Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чому в Приазов’ї зникає риба?

8 вересня, 2006 - 00:00

У водоймищах Донецької області стрімко скорочується кількість риби, якої не вистачає вже навіть для потреб самого шахтарського регіону, тоді як ще 5—10 років тому тільки рибними запасами Приазов’я можна було б нагодувати всю Україну.

За словами представників рибінспекції, особливо сумно справи йдуть в акваторії Азовського моря, в якому перевелися не лише раніше поширені тут осетри, але й традиційні тарань, судак і камбала. Наприклад, тільки цього року рибакам вдалося виловити лише трохи більше 24 х тонн судака, що порівняно з показниками минулихроків зовсім мало. Крім того, останнім часом у рибаків почав викликати тривогу ще й лов дуже численних раніше бичків, яких також стало значно менше, ніж раніше. Причин такого катастрофічного стану справ, на думку фахівців, відразу кілька. Передусім в Азовському морі різко збільшилися втрати так званих природних нерестовищ указаної риби (до речі, саме з цієї причини кілька років тому в Приазов’ї вимерли осетри).

Однак, незважаючи ні на що, в Донецькій області є дуже мало бажаючих, які добровільно погодилися б займатися відтворенням рибних ресурсів і розводити породи риби, що гинуть. Зараз розведенням займається лише кілька великих підприємств, які працюють у Приазовському регіоні, а на все м. Маріуполь цю роботу взяла на себе лише одна фірма, представники якої в один голос стверджують, що це не дуже вигідна справа, оскільки мальки цінних порід риби коштують дуже дорого. Саме тому розведенням деяких порід (наприклад, тарані та судака) займаються, в основному, російські фахівці. Більш того, в Азовському морі часто промишляють браконьєри, які ловлять усю рибу без розбору і не дуже зважають на те, вимирає ця порода чи ні.

При цьому, за словами вчених Донеччини, в морі не спостерігається жодних негативних екологічних показників, які негативно вплинули б на розмноження риби. Більш того, море готове щороку приймати дуже велику кількість риби, яка приходить на нерест — наприклад, в Азовському морі могли б цілком вільно почуватися 250 тисяч осетрових щорічно. Однак цього року рибаки піймали лише двох дорослих особнів осетра, здатних для відтворення мальків.

Щоб хоч якось виправити становище, вчені випустили в море 50 тис. мальків, які в майбутньому, можливо, дадуть суттєвий приріст риби. Щоправда, надії на це мало. Цілком можливо, рибу просто виловлять ще до того, як вона дасть потомство, та й взагалі сама її кількість надто мала — ще шість років тому в Азовському морі було в 30 разів більше осетрових, ніж сьогодні.

Ганна ХРИПУНКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: