Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чернігівцям не вистачає житла?

15 грудня, 2004 - 00:00

По темпах житлового будівництва Чернігівська область посідає одне з останніх місць в Україні. Менше, ніж тут, житла споруджується тільки в Кіровоградській та Сумській областях. За дев’ять місяців поточного року на Чернігівщині було введено в експлуатацію всього 61 тис. кв. м житла. До кінця року цей показник має сягнути 110 тис. кв. м, і все одно це буде в чотири рази менше у порівнянні з 1990 роком, удвічі — з 1995-м. Крім того, якщо в першій половині 90-х років частка індивідуального будівництва становила 30%, то тепер вона перевищує 60%. У трьох районах області — Козелецькому, Ніжинському та Срібнянському — за дев’ять місяців не збудовано жодного метра житлової площі, а ще в шести районах та місті Прилуки обсяги житлового будівництва, порівняно з минулим роком, знизились.

У чому ж причина такого явного відставання регіону по темпах спорудження житла, яке в багатьох містах України вже набирає оберти? Як пояснив начальник інвестиційного відділу Головного управління економіки Чернігівської облдержадміністрації Олександр Капелюха, це пов’язано, перш за все, зі зниженням обсягів житлового будівництва за рахунок коштів держбюджету та підприємств. Так, за державний кошт в області сьогодні будується житло тільки для окремих пільгових категорій населення та військовослужбовців.

Другою причиною гальмування процесу житлового будівництва в області О.Капелюха назвав нерозвиненість системи іпотечного кредитування та високі ставки банківських кредитів. «За три роки вклади населення регіону зросли майже в чотири рази й перевищили 600 млн. грн., — сказав він. — Якби ми цей резерв використали, то житлову проблему могли б вирішити. Але поки що наші банки не йдуть на житлове кредитування, як це робиться в Києві та інших обласних центрах України».

Що стосується вартості житла у Чернігові, то воно недешеве. Наприклад, підряднику — будівельній компанії — 1 кв. м обходиться в 1300 — 1400 грн. Інвестор продає його, звичайно, дорожче. Директор КП «Чернігівбудінвест» Володимир Бондаренко вважає, що надвисокі ціни на ринку первинного житла обумовлені високим попитом на нього. «Коли в місті будуватиметься достатньо квартир, — говорить він, — ціни нормалізуються». У тому, що нове житло у Чернігові, населення якого є досить бідним, продаватиметься, інвестори не сумніваються. Їх надихає той факт, що зараз попит на житло значно перевищує пропозицію й бажаючим його придбати далеко не завжди це вдається.

Наталія ПОТАПЧУК, Чернігів
Газета: 
Рубрика: