Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Бракує робочих рук

Водночас в Україні вперше з 2013 року зафіксували зростання зайнятості
9 серпня, 2018 - 11:33

За інформацією Державної служби зайнятості, в першому півріччі 2018 року ринок праці України продемонстрував стабілізацію, якої не було останніх чотири роки. Так, вперше зросла зайнятість населення — на 149 тисяч, і сьогодні рівень безробіття в країні становить 9,7% (у країнах Євросоюзу в середньому — 7,4%).

На сьогодні у Державній службі зайнятості зареєстровано 304 тисяч осіб, що на 10% менше, ніж торік. Також експерти побачили певні зрушення у подоланні неформальної зайнятості: минулого року ринок неофіційної зайнятості становив 22,3%, цього року — 21,8%. Зросла база вакансій, це близько 130 тисяч пропозицій. Але разом із тим на ринку праці існує величезний дисбаланс між попитом і пропозицією: по-перше, ринок праці вимагає не тих фахівців, яких готують навчальні заклади, по-друге, низький рівень зарплат, що пропонують роботодавці, не приваблює безробітних.

Тому фахівці наголошують, що вкрай важливо знати потреби ринку, сучасні тренди і завдяки цьому орієнтуватися у майбутньому. Адже, за даними експертів, щороку у світі зникає орієнтовно 50 професій.

«Рівень зарплати при працевлаштуванні безробітних є визначальним. Відомо, що в Україні він не є високим, і це дуже стримує тих, хто шукає роботу, — зазначає Валерій ЯРОШЕНКО, в. о. голови Державної служби зайнятості України. — До роботодавців варто доносити, що часто неможливо добрати персонал на певні вакансії, бо кваліфікована людина просто не погодиться працювати за такі гроші. Медсестри, продавці, водії, вчителі отримують найнижчу зарплату — від 5,5 до 7 тисяч гривень. Але такою зарплатою сьогодні кваліфікованого працівника ніхто не втримає. Також до перерахованих проблем можна додати те, що у нас недостатньо високотехнологічні робочі місця, не відпрацьовані соціальні пакети».

За даними Валерія Ярошенка, середня зарплата у червні була найвищою у Києві — 13 тисяч гривень, за столицею йдуть Донецька область, Запоріжжя, Дніпро — близько дев’яти тисяч.

«Мене здивувало, що Закарпаття, яке традиційно в цьому списку було на останніх місцях, тепер — на п’ятому місці, а Івано-Франківщина, яка була третьою з кінця, увійшла до десятки областей із найвищою середньою зарплатою, — звертає увагу в. о. голови Державної служби зайнятості. — Це показує, що роботодавці зрозуміли, що потрібно піднімати рівень зарплати. Є приклади хороших зарплат: за кваліфіковану професійну роботу бухгалтера та фінансового директора у Києві пропонують 30—40 тисяч гривень, газозварювальника у Тернополі — 20 тисяч. Це гарні тенденції».

Також Валерій Ярошенко зазначив, що сьогодні 80% випускників шкіл намагаються вступити до вишів і менше, ніж 30% молоді отримують роботу у професійно-технічних сферах, тоді як у Євросоюзі — навпаки. За даними експертів, сьогодні українська вища школа не орієнтується на реальні потреби ринку праці: у країні забагато юристів та економістів, тоді як кваліфікованих інженерів, газозварювальників, токарів, сантехніків, кухарів, а також вчителів не вистачає. Тому основним напрямом роботи з молоддю має стати профорієнтація.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: