Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Це книжки з менталітетом інтелігентів»

Працівники книгарень різних міст — про зустріч читачів із новинками «Дня»
25 вересня, 2015 - 12:58
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Після успіху на Форумі видавців у Львові, коли наші новинки буквально розмітали на стенді «Дня», журналісти відправилися в книгарні, щоб поспілкуватися з продавцями та познайомитися з нашими читачами, зібрати перші враження. Це дуже цікавий досвід, адже, як виявилося, наші книжки читають і самі книгарі, й іншим радять. Інколи дискусії довкола котроїсь з новинок починаються просто біля полиць магазину. Важливо знати, що є люди, які чекали на нові книжки. А є й ті, хто, взявши погортати новинку, вже не випускає її з рук, прямуючи до каси. І нагадуємо, що всі книжки «Дня» можна придбати на нашому сайті.

КИЇВ

«У мене перед очима якраз лежать книги з серії «Новітня історія для чайників»: «Я — свідок» Валентина Торби, «Справа без терміну давності» Івана Капсамуна та «Катастрофа і тріумф. Історії українських героїв» Марії Семенченко. Виклали на столі, бо тут у нас підібрані книги на тематику війни та історії, тож вписуються у тему дуже доречно. І відвідувачі звертають увагу. Так що трилогія досить вдало викладена», — розповідає «Дню» книгар «Української народної книгарні» Олена Урбанська. Книгарня розташована на площі Слави, маленька за розмірами, а сконцентрувала на своїй території максимум українського та патріотичного, і новинки «Дня» тут — на почесному місці. Наразі екслюзиви від «Дня» читачі книгарні вивчають та придивляються. Так само «смакують» історичну новинку «Повернення в Царгород», частину замовлених книг вже продано, частина ще чекає на читачів. Тож у вас є шанс вихопити, як каже Олена Урбанська, — їх із книжкових полиць.

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«Серйозні читачі цікавляться таким книжками, які готує «День», знаходять їх і купують. Наші читачі налаштовані тільки на історичну літературу, у нас половина книгарні — це історія. Ми не ведемо статистики, але у нас рівномірно розкуповують усі книги. Звичайно, зараз розходиться більше книг, написаних про війну. Особливо ті, що гарно рекламуються. Книжки, що промайнули в рекламі, мають більший інтерес до себе. Достойні книги ще й перевидаються. Хоча у публіцистиці — різні інтереси, — коментує Олена Урбанська, акцентуючи, що запит на історичну тематику зараз тримає високу планку. — Настав час хотіти та вивчати правдиву історію, люди шукають найбільш правдиву інформацію, книжки купують такі, в яких не відчувають брехні, і такі, які приємно почитати. Щодо новинок «Дня», ми замовили їх поки що у невеликій кількості, щоб побачити реакцію читачів. Є такі читачі, що відслідковують новинки, потрапляють у свою тему і стежать за нею. А ми ж зі свого боку обов’язково збираємо їхні відгуки, бо маємо знати, на які книжки є запит. Письмових відгуків ми не ведемо, а просто бесідуємо, у нас дружні стосунки з нашими читачами, вони люблять такий концентрат українського у книгарні, тому завжди спілкуються з нами. У нас гарні та інтелігенті читачі. І це люди різного соціального статусу».

ВIННИЦЯ

У вінницьких книгарнях — гаряча пора. Школярі поспішають придбати книги відповідно до навчальної програми, а вчителі купують методички і плани-конспекти уроків. Є у книгарнях і такий контингент відвідувачів, які навідуються до магазину, щоб не пропустити жодної книжкової новинки. Таких читачів продавці між собою називають «експертами», бо саме вони можуть визначити, яка з книг продаватиметься найкраще і чому.

«Восени цього року наш магазин поповнився свіжими книгами «Бібліотеки газети «День» — це історичне видання «Повернення в Царгород» та публіцистична трилогія: «Котел», або Справа без терміну давності», «Катастрофа і тріумф. Історії українських Героїв» і «Я — свідок», — розповідає директор мережі магазинів «Дім книги» у Вінниці Людмила Тутова. — Наші «експерти» кажуть, що це книги з менталітетом інтелігентів. Вони змушують аналізувати і розмірковувати, відірватися від суб’єктивізму, щоб відтворити картину тієї чи іншої події в цілому. Такі видання можуть зацікавити і молодь, і людей пенсійного віку. Вони недорого коштують порівняно з іншими книгами».

З читачами біля полиць у залі сучасної літератури щодня спілкується продавець-консультант магазину «Дім книги» Оксана Лобузнова. Вона каже, що за останні роки інтерес до історичної публіцистики, наукових розвідок, документалістики зріс. А все тому, що читачі стають вибагливішими.

«Буквально сьогодні ми продали книгу «Україна Incognita» з «Бібліотеки газети «День». Відвідувач зрадів, дізнавшись, що у нас була ця книга. Цікавився новинками від видавництва, гортав, переглядав, читав анотацію і запевнив, що наступного разу придбає трилогію про новітню історію України. Настільки я зрозуміла, він купував книгу для того, щоб відправити її родичам закордон. Українські емігранти також потребують української літератури», — зауважує Оксана Лобузнова.

У книгарні «Є», яка розташована в центрі міста, продавці зізнаються, щойно книга «Повернення в Царгород» з’являється на полицях, як її купують. Читачі запитують саме про це історичне видання, бо у ньому йдеться не лише про величну постать Ярослава Мудрого, але й розкриваються таємниці, про які досі було невідомо. Користуються попитом і видання про новітню історію нашої держави. Трилогія: «Котел», або Справа без терміну давності», «Катастрофа і тріумф. Історії українських Героїв» і «Я — свідок» привертає увагу переважно молодих людей. Для них тема АТО актуальна. А от люди старшого віку віддають перевагу історичним книгам про ті події, які вже завершилися і можна, проаналізувавши ситуацію, самостійно розставити крапки над «і».

ЧЕРНIВЦI

У Чернівцях новинки бібліотеки газети «День», як завжди, першими з’явилися в «Українській книгарні». Вона розміщена у самому середмісті, поруч із ратушею, тому тут щодня юрмляться відвідувачі, а біля стелажів із книжками «Дня» — і поготів.

«Книжки «Дня» цікаві, змістовні, з гарною поліграфією, відтак завжди користуються попитом. Причому, якщо зазвичай друкованим словом переважно цікавляться люди середнього й старшого віку, то книжки «Дня» не менш охоче купує молодь. Навіть коли не купує, то не раз помічала, як хлопець чи дівчина прихилиться до стелажа або сяде біля нього навпочіпки і запоєм читає, швиденько перегортаючи сторінки, — розповідає продавець-консультант Ірина Хайко.

Що стосується новинок «Дня», то читачі Чернівців на них чекали, запитували. За словами пані Ірини, не можна сказати, що якійсь із новинок чернівчани віддають перевагу. Однаково жваво купують й історичне видання «Повернення в Царгород» і публіцистичну трилогію «Котел», або справа без терміну давності», «Я — свідок» та «Катастрофа і тріумф. Історії українських героїв». Остання, з її слів, не раз уже ставала приводом для спонтанних міні-дискусій між книголюбами.

«Люди діляться одне з одним думками з приводу сучасних подій, трапляється, що навіть сперечаються, — каже Ірина Василівна. — Взагалі останні два-три роки у чернівчан дуже сильно зріс інтерес до історичної літератури. Їх цікавить як новітня історія, а отже література, пов’язана з подіями Майдану та АТО, так і минувшина, де можна відшукати витоки сучасних потрясінь. І бібліотека газети «День» у цьому сенсі робить колосальну за своїм значенням роботу. Суджу про це хоча б на основі того, як продаються пов’язані з історією книжки «Дня». Так, уже декілька разів дозамовляли видання «Сила м’якого знака, або Повернення Руської правди». Ось і сьогодні у нас купили дві ці книжки.

ТЕРНОПIЛЬ

У книгарнях Тернополя новинки з бібліотеки газети «День» користуються великим попитом. Йдеться про книгу «Повернення в Царгород» та публіцистичний триптих — «Котел», або справа без терміну давності», «Я — свідок. Записки з окупованого Луганська» та «Катастрофа і тріумф. Історії українських героїв». Упорядниками триптиху є журналісти «Дня» Іван Капсамун, Валентин Торба і Марія Семенченко.

У книгарні «Дім книги», публіцистичний триптих розміщений серед книжкових новинок, а книга «Повернення в Царгород» представлена на полиці історичної літератури. «До нашої книгарні часто заходять читачі, які систематично виписують газету «День». Вони активно цікавляться бібліотекою «Дня». Запитують, чи є книжкові новинки газети, переглядають, читають. Упродовж вересня в нашу книгарню поступила книга «Повернення в Царгород» і публіцистичний триптих. Раніше у нас була «Підривна література», яка досі користується великою популярністю. Нещодавно один з читачів придбав в нас цілий комплект, купують і по частинах цю серію книжок. Сподіваюся, що книжкові новинки «Дня» будуть не менш популярними серед читачів», — розповідає продавець-консультант Уляна Бойко.

У книгарні «Є», читачі за кілька днів майже повністю розкупили книжкові новинки «Дня». Тоді книгарня зробила нове замовлення, частина якого продалася за лічені дні після доставки.

Кандидат педагогічних наук, заступник директора Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Микола Николин читає публіцистичний триптих газети «День».

«Катастрофа і тріумф» ? це антиномія, закладена в назву книжки, яка підготовлена авторською групою газети «День». Катастрофа людських доль, сімей, традицій, усталеного мирного життя, до якого мало не до притомності звикли. Катастрофа для тих, хто любить у першу чергу себе, свій дім, свій затишок, своє гніздечко. Але й тріумф людського духу. Герої, портрети яких, як у врочистій галереї, представлено у збірнику водночас простими і дуже зворушливими мазками, надихають своєю скромною жертовністю, пасіонарністю. Педагогічна цінність книги в тому, що вони — майже ровесники нашої молоді, її сучасники, не змертвілі мармурові кумири, а люди, які просто йшли і йдуть по життю, але мали і мають у серці трохи більше того, що не вмирає, що єднає їх із Небом і неприпустимістю забуття», — розповідає кандидат педагогічних наук Микола Николин.

У ще одній книгарні «Дім книги», що на вулиці Йосипа Сліпого, кажуть, що новинки «Дня» є справжньою знахідкою для людей, які цікавляться історичною літературою. А таких читачів сьогодні чимало: «Книгами «Дня» цікавляться читачі і старшого, і молодого віку. Ми, працівники книгарні, теж читаємо ці книги», — каже працівниця книгарні пані Світлана. 

Окремі читачі, ознайомившись із новинками «Дня», відзначають, що книжки дуже цікаві і що хотіли б купувати ці книги в електронному варіанті.

— Я в основному зараз читаю книги в електронному варіанті. Планшет завжди зі мною, тож коли є вільна хвилина, коли в дорозі — їду в потязі, автобусі, тролейбусі — читаю або слухаю книжки. І таких, як я, чимало. Тому я просив би «День» свої книги, особливо останні новинки, перевести в електронну версію, щоб їх можна було придбати чи в книгарні, чи, що ще зручніше, на сайті видання, — каже Юрій.

 

Інна ЛИХОВИД, «День»; Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця; Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці; Тамта ҐУҐУШВІЛІ, Тернопіль
Газета: 
Рубрика: