Відпочиваючи у Миргороді, купив книжку, значення якої найкраще ілюструє її назва — «Чем нас травят? Полный справочник вредных, полезных и нейтральных веществ, которые содержатся в пище, косметике, лекарствах» автора Стейтема Білла. У перших же рядках анотації впала в очі рідкісна відвертість. Вчитався ще раз: «З цією книгою будь-яка людина може виявити, наскільки вона шкодить своєму здоров’ю, використовуючи ту або іншу косметику, вживаючи ті або інші продукти чи ліки. Те, що готові приховати компанії-виробники, стає явним, тому що автор — незалежний австралійський експерт-хімік».
Білл Стейтем відомий у світі як авторитетний фахівець у сфері «безпечного споживання». Він — учений, автор і видавець, що прагне допомогти людям одержати необхідні знання про найбільш поширені хімічні речовини, що застосовуються в їжі, косметиці та засобах особистої гігієни. Понад десять років вивчав і практикував гомеопатію в Австралії й Англії. Саме тоді він почав цікавитись шкідливим впливом на здоров’я людей синтетичних хімічних речовин, що є в харчових продуктах і товарах, якими ми щодня користуємося.
ЩО ОЗНАЧАЮТЬ Е-КОДИ
«Працюючи гомеопатом, я ніяк не міг взяти втямки, чому в деяких моїх пацієнтів під час лікування здоров’я відновлюється, але потім знову погіршується. Тільки після того, як були проведені певні дослідження, я встановив зв’язок між тим, що їли мої пацієнти — не тільки типом харчових продуктів, але й, що часто важливіше, хімічними харчовими добавками, що містяться в них, та їхніми проблемами зі здоров’ям. Я також вивчив імовірність того, що товари, які вони використовували кожний день для догляду за тілом — засоби особистої гігієни і косметика, — також роблять шкідливий вплив на здоров’я, — пише автор книги. — Я виявив, що багато хімічних речовин, які додають до харчових продуктів і косметики, можуть викликати або посилювати астму, дерматит, кропивницю, мігрень, сінну лихоманку, шлункові розлади, проблеми в поведінці, гіперактивність, труднощі в навчанні та чимало інших проблем зі здоров’ям. Виявлено, що деякі з цих хімічних речовин діють як отрута на печінку, нирки, серце, волову залозу, мозок, а також на імунну, нервову, гормональну й ендокринну системи. Ще більш бентежний той факт, що ряд хімічних речовин, дозволених для використання у харчових продуктах, засобах особистої гігієни та косметиці, можуть завадити ДНК, викликати уроджені дефекти, генетичні мутації і рак. Я почав розповідати пацієнтам про мої відкриття і заохочувати їх максимально відмовитися від застосування продуктів, що містять хімічні речовини, які, як виявилося, шкідливо впливають на здоров’я. Як я й очікував, здоров’я моїх пацієнтів набагато поліпшилося, і навіть самі пацієнти часто дивувалися цьому. Був відзначений і цікавий «побічний ефект». Ті пацієнти, що прилучили своїх родичів і друзів до нового способу життя без шкідливих хімічних речовин, повідомляли, що здоров’я і добробут цих людей також поліпшилися, іноді значно».
Те, що Б. Стейтем розповідає, — знати бажано, а ще й повчально. Учений-дослідник вирішив: можливо, слід підготувати спеціальний довідник, щоб чимало людей мали користь із цих знань. Його перше видання побачило світ в Австралії в квітні 2001 року. Стейтем отримав багато листів від людей, у яких вони дякували йому за написання простого і зрозумілого довідкового посібника, що вмістив відомості про безліч добавок і компонентів у харчових продуктах, косметиці та засобах особистої гігієни. Люди розповідали, як поліпшилося їхнє здоров’я і здоров’я їхніх дітей після того, як вони, прочитавши цю книгу, вилучили шкідливі хімічні речовини зі свого життя.
На початку книги надрукована «Таблиця для розшифровування цифрових Е-кодов». Їй передує лаконічне роз’яснення: «Виробники можуть ідентифікувати харчові добавки за назвою або за допомогою коду, відомого у Великій Британії і Європейському Союзі як Е-код. «Е» означає, що Федерація європейських виробників харчових добавок і ферментів та Європейський Союз схвалили використання даної добавки». У першій частині подано алфавітний список схвалених у ЄС харчових добавок разом з їхніми Е-кодами.
Піктограма у вигляді обличчя показує, наскільки є «дружньою» для споживача кожна добавка або компонент; градація бере свій початок від безпечних та корисних і закінчується шкідливими для здоров’я. Подана оцінка базується на доступній науковій інформації, у тому числі — з офіційних списків шкідливих речовин, результатів експериментальних досліджень на тваринах, даних медичних і наукових лабораторних досліджень. Основне, що випливає з неї: рекомендується вибирати лише продукти, що містять добавки і компоненти, безпечні для більшості людей, що позначено веселим обличчям. На жаль, в Україні виробники продуктів, про що «День» нещодавно розповідав, не завжди вказують на етикетках коди харчових добавок. Це підтвердив Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз «Тест», що протестував вісім найпопулярніших марок російського сиру та вісім голландського. Ось один з висновків, зроблений на підставі проведеного тестування: «Загальне зауваження до більшості перевірених сирів — відсутність кодів харчових добавок» (Наталія Білоусова. Рослинні жири дісталися й до сиру», «День» від 29 серпня 2009 р.).
КУПУЄМО ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТІ ПРОДУКТИ
Наприкінці книжки є невеликий розділ про генну інженерію, також відому як генетична модифікація (ГМ) — вона передбачає перенесення генів від одного виду в хромосоми особи іншого виду для того, щоб передати бажану рису або особливість. Схрещування генів між не родинними видами, які б ніколи в природі не схрестилися, може бути причиною потенційного ризику для здоров’я. Одна з проблем, пов’язаних із ГМ харчовими продуктами, — неможливість прогнозування наслідків їхнього споживання. Взяти хоча б із довідника «Чим нас труять?» таку історію важких утрат: «У 1989 році в США мав місце спалах нової хвороби, від якої постраждали понад 5 000 людей. Вона була зумовлена дозою L-триптофану — харчової добавки, виробленої ГМ-бактеріями. У ній містилося менше 0,1% дуже отруйної речовини, однак 37 чоловік померли, а 1 500 залишилися інвалідами». Та хіба це єдиний факт подібного роду! І нам не обійтися без усвідомлення важливої рекомендації Білла Стейтема: «За нашого часу кращий спосіб уникнути продуктів, що містять ГМ-добавки і компоненти, — купувати тільки ті продукти, на яких є напис «Без ГМ-компонентів» або «Генетично не змінений». Варто її пам’ятати, чи не так?
Цей кишеньковий шопінг-гід розрахований насамперед на розсудливих людей. І нехай читача не вводить в оману маленький обсяг книги. Вона містить інформацію про більш ніж 300 харчових добавок і понад 500 найпоширеніших компонентів косметики та засобів особистої гігієни. Зверніть увагу, виробники можуть вибирати з більш ніж 10 000 хімічних речовин; при цьому встановлено, що понад 1 000 із них шкідливі для здоров’я. Автор попереджає читача: «Неможливо їх усі перерахувати в зручному для використання пораднику, тому в цій книзі вказані лише ті, з якими ви, швидше за все, стикаєтесь регулярно».
Можуть сказати: а наведіть-но якийсь конкретний приклад. Будь ласка. Іван Громницький, автор статті «Їжа Франкенштейна: народжуємо виродків, стаємо імпотентами», якось поділився такою своєю тривогою: «А чи цікавились ви, що жуєте? Наприклад, «Орбіт білосніжний, фруктовий», що виробляється в Україні і позначений штрих-кодом, містить: Е-171 — добавку, що належить до дуже підозрілих; Е-320 — негативно впливає на роботу печінки і нирок, а також на рівень холестерину в крові; Е-951 — що породжує безліч негативних ефектів і служить каталізатором для скупчення в організмі гримучої суміші шлаків» (ВВС, № 56/2009). Звіривши з новим довідником зазначений вище шкідливий вплив жуйної гумки на її споживачів, я хочу засвідчити: потенційний негативний ефект від використання харчових добавок Е-171, Е-320 та Е-951 при виготовленні жуйки значно більший, ніж повідомляє у своїй публікації І. Громницький. Про що тут говорити, якщо відомі й інші подібні факти і їхня переконливість достовірна.
У Білла Стейтема дуже шляхетна мета — дати потрібну інформацію тим, хто недбалий до свого здоров’я. Якщо ми всерйоз прислухаємося до нього, то більше не станемо бездумно ставитися до здійснення покупок. Керівник науково-дослідних робіт компанії Miessence Нарелл Чинері зазначив у передмові: «Можливо, необізнаність колись була для вас щастям, але тепер вона стала небезпечною в нашому суспільстві, побудованому на масовому виробництві, витягуванні прибутку, тривалих термінах збереження і вірі в хімічні речовини. Я багато років вивчав отруйні компоненти, що входять до засобів для догляду за шкірою й особистої гігієни, й успішно уникав їхнього застосування в продуктах, які сам готував, тому радий рекомендувати книгу Білла Стейтема як чудовий довідковий порадник для будь-кого, хто сумнівається в безпеці незрозумілих «компонентів натурального походження», що включені в той або інший засіб. Крім того, як досвідчений дипломований фахівець, що займається цими питаннями, я дійсно сподіваюсь, що ви будете витрачати гроші на екологічно чисті продукти, у такий спосіб вкладаючи їх у своє здоров’я».
Отже, хоч би що нам пропонувалося, безпечніше припускати можливу небезпеку, ніж необачно сподіватися на те, що все обійдеться. Чому б не придивитися, що може здоров’ю зашкодити.