З’ясувати це можна в міському ліпідному центрі, який знаходиться в консультативній поліклініці на території Центральної клінічної лікарні Києва.
— За два роки існування центру, — говорить його завідуючий, лікар-кардіолог Михайло Мільков, — ми провели понад п’ять тисяч експрес-аналізів. Приймаємо після попереднього запису безкоштовно всіх бажаючих, але приходять, на жаль, переважно ті, кому вже «припекло».
Як відомо, причина інфаркту міокарда, інсульту, гіпертонії — атеросклероз. З роками на стінках судин нагромаджуються жирові відкладення, просвіт «забивається» бляшками, звужується. А якщо утворяться ще й згустки крові — тромби, протікання крові припиняється, що закінчується інфарктом. Тоді вже пізно думати про неправильний ліпідний обмін і, як наслідок, надлишок холестерину.
...Рівень мого холестерину медсестра-лаборант Наталя обчислила за три хвилини. Легкий, навіть ніжний, у порівнянні із звичним встромлянням тупого вістря в палець, укол. Крапля крові наноситься на тоненьку тест-пластинку, яка вставляється до компактного приладу «Рефлатрон». Потім на табло з’являється результат і... або можна зітхнути з полегшенням, або час міняти спосіб життя.
— Ризик сердцево-судинних захворювань, — освічують мене співробітники центру, — зростає за рівня холестерину вище за 5,2 мілімоль на літр. Допустима норма здорової людини — 6,2 ммоль/л, а 4,9 — планка для післяінфарктників. Результат 5,8 ммоль/л називають «печінковим» — потрібно потурбуватися про цей багатостраждальний орган. У сумнівних випадках визначається вся біохімія холестерину, після чого призначається лікування.
Препаратів, що блокують прихованого ворога, небагато — «закор», «мевакор», «ловастин». Ціна за упаковку — від 100 грн. і вище. Найхолестеринонебезпечніші продукти — це яйця, сало, свинина, домашні молочні та субпродукти, твердий сир, навари і бульйони... А ось овочі та фрукти можна вживати в необмеженій кількості. Замислюватись про правильне харчування необхідно замолоду, незважаючи на фінансові труднощі багатьох родин.
А після 40 років лікарі радять щорічно дізнаватися про рівень холестерину, що дозволить вчасно вжити заходів.