Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Битва з криміналом у Криму:

16 липня, 1997 - 00:00

Останніми тижнями правоохоронні органи багатьох регіонів України звітують про стан боротьби зі злочинністю за минулу половину року. З одного боку, майже всі ці звіти констатують повільне зниження кількості злочинів, або хоча б збільшення відсотка їх розкриття. Однак жоден регіон не може повідомити, що його мешканцям жити стало краще та спокійніше.

Так, наприклад, начальник Головного управління МВС України в Криму Михайло Корнієнко нещодавно заявив на прес-конференції, присвяченій підсумкам піврічної роботи управи державної служби з боротьби з економічними злочинами і з організованою злочинністю, що уперше за 10 років в Криму спостерігається зниження загальної злочинності. На підтвердження цього він навів дані, згідно з якими з січня до травня чисельність злочинів, зареєстрованих у Криму, зменшилася на 9,5%. За його словами, торік за відповідний період на півострові було скоєно 21 вбивство на замовлення, цього року - "тільки" 10. Водночас, коли торік за цей самий період було розкрито 3 вбивства на замовлення, а вже цього року - 10 (три - 1997 року і сім - минулих років). Порівняно з іншими областями України за кількістю скоєних злочинів АРК посідає 4-5 місця.

М.Корнієнко також повідомив, що на сьогодні близько 100 працівників правоохоронних органів працюють над розкриттям вбивства голови Фонду державного майна Криму Олексія Головізіна, 5 з них - за межами України. За його словами, "цей злочин - складний, і розкривати його також складно". М.Корнієнко також висловив надію, що працівники правоохоронних органів зможуть довести до кінця розслідування минулорічного вбивства полковника міліції Миколи Звєрєва.

На засіданні Координаційного комітету для боротьби з корупцією та організованою злочинністю при Раді Міністрів Автономної Республіки Крим були наведені розширені дані про стан злочинності у регіоні. За період з січня до травня скоєно 129 вбивств (розкрито 70%), 135 розбоїв (розкрито 62,6%). Зареєстровані три випадки бандитизму, в тому числі і вбивство голови Роздольненської райдержадміністрації. На засіданні було також констатовано неодноразове використання бюджетних коштів не за призначенням. Чимало комерційних структур ухиляються від сплати податків. В результаті перевірки 9433 суб'єктів підприємницької діяльності до бюджету донараховано майже 15,5 мільйонів гривень. Координаційний комітет сказав про намагання кримінальних структур протиправно приватизувати об'єкти різних форм власності. Практично завершена "тіньова приватизація" санаторію "Київ" у Ялті, приховані(???) спроби зменшення частки державних коштів при приватизації ресторану "Гірський струмок" в Ялті і готелю "Казка" в Євпаторії. За оперативними даними, на сьогодні в Криму діють 15 організованих злочинних формувань, що складаються з 62 злочинних груп і 47 так званих "бригад", які налічують близько 1,8 тис. осіб. Ця цифра включає також "фінансових спонсорів" та адвокатів.

Проаналізувавши роботу правоохоронних органів Криму за 5 місяців поточного року, Координаційний комітет визнав недостатньою роботу правоохоронних органів щодо реалізації завдань з боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Комітет також вирішив посилити боротьбу з організованою злочинністю. Зокрема, керівникам силових структур рекомендовано розглянути питання щодо доцільності перебування на посадах осіб, що порушили закон про боротьбу з корупцією, а також активізувати роботу з виявлення і припинення діяльності злочинних організованих груп і розкриття резонансних злочинів. Залишається сподіватися, що ці заходи дещо змінять ситуацію, яку Спілка адвокатів Криму після нещодавнього вбивства одного з своїх членів Юрія Стребуля схарактеризувала як атмосферу "правового безмір'я, коли злочинний світ починає диктувати суспільству свої правила, а державні органи поки що не можуть забезпечити належне виконання законів". Що ж, надія вмирає останньою...

Віталій КУКСА, "День"
Газета: 
Рубрика: