Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЦЕРКВИ СВIТУ

16 квітня, 2008 - 00:00

Далай-лама в США

Напередодні поїздки духовний лідер Тибету, лауреат Нобелівської премії миру виступив із окремими зверненнями до тибетського і китайського народів, у яких закликав до ненасильства і висловив свій погляд на події, що відбуваються в Тибеті і в Китаї. У перший день перебування в Новому Світі Далай-лама виголосив промову на стадіоні в Сіетлі, де проходить п’ятиденна конференція «Насіння страждання», на яку він був запрошений. Гостя слухало понад 50 тисяч осіб, серед яких були й вожді індіанських племен у ритуальних костюмах. У своєму виступі Далай-лама зазначив, зокрема, що «знання не вирішить усіх наших проблем, його повинні супроводжувати добросердя та співчуття... Час для цього настав». Глава Тибету виступив також на семінарі в палаці спорту «Key Arena», куди його супроводжували посилені наряди поліції, а на вулицях зустрічали антитибетські депутації з листівками прокитайського змісту. 19 квітня глава Тибету виступить у Мічиганському університеті в Енн-Арборі, а наступного дня — в Колгейтському університеті в Гемілтоні. (Портал-Credo.ru)

Китайська влада продовжує воювати з тибетцями

Китайська влада повідомила про арешт 953 «призвідників і активних учасників масового безладдя в Лхасі та інших містах Тибетського автономного району». Відповідальність за кровопролиття Пекін, як завжди, поклав на «кліку Далай-лами»: «Спроби помагачів Далай-лами використати Олімпіаду в Пекіні для проголошення незалежності Тибету ні до чого не приведуть. Усі плани розколоти країну приречені на провал». Масові заворушення, що спалахнули в Тибеті минулого місяця, призвели до загибелі декількох десятків осіб. Далай-лама звинуватив китайську армію в тому, що її солдати під виглядом ченців самі провокували погроми в Лхасі. Влада КНР називає ці заяви «мерзенними вигадками». Але деякі західні ЗМІ опублікували світлину, на якій бійці Народно-визвольної армії Китаю натягують на себе чернече вбрання. Повідомлення про нові арешти в КНР надійшли в той момент, коли різними континентами проходить естафета олімпійського вогню. У Парижі та Лондоні демонстранти мало не зірвали цю церемонію. Ще більш серйозні інциденти можуть спалахнути в Сан-Франциско: борці за свободу Тибету обіцяють заблокувати «Золоті ворота» — знаменитий міст, яким понесуть олімпійський факел.

Цигани Білорусі поминають убитих

У квітні, в «День ромської нації», білоруські цигани згадали своїх близьких, знищених у роки Другої світової війни, як повідомляє Інтерфакс. У пам’ять про загиблих від рук нацистів вони запалили свічки й опустили в річку вінки. За словами глави циганської діаспори Білорусі, СНД та Балтії Олега Козловського, для білоруського цигана, як і для всіх циган СНД, дуже важливим залишається питання про геноцид у роки Другої світової війни. «Ми хочемо, щоб білоруських циган, знищених фашистами, визнали такими ж жертвами, як євреїв і представників інших національностей». Він вважає, що циган, убитих у роки війни, потрібно визнати жертвами геноциду: «Ми збираємо історичні документи про циган, які постраждали від нацизму, але процес пошуку документів дуже складний, оскільки за тих часів цигани не мали паспортів. Історики говорять, що після війни на території Білорусі залишилося лише близько 1% від загальної довоєнної чисельності». Сьогодні, за даними Козловського, в Білорусі мешкає близько 60 тис. циган, більшість із яких осіли в Гомельській області. Білоруські цигани перестали кочувати близько 50 років тому і мешкають в основному в містах; 90% із них є православними. (Мир Религий)

Євреї Росії посилюють охорону

Як повідомляє «Интерфакс-религия», у Федерації єврейських громад Росії збираються запровадити посилений режим охорони синагог і громадських центрів на свято іудейської Пасхи (Песах), яке цього року збігається з днем народження Гітлера — 20 квітня. «Щорічно при такому збігові (20 квітня) ми обов’язково посилюємо охорону, оскільки отримуємо від правоохоронних органів попередження про можливі провокації», — заявив порталу «Интерфакс-Религия» глава департаменту громадських зв’язків Борух Горін. Він підкреслив, що всі синагоги та єврейські громадські центри в Росії так чи інакше охороняються: «У свята ця охорона завжди посилюється і працює за сценарієм надзвичайних ситуацій».

Понтифік виступає в ООН

Права людини стануть головною темою виступу Папи Римського Бенедикта XVI в штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку, яку він відвідає під час свого візиту до США 15 — 21 квітня. Він обрав цю тему для виступу в зв’язку з 60-річчям з дня прийняття ООН Загальної декларації прав людини. Напередодні своєї поїздки Бенедикт XVI виступив з телезверненням до американського народу, в якому англійською та іспанською мовами закликав католиків молитися про майбутній візит і яке він закінчив словам «God Bless America» («Боже, благослови Америку»). За словами прес-секретаря Ватикану, «американці чекають, що Папа говоритиме також про Ірак, але не менш важливими будуть його слова про Бога в нашому повсякденному житті». Візит Папи матиме також екуменічний і міжрелігійний аспекти — передбачається, наприклад, відвідування нью-йоркської синагоги.

Нідерланди багаті на релігії та конфесії

За даними «Довідника християнської Голландії», який нещодавно вийшов друком, у цій країні нараховується 648 церков, деномінацій і релігійних груп — Нідерландам належить друге місце в світі після США за кількістю християнських деномінацій. Один із укладачів книги Рейн Іпенбург розповів, що в ході своєї роботи укладачі відзначили серед голландських християн тенденцію до відродження «атмосфери» християнських громад перших сторіч. У той час, як великі церкви в Нідерландах поступово втрачають своїх членів, громади євангельських християн, п’ятидесятників, а також «домашні церкви» активно зростають. Книга містить відомості про Католицьку і Православну Церкви, реформатські, лютеранські, євангельські, меннонітські, п’ятидесятницькі громади та інші. (Мир Религий)

Втілення індуїстської богині?

Недалеко від столиці Індії Делі, в родині бідних селян народилася дівчинка з двома обличчями — у Лалі (ім’я дівчинки) дві пари очей, два носи і два роти. Від медичного втручання батьки дівчинки відмовляються, оскільки їх дочка вже набула в селі статус інкарнації (втілення) однієї з індуїстських богинь. І сьогодні вже лаштуються черги перед будинком Лалі — мешканці села приходять вклонитися богині й отримати її благословення. Вони вважають, що новонароджена «просто прекрасна, притому, що їсть і кричить, як усяка звичайна дитина» («The Independent»)

Кауров кається

На початку квітня в канцелярії Київської митрополії в Києво-Печерській Лаврі відбулася зустріч єпископа Олександра з головою Спілки православних громадян України Валерієм Кауровим. В інтерв’ю кореспондентові сайту «Единое Отечество» Валерій Кауров розповів про зміст бесіди, що відбулася з ініціативи лідера СПГУ (!). «Я погодився з доказами владики Олександра про те, що не потрібно проводити хресні ходи з політичними гаслами та атрибутикою, які в результаті є безглуздими, оскільки не приносять реальних плодів, а викликають негативну реакцію світського суспільства». За його словами, приводом до зустрічі з єпископом Олександром стало його бажання розглянути спільно з владикою Олександром ситуацію навколо СПГУ після винесення Архієрейським Собором УПЦ резолюції, яка стосується діяльності цієї організації (цю «діяльність» було засуджено Собором), а також обговорити «шляхи врегулювання тривалого й нікому не потрібного конфлікту (між Кауровим і Українською православною церквою Московського патріархату!), на якому «гріють руки», як антицерковні сили, так і так зване «опрично-царебожне» крило православного співтовариства». «Потрібно визнати, зазначив усіма шанований Валерій Володимирович, що аргументи, наведені владикою Олександром за деякими аспектами нашої діяльності, потребують детального і глибокого розгляду для того, щоб організація СПГУ надалі не потрапляла в таке становище» (скільки ж часу потрібно буде для «розгляду» антиукраїнської і антихристиянської діяльності пана Каурова?) (Патриархия.RU)

Підготувала Клара ГУДЗИК, «День»
Газета: 
Рубрика: