Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чи можна вірити даним перепису?

У Криму агітують усіх записуватися росіянами
4 грудня, 2001 - 00:00

Вигідно, на думку пана депутата, настільки, що своїй дочцi, яка вважалася українкою (дружина В. Алексєєва — українка), на майбутньому переписі він порадить записатися росіянкою. Чого ж це раптом!?

«Відповідно до ухвали Конституційного Суду від 14 грудня 1999 року, українцям заборонено навчати своїх дітей у російських школах», — стверджує депутат. І пояснює: «Освіта в нас — державною мовою. Але представникам нацменшостей дозволено навчати своїх дітей своїми мовами. Таким чином, діти з російських родин, які живуть в Україні, знатимуть дві мови, а українці — одну». З цього сумнівного твердження робиться висновок: «Тому, коли громадян України позбавляють права знати і вільно використовувати дві мови, а маса людей себе почуває як росіянами, так і українцями, а їх примушують твердо визначитися «ким бути», то під час перепису, з погляду логіки й для того, щоб надати більше перспектив своїм дітям, вони запишуться росіянами».

Другий аспект, який хвилює В. Алексєєва — економічний: «Не є таємницею, що східний кордон України вже зміцнений краще, аніж західний. Про це не так давно доповідав командувач Прикордонних військ України. Але якщо бар’єр будується, то хто ж дозволить повз нього ходити безконтрольно? Я гадаю.., в недалекій перспективі на нас чекають візи. Привід сміховинний: треба замкнути східний кордон, щоб до нас не приїхали втікачі з Афганістану. Але вдарить це насамперед не в афганців, а в українців». А ось росіяни зможуть «відвідувати РФ без віз або ж у спрощеному порядку» стверджує В. Алексєєв, посилаючись на «неофіційну» інформацію, нібито отриману ним у Москві.

— Чи це справді так? — з таким запитанням кореспондент «Дня» звернувся до керівника Кримського центру незалежних політичних дослідників і журналістів Володимира Притули. — Ні, я не про вигідність і престижність бути росіянином в Україні — тут і без коментарів все зрозуміло. Чи так стоїть справа з навчанням та iз заборонами?

Володимир ПРИТУЛА: «З того, що зараз відбувається в кримській пресі, можна зробити висновок про те, що деякі ЗМІ почали вести, на мою думку, цілеспрямовану, скоординовану пропаганду, спрямовану на навмисне спотворення даних майбутнього перепису.

Що стосується твердження пана Алексєєва про те, що «українцям заборонено навчати своїх дітей у російських школах», то воно не відповідає дійсності. Немає жодного документа, з якого б це випливало ні прямо, ні навіть опосередковано. Досить подивитися на будь-яку школу, де вчаться діти всіх національностей, як кожному стане зрозуміло, що депутат обдурює своїх виборців. Навіть ухвалу Конституційного Суду депутат трактує навмисно прямолінійно: «представникам нацменшостей дозволено навчати своїх дітей своїми мовами… в російських школах можуть вчитися лише росіяни». Це ж чистісінька брехня. По- перше, в питаннях освіти в Україні немає ані дозвільної, ані заборонної систем, будь-яка людина будь-якої національності може вступити до будь-якої школи. Більше того, в Україні немає жодного закону, який би щось дозволяв чи що-небудь забороняв нашим громадянам, виходячи з їхньої національності. Той же закон про освіту говорить, що освіта в нашій країні грунтується на українській мові (так само, як у Росії — на російській), і в той же час держава піклується про навчання національних меншин їхнiми рідними мовами. Але це ж зовсім не те, що говорить депутат! По-друге, з вивченням мов ситуація якраз зовсім інша! У Криму випускники російських шкіл, через те, що вивченню української мови й літератури там чинять всілякі перешкоди і з вини кримського міністерства школи не забезпечено ні підручниками, ні кадрами, українською мовою практично не володіють. І саме вони виявляються неконкурентоздатними на ринку праці. Зате випускники кількох українських шкіл чудово володіють російською й знають на достатньому для роботи рівні саме обидві мови й почуваються після школи набагато комфортніше за випускників російських шкіл. Так що пан депутат якраз все переінакшив і, на мою думку, навмисно переклав провину з хворої голови на здорову. І я б зовсім не радив слухатись його порад навіть росіянам, тому що, відокремившись від усього українського, вони лишень втратять багато чого в житті!

Що ж стосується перетину кордону, то згідно зі всіма світовими законодавствами вирішальним чинником при цьому є не національність, до того ж її, як правило, не позначено в паспортах, а громадянство тієї чи іншої країни. І якщо запроваджується візовий режим, то він поширюється на всіх громадян, незалежно від національності. І ніяких інших механізмів не існує. Тому Алексєєв про це не говорить відверто, а лише туманно на це натякає.

З другого боку, як сказав кореспондентові «Дня» лідер місцевого РУХу Олег Фомушкін, через посилену агітацію, спрямовану на спотворення своєї національності, ряд українських національно-культурних і демократичних організацій ініціюють перед керівництвом Комітету з питань статистики України питання про те, що, вже виходячи з цього факту, не можна буде вважати достовірними дані перепису про національний склад населення, оскільки їх буде свідомо спотворено.

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь
Газета: 
Рубрика: