Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЦЕРКВИ СВIТУ

12 грудня, 2007 - 00:00

Папа Римський нагородив мера Бердичева

4 грудня у Фарному костелі святої Варвари в Бердичеві єпископ Станіслав Широкорадюк зачитав декрет Папи Бенедикта ХVI про нагородження рицарським орденом святого Георгія Великого першого ступеня мера міста Василя Мазура — за сприяння релігійному миру. Церемонія відбувалася в день престольного свята римо-католицької громади Бердичева за участю багатьох віруючих і чотирнадцяти священиків. У цей день відбулося також освячення 22-голосого електрооргану кафедрального храму. (RISU)

Американський архієпископ захищає Вселенського патріарха

Архієпископ Деметріус — голова Грецької церкви Америки — звернувся до Європейського Суду, протестуючи проти пригнічення турецькою владою Вселенського (Екуменічного) патріарха Варфоломія I. Архієпископ Деметріус нагадав, що патріарх Варфоломій є визнаним захисником світу на земній кулі. Після відвідування Європейського Суду iз захисту прав людини, грецька делегація відправилася у Фанар (резиденція Екуменічного патріарха у Стамбулі) для святкування Днів святого апостола Андрія Первозванного — небесного заступника константинопольських патріархів. (Greek orthodox of America)

Католики-оптимісти

Як повідомляє «Благовіст-інфо», кардинал Вальтер Каспер сподівається, що кризу, яка склалася у відносинах між Московським і Константинопольським патріархатами, що загострилася після конфлікту в Равенні, буде подолано. Цю заяву президент «Папської ради з сприяння християнській єдності» зробив напередодні переговорів з головою ОВЦС МП митрополитом Кирилом, який прибув увечері 5 грудня до Риму. (Ось уже багато років подібні переговори закінчувалися нічим, крім обміну надіями та люб’язностями). Раніше кардинал Каспер побував у Стамбулі, де обговорив це питання з Всесвітнім Патріархом Варфоломієм I. У інтерв’ю «Оссерваторе Романо» він заявив, що зробить усе можливе для «виходу з глухого кута», який виник після жовтневого скандалу в Равенні, коли делегація Московського патріархату покинула засідання православно-католицької богословської комісії на знак протесту проти участі в цих переговорах голови Естонської православної церкви в юрисдикції Константинопольського патріархату. (Zenit)

«Дискримінація більшості!»

Угорські єврейські лідери оголосили, що не будуть брати участь у традиційній передноворічний вечері, яку влаштовує у своїй резиденції президент країни Ласло Шойом для лідерів чотирьох найбільших релігійних громад. Причиною бойкоту стало вето президента на запропонований парламентом закон про карну та цивільну відповідальність за промови та публікації, що розпалюють расову та національну ненависть. Президент відправив проект закону на розгляд до Конституційного суду та зробив цікаву заяву — він побоюється, що «закон, що захищає різні меншини, дискримінує права більшості населення!». Єврейські лідери висловили президенту протест. «Ми дуже шкодуємо, що президент не прислухався до голосу тих, кому довелося відчути на собі вплив розгнузданої пропаганди ненависті. Як люди, що пережили жахи Голокосту, ми вважаємо, що президент ухвалив неправильне рішення». (Інтерфакс-Релігія)

Характеристика

Відомий мусульманський громадсько-політичний діяч, фундатор першого в Росії банку «Бадр-Форте», що працював на принципах ісламу, Адалет Джабієв так охарактеризував відомого російського політика Дмитра Рогозіна, який нещодавно назвав «небезпечними» поліклініки, які працюють згідно з мусульманськими нормами. Джабієв, зокрема, сказав: «Нічого дивного в цій заяві Дмитра Рогозіна для мене немає. Це відомий людиноненависник, ксенофоб, хвора людина, оскільки ксенофобія — це певне психічне порушення. Відомо також, що чим менше чоловік собою являє, тим більше ненавидить інших... Рогозін завжди намагався зробити з себе політика, додати собі масштабу. Він шукав для цього таку тему (або брався за ту, яку підказували йому його господарі), яка зачіпає найбільш ниці людські інстинкти. Він збуджував шовіністичні настрої, розводив великодержавну риторику, намагаючись знайти соціальну базу для своїх політичних цілей. Ця база, як правило, — маргінальна... Він завжди намагається глобалізувати свою лінію, але тепер уже багато хто розуміє, що з вогнем не можна гратися... Він сам не може не розуміти, що розпалювати міжнаціональну, міжрелігійну ворожнечу в такій країні, як Росія, — безумство. Ось і сьогодні Дмитро Рогозін твердить, що створення окремих релігійних або національних «городів» веде до розпаду країни (Islam.ru)

Що вище — собор або мечеть?

Німецькі мусульмани піддали різкій критиці виступ канцлера Німеччини Ангели Меркель, у якому вона заявила, що в Німеччині мінарети мечетей не можуть бути вище за церкви. За їхніми словами, це чорний PR-хід, який німецький лідер буде використовувати в передвиборній кампанії, Будівництво мечетей — серйозна проблема в сучасній Німеччині. Зокрема, багато мешканців Кельна прямо заявляють, що два мінарети мечеті, що будується, не можуть бути вищими, ніж шпилі головної церкви міста, однієї з найвищих у світі — старовинного Кельнського собору. У Координаційній раді мусульман Німеччини виразили жаль з приводу того, що тема мечетей використовується в передвиборній боротьбі: «У мусульман і християн є більш важливі проблеми, ніж висота мінаретів і дзвіниць. Цілі країни зазнають лиха, а замість цього ми сперечаємося про другорядні питання», — заявили там. (Portal/wiara.pl)

Туреччина має намір зробити ще один крок назад

Турецька влада збирається зробити хід назад на декілька десятиріч — ослабити заборону на носіння хиджабів (жіночих хусток) у державних установах та університетах. «Нова конституція вирішить проблему, пов’язану з носінням хусток у дусі більшої свободи!», — заявив турецькому телеканалу заступник голови правлячої Партії справедливості та розвитку. Проект нової конституції країни повинен бути опублікований 15 грудня. Заборона на носіння в офіційних установах Туреччини мусульманських атрибутів одягу була прийнята 1925 року з ініціативи відомого правителя та реформатора Туреччини Кемаля Ататюрка. Прихильники Кемаля Ататюрка бачать у тюрбані та хиджабі символи загрози принципам «світськості країни». Проти «спроб ісламізації» Туреччини традиційно виступають представники збройних сил, органів юстиції та Вищої ради з нагляду за ВНЗ. Чи будуть вони виступати також сьогодні? («Сі-Ен-Ен Тюрк»)

Бездонний Леонардо да Вінчі

Як пише «Daily Telegraph», таємнича організація «Дзеркало Священного Писання та живопису» стверджує, що на деяких відомих творах Леонардо да Вінчі (1452—1519) за допомогою дзеркал було виявлено приховані зображення біблійних персонажів. Останніми роками історики мистецтва знаходили на полотнах Леонардо зображення рицарів ордена тамплієрів, Марію Магдалiну, дитину та музичну партитуру. Фахівці «Дзеркала» вважають, що великий майстер часто робив записи «дзеркальним письмом». Навіщо? Можливо, щоб запобігти крадіжці своїх ідей або приховати свої наукові теорії, які засуджувалися католицькою церквою. Леонардо використав той же метод також у деяких найвідоміших творах, таких, як «Мона Ліза» і «Таємна вечеря», в яких він «ховав» зображення таємничих осіб і релігійних символів. Ця теорія пояснює, чому багато персонажів Леонардо наче вказують у порожнечу.

Актор іде зі сцени

Недавно стало відомо, що професор Московської духовної академії диякон Андрій Кураєв має намір залишити свою бурхливу місіонерську діяльність. Він, зокрема, сказав: «У такому режимі жити не можна, хочеться кинути якір, сидіти вдома серед книжок, читати, можливо, писати їх. Раз на місяць кудись виїжджати. Можливо, піду з аудиторій, але буде багато місця в медійному просторі». Він скромно відзначив, що «у вузькому значенні місіонер — це людина, яка не боїться входити в будь-яку аудиторію, може порозумітися з усіма та бути цікавим і для академіків, і для солдатів». Диякон це робить постійно, легко зривається з місця та їде далеко від своєї парафії, він постійно присутній у засобах масової інформації. «Я не збирався з самого початку нікуди їздити, месіанського комплексу в мене, сподіваюся, немає. «Винен» патріарх — він почав брати мене з собою в поїздки, подолав московську замкненість» (Інтерфакс)

Пiдготувала Клара ГУДЗИК, «День»
Газета: 
Рубрика: