, чи вакцинують дітей, як оцінюють своє здоров’я загалом тощо. Всього експерти оцінювали понад 100 показників, які відображають певні алгоритми і зміни як у культурі громадян, так і в системі охорони здоров’я.

З’ясувалося, що середній індекс здоров’я українців — 63 пункти зі 100. Це — не так погано, кажуть фахівці. Найкраще українці оцінили роботу сімейних лікарів: 2017 року про задоволеність їхньою роботою заявили 56% опитаних, 2019-го — 76%.

«Кажуть, що задоволеність сімейним лікарем — це суб’єктивний показник, але насправді ця суб’єктивність суттєво впливає на те, чи йде людина до лікаря. Сьогодні цей показник — найвищий з усіх років, це — хороша новина. Але цей показник не говорить про задоволеність громадян всієї системою охорони здоров’я. В жодній із областей немає рівня задоволеності роботою сімейного лікаря нижче як 50 пунктів. Найвище значення кілька років поспіль демонструє Волинська і Херсонська області, найнижчі — Запорізька», — розповіла директорка програми Громадське здоров’я Міжнародного фонду «Відродження» Вікторія ЗАХОЖА.

На питання щодо раннього виявлення хвороб — чи звертаються опитані, не відтягуючи, до лікаря — 66% відповіли ствердно. Експерти кажуть, і тут — позитивна динаміка. В регіональному розрізі високі показники звернень дає Кіровоградська область, низькі та тенденцію до зниження — Полтавська.

Покращилася ситуація з можливістю громадян оплатити лікування: так, згідно з дослідженням, не відвідують лікаря чи відмовились від госпіталізації через нестачу коштів 27% опитаних. У 2016 році таких було 42%. Позитивний тренд — у Кіровоградській, Тернопільській, Закарпатській областях, у Запорізькій — негативний.

Цікаві дані було отримано щодо витрат українців на ліки. Так, середня щомісячна сума громадян, які хворіли, на ліки 2019 року 704 гривні, в попередні три роки — 550—570 грн. Лідер у витратах Тернопільська область, найменше витрачають на ліки в Житомирській та Херсонській областях.

Експерти стверджують, що менші витрати на ліки на Житомирщині можуть бути наслідком діяльності так званих лікарняних кас, вищі — зокрема через переконання громадян, що дорожчі ліки — кращі.

Не такими задоволеними є українці щодо другої ланки системи охорони здоров’я в стаціонарі. Задоволеність другою ланкою продемонстрували ледь половина опитаних. Тенденція — до зниження. Найбільше задоволені громадяни на Волині (69%), найменше — на Запоріжжі та в Кіровоградській, Запорізькій та Харківській областях  — 23—40%.

«Динаміка по первинці — саме це піднімало індекс здоров’я. На вторинці реформа розпочнеться в квітні. Показники свідчать про те, що зміни назріли... Адже вони демонструють, що сьогодні в системі охорони здоров’я відбувається на місцевому рівні: яка є інфраструктура, принципові настрої в регіонах. Цьогоріч цей показник є дуже важливим, від нього в наступні роки будемо відштовхуватися, оцінюючи ефективність реформи на другій ланці», — сказав експерт із питань охорони здоров’я Матвій ХРЄНОВ.

Також дані дослідження показали, що лише 18% громадян, які мають дітей, відмовилися від щеплень (значною мірою — через хворобу дитини на той час). Найбільше відмов — на Тернопільщині та Львівщині. Симптоми інсульту правильно назвали 68%, раніше — 50%, також вдалося дізнатися, що 50% українців є зайва вага.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: