Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Без черг?

На Донеччині відкриють контрольний пункт із найбільшою пропускною здатністю. Як він змінить ситуацію на лінії розмежування?
2 грудня, 2015 - 10:44

Сьогодні, розповідають правозахисники та громадські активісти, ситуація на контрольних пунктах в’їзду — виїзду на лінії розмежування в зоні проведення АТО покращилася, хоча низка проблем лишається невирішеними.

Нещодавно ГО «Фудація.101» провела моніторинг КПВВ «Зайцеве» та «Новотроїцьке», щоб представити владі наочні проблеми та спільно працювати над їхнім вирішенням. «Черги — це найскладніше питання, яке слід вирішувати. Щоб перетнути лінію зіткнення, люди можуть стояти в черзі до семи годин, а якщо не встигнуть пройти перевірку до закриття КПВВ, змушені ночувати на трасі... Проблему з чергами не до кінця вирішують і логістичні центри, розташовані між нульовим блокпостом на лінії зіткнення та КПВВ — у так званій «сірій» зоні: по-перше, представлений асортимент товарів — недостатній; по-друге, мало хто хоче туди їхати, тому що треба відстояти загальну чергу», — розповідає керівник проекту «Прифронтова інспекція» Андрій Богданович. За його словами, в більшості випадків співробітники органів спілкуються з громадянами ввічливо, проте були випадки грубого поводження з боку фіскальних органів.

Підполковник Державної прикордонної служби Олексій Соломін повідомив, що незабаром відкриється новий КПВВ на Донеччині, який матиме найбільшу пропускну здатність — до восьми тисяч осіб та 2,5 тисячі транспортних засобів на день, і таким чином суттєво розвантажить КПВВ «Зайцеве» та «Новотроїцьке».

«Відкриття пункту планувалося на 1 грудня, але його перенесли орієнтовно на 10 — 15 грудня. Прикордонники кажуть, що підготовчі та будівельні роботи не завершилися. Зокрема треба встановити трансформатор, загородження, — розповідає «Дню» головний координатор громадської організації «Донбас SOS» Олександр Горбатко. —  Новий контрольно-пропускний пункт з’явиться в районі Олександрівки, на кільці. За рахунок цього кільця можна буде пропускати більше людей. На контрольному пункті на цьому напрямку зараз працює до десяти людей, на новому пункті їх буде до 20. Також новий КПВВ буде ближче до лінії розмежування, й  жителі населених пунктів між нульовим блокпостом і нинішнім КПВВ матимуть більше свободи переміщення».

Горбатко розповідає, що зараз якраз пише текст-подяку, і пояснює: «Декілька днів тому склалася критична ситуація на КПВВ «Майорськ». Ми всіх «потрусили», і ситуація різко змінилася. Останні три дні нам ніхто не скаржиться щодо ситуації на блокпостах і контрольних пунктах. Зменшилися черги, ніхто не ночує на КПВВ по дві доби. Прикордонники стали швидше працювати, вистачає автобусів. Можуть, коли хочуть. А Державна служба з надзвичайних ситуацій активно встановлює на блокпостах і КПВВ намети для обігріву. Просили рятувальників про це півтора місяця тому, тепер ведуться роботи. Ще хочемо, щоб пункти обігріву з’явилися на нульових блокпостах, де є черги з пішоходів».

Марія ПРОКОПЕНКО, «День». Оксана Миколюк, День
Газета: 
Рубрика: