Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЦЕРКВИ СВIТУ

19 грудня, 2007 - 00:00

Нагорода Батьківщини

11 грудня Віктор Ющенко нагородив Всеволода Майданського — архієпископа Української православної церкви в США (Під омофором Константинопольського патріархату), орденом «За заслуги» II ступеня. Як повідомляє прес-служба Президента, архієпископа Майданського нагороджено «за вагомий особистий внесок у гармонізацію міжконфесійних відносин, активну доброчинну діяльність і з нагоди 80-річчя від дня народження». (RISU)

Настає час Курбан-байраму

8 грудня в мечеті «Ар-Рахма», Духовному управлінні мусульман України (Київ) відбулися проводи на ритуальну прощу (хадж), а також відвідування місць, що мають особливе значення для мусульманина, найголовніше з яких — могила пророка Мухаммада в Медині. З напутньою промовою перед прочанами виступив муфтій України шейх Ахмет Тамім. Духовне управління мусульман України, яке було створене 1992 року, займається підготовкою прочан для здійснення хаджу. Відмінною особливістю хаджу є те, що той, хто здійснив прощу зі щирим наміром, дотримуючися всіх правил і умов, очищається від усіх своїх гріхів — як великих, так і малих. Час здійснення хаджу пов’язано з днем найбільшого ісламського свята — Курбан-байраму. Мусульмани відзначають це свято 10 числа місячного місяця зуль- хиджа — цього року 19 грудня.

Кесарево і Боже — кесарю

Патріарх Московський і всієї Русі Алексій II благословив в ефірі телеканалу НТВ майбутнє прем’єрство Володимира Путіна. Патріарх, зокрема, сказав: «Знаючи Володимира Володимировича багато років, я можу свідчити, що ним ніколи в його діяльності не володіло честолюбство і гордість. Він віддано, вірно, жертовно служив вітчизні, служив Росії... І буде в тому велике благо для Росії, якщо з’явиться у нас таке поєднання — новий президент (неважливо хто!) і Володимир Володимирович, який дасть свою згоду. Так буде забезпечено той курс, який протягом восьми років Володимир Володимирович проводив... Напевно, важко зробити цей крок, але заради блага Росії, заради блага народу я гадаю, що його треба зробити!». Таким чином голова Російської православної церкви публічно й однозначно підтримав «кесаря», що, втім, зробили і представники інших релігій і конфесій. (Интерфакс-Религия)

Суперечка за «Спис долі»

Верховний патріарх-католикос усіх вірмен Гарегін II вважає спростовними всі існуючі аргументи, які заперечують автентичність спису, що зберігається в Ечміадзині, яким близько 2000 років тому римський легіонер пронизав груди розіп’ятого Ісуса Христа. Католикос сказав: «Ми не маємо офіційних документів, що доводять справжність цієї реліквії, але цілий ряд непрямих ознак говорить на нашу користь. У будь-якому разі жодних експертиз проводити ми не збираємося. Для вчених це, може, й важливо, але не для вірних». Тим часом ще три міста — Відень, Рим і Краків — заявляють про те, що справжня реліквія зберігається саме в них: «Ми віримо, що цей спис стикнувся з дивом, що ним було пронизано Христа. І цього досить». Він наголосив, що «Спис долі» (одна з поширених назв списа, який пронизав Спасителя) не є «музейним експонатом» — їм освячують святе миро, яким користуються під час хрещення.

Татари не відвідують мечетей

Голова ради муфтіїв Росії Равіль Гайнутдін, виступаючи на IV з’їзді Всесвітнього конгресу татар в Казані, закликав татарську молодь активніше відвідувати мечеті: «На жаль, наша татарська молодь поки ще виявляє пасивність і рідко відвідує мечеті». Він навів приклад вихідців з республік Кавказу, зокрема, з Чечні й Азербайджану, і наголосив, що в їхньому середовищі «не соромно» часто ходити на молитву до мечеті. У той же час представники татарського народу, будуючи мечеті «від Фінляндії до Китаю і Японії», мали б відвідувати мечеті набагато частіше. У тому числі студенти, які сьогодні отримують дипломи, придатні як для світської роботи, так і для релігійного служіння. (Интерфакс-Религия)

Екуменічні збори

Днями в італійському місті Удіне пройшла дискусія, в якій взяли участь Далай-лама XIV, католицький патріарх Венеції кардинал Анджело Скола, головний рабин іудейської громади Венеції Ерлія Річетті і голова ісламського центру Трієста Салех Егбарія. Обговорювалася тема: «Діалог між релігіями й молитва про мир». У своїй промові перед двома тисячами молодих слухачів патріарх Венеції закликав представників різних релігій до співпраці на «захист свободи, і головне — свободи релігії, найвищого виразу фундаментальних прав людини». Говорячи на тему миру, ієрарх наголосив, що миру потрібно домагатися «реалістично», не створюючи відірваних від життя теорій. Адже тут існує дві небезпеки: недооцінка конфліктів у світі й небезпека того, що «миротворців» можуть вважати утопістами. Сьогодні християни разом з прихильниками інших релігій і з людьми доброї волі бажають іти шляхом миру, вільного від ідеологій. Бо мир тримається на чотирьох колонах: істині, справедливості, любові та свободі. Далай-лама у своєму виступі сказав: «Щоб мати мир і спокій, необхідно розвиватися духовно», а архієпископ Удіне П’єтро Бролло вважає, що «без діалогу, який є мудрістю сильних, виникає страх щодо іншого». Представники іудейської й мусульманської громад зі свого боку ще раз підтвердили, що метою діалогу і обміну думками між релігіями не має бути знищення відмінностей. 13 грудня, перебуваючи в Італії, Далай-лама виступив в італійському парламенті й закликав підтримати Тибет в його боротьбі за автономію: «Ми звертаємося до вас із закликом: допоможіть нам!». Далай-лама закликав як до конкретної допомоги, так і до моральної підтримки. «Ми не хочемо незалежності для Тибету, а тільки збереження наших культурних традицій, які збагачують і традиції Китаю», — сказав Далай-лама. Він зустрівся також із головою сенату Франко Маріні, проте офіційної зустрічі з прем’єр-міністром Романо Проді або членами його уряду не планується. Своє привітання форуму надіслав Папа Римський Бенедикт ХVI. Там, зокрема, говориться: «Справжня культура миру має глибоко прорости в серці кожної людини». (Радіо Ватикана)

Місто Путін?

Група громадян запропонувала об’єднати міста Саратов і Енгельс в один мегаполіс і назвати його Путін. Як повідомив лідер ініціативної групи, керівник саратовського регіонального відділення партії «Патриоты России» Олександр Сидоренко, якщо об’єднати два міста, їхнє населення становитиме близько 1 100 тис. чоловік, а «міста-мільйонники фінансуються по-іншому». Спочатку мегаполіс пропонувалося назвати Гагарін, оскільки перший космонавт вчився у Саратові, там же він уперше піднявся в небо, будучи курсантом аероклубу, й на територію області приземлився після польоту в космос. Проте, як з’ясувалося, місто Гагарін вже є у Смоленській області, внаслідок чого дехто з ініціаторів злиття запропонував назвати мегаполіс на честь президента Росії — місто Путін. (Портал)

Одкровення священика УПЦ МП

«...Вважаю, що за час своєї роботи в Києві Валерій Кауров зарекомендував себе, як людина неграмотна в питаннях віровчення Православної церкви, непорядна, нестримана, морально невитримана, що переслідує свої особисті інтереси і регулярно дозволяє собі грубі і образливі висловлювання на адресу духовенства і здає тему захисту канонічного православ’я в експлуатацію маргінальним політичним партіям для самореклами. (Наставник Каурова Кирило Фролов не більше й не менше — такий самий пристосованець і аферист.) У результаті канонічне православ’я в Україні починає ототожнюватися з політичними маргіналами, а його інтереси оголошуються інтересами не духовного, а політичного характеру. Я вважаю, що діяльність Валерія Каурова завдає істотної шкоди, оскільки канонічну Церкву в суспільстві починають асоціювати з його особистістю, виставляючи її вірних на посміховисько, оголошуючи їх психічно, інтелектуально і етично неповноцінними людьми. Я не претендую на абсолютну об’єктивність, але знаю, що цей погляд поділяють дуже багато вірних і представників духовенства нашої Церкви, в тому числі ті, хто мав безпосередні стосунки з Кауровим...». (Священик УПЦ МП Дмитро Помазанський)

Підготувала Клара ГУДЗИК, «День»
Газета: 
Рубрика: