Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Баталії без фіналу

МОЗ досі не оголосило результатів аудиту в НМУ ім. Богомольця. Чому зволікають?
11 листопада, 2015 - 10:48

Комісія МОЗ завершила роботу в НМУ ім. О. О. Богомольця ще 23 жовтня, з дня на день міністр Олександр Квіташвілі обіцяє підписати акт перевірки та представити його громадськості, однак досі офіційних висновків не оприлюднили. Щоб прискорити фінал, студенти застосовують різні методи: частина з них ще з минулого тижня розгорнула під міністерством пікет і оголосила голодування. Інші підготували відеозвернення, що серед пікетувальників є лише один студент НМУ, решта не має ніякого відношення до мед. вишу. А вимогу мітингувальників — усунути з посади ректора Катерину Амосову — вважають неприпустимою. Через відеозвернення пояснюють чому: саме з новим ректором у виші почались якісні та нові зміни.

Зауважимо, що ситуація загострюється та обростає новими деталями попри відсутність офіційних результатів мозівського контролю. До речі, на запит «Дня» щодо роботи комісії відповіді теж немає. Разом із цим, студенти-бунтарі розповідають ЗМІ про 88 сторінок тексту з результатами перевірки. «Маски скинуті. Це не боротьба з корупцією, а боротьба за відставку Амосової. Ми надали абсолютно всі документи комісії. Якщо вона працюватиме об’єктивно, рішення буде позитивним. Нам в НМУ жодних попередніх матеріалів не надсилали. Тож звідки конфіденційна інформація в цих нібито незацікавлених осіб?» — зазначає Катерина Амосова.

Тільки-но розпочалась перевірка вишу, з’явилася заява Наглядової ради НМУ, що дивними є кілька речей: призначення в.о. ректора Віталія Цимбалюка, який дізнався про це сам із Інтернету. Фактично ж під час роботи комісії виш був без керівника. Насторожила Наглядову раду діяльність «Студентського братства» (саме його учасники зараз під стінами МОЗ на пікеті), яким керує викладач Віктор Досенко, опонент Амосової на виборах ректора. Братство нібито проводить антикорупційне розслідування в НМУ коштом Міжнародного фонду «Відродження». Однак у самому фонді таку інформацію спростовують.

Під час роботи комісії університет виграв суд проти МОЗ. На думку Амосової, саме це стало першопричиною перевірки. У судовому спорі трудовий колектив НМУ вирішив не продовжувати сумнівні договори оренди університетських приміщень. Орендарі масово кинулися з походами до міністерства — з вимогою захистити їх від виселення. Їхні інтереси відстоювала заступник міністра Олександра Павленко, котра й керувала перевіркою. Згодом на вимогу НМУ її виключили зі складу комісії.

Натомість псевдо-студенти НМУ досі під МОЗ. Зі словами підтримки до них звернувся нардеп, член комітету ВР з питань охорони здоров’я Костянтин Яринич. Він наголосив, що результати перевірки от-от з’являться, а за його ініціативою Державна фінансова інспекція проведе ревізію фінансово-господарської діяльності НМУ за період із початку жовтня 2012 року по кінець жовтня 2015-го. Тож — далі буде.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: