Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чому спиваються підлітки?

27 серпня, 2010 - 00:00
НАЙКРАЩА БОРОТЬБА З БУДЬ-ЯКИМ НЕГАТИВНИМ ЯВИЩЕМ — АЛЬТЕРНАТИВА. ТОЖ ЯКЩО ДЕРЖАВІ ПОТРІБНЕ ЗДОРОВЕ ПОКОЛІННЯ, ВОНА ПОВИННА ДУМАТИ ПРО ТЕ, ЩО ЗАПРОПОНУВАТИ ДІТЯМ, — СПОРТ, МИСТЕЦТВО, КУЛЬТУРУ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

На Рівненщині спиваються діти. Лікарі занепокоєні — ситуацію із поширення алкоголізму серед підлітків називають критичною. На профілактичному обліку через епізодичне вживання алкоголю перебуває 352 дитини. І не всі вони з неблагополучних родин. Водночас на Рівненщині нема спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів для алко- чи наркозалежних дітей. Ситуацію коментує Ігор МИРОНЮК, головний лікар територіального медичного об’єднання «Психіатрія, наркологія»:

— Під час дослідження ситуації ми проводили анкетування серед школярів віком 12—15 років. З’ясувалося, що трохи більше, ніж 80 відсотків опитаних вживали слабо- чи сильноалкогольні напої. У нас був випадок, коли надавали допомогу 16-річному хлопцю, що перебував у стані, близькому до алкогольного психозу (інакше це називають білою гарячкою). А таке трапляється у людей із «алкогольним стажем» не менше ніж п’ять-сім років. Торік допомогу при алкогольному отруєнні надали 42-м дітям. Маємо і два випадки, коли призовників звільнили від служби через алкоголізм, є юнаки, які з цієї ж причини отримали відтермінування.

Однак ця проблема стосується не лише хлопців. У результаті досліджень виявилося, що нині вдвічі збільшилася кількість дівчат, які вживають спиртні напої (якщо раніше співвідношення хлопців, які заглядають до чарки, та дівчат становило 4:1, то на сьогодні вже 2:1).

Ситуація з поширенням алкоголізму серед дітей тепер стосується як села, так і міста. Більшість цих підлітків із неблагополучних родин. Багато батьків і самі алкоголіки. Однак часом до реанімаційного відділення із алкогольним отруєнням потрапляють діти з забезпечених сімей.

а сьогодні існує чимало заборон щодо алкоголю, щодо розпивання спиртних напоїв у громадських місцях. Однак попри все, ситуація із дитячим алкоголізмом як була поганою, так і залишилася. Дозвілля підлітків — безконтрольне. До адмінвідповідальності відповідних осіб фактично не притягають. На мою думку, лекціями для дітей тут не обійдешся. Це вже неефективно.

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне
Газета: 
Рубрика: