Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Ці знахідки – рідкість для нашого міста»

Під час розкопок у центрі Рівного археологи натрапили на артефакти литовсько-польської доби, а ще матеріали мідного віку
5 липня, 2017 - 11:37
ФОТО UKRINFORM.UA

Срібні та бронзові монети, ґудзики і пряжки, які у XVII столітті могли дозволити собі лише заможні люди, а ще велика торгова пломба з готичним шрифтом і рослинним орнаментом, котра, очевидно, була на крамі, призначеному для князів, керамічні люльки, фрагменти скляних виробів... Такі старожитності виявили під час розкопок, що вже другий рік поспіль тривають у центрі Рівного. Їх проводять на місці, де стояв палац останніх володарів міста — князів Любомирських. Резиденцію створили у XVІІI столітті, однак є відомості, що раніше, у литовсько-польську добу, там був замок. Водночас, окрім старожитностей XV, XVI та XVII століть, нещодавно археологи натрапили на несподівані знахідки, які належать до мідного віку (IV—III тисячоліття до нашої ери).  

«Цьогоріч ми відкрили ділянку площею у 120 метрів квадратних. Фактично «перестрибнули» через рів, який розкопали торік. Працювали на його північному краю, — розповідає керівник експедиції Олексій Войтюк. — Під час робіт  виявили цікавий архітектурний об’єкт — натрапили на майданчик, викладений широкоформатною цеглою XVII століття. Швидше за все, це підлога допоміжної споруди палацу князів Любомирських. Також є знахідки, які датовані XV—XVI століттями, а це вже період князів Острозьких. Взагалі серед виявлених старожитностей є такі престижні речі, як ґудзики, залізні та бронзові пряжки. Їх могли дозволити собі лише заможні люди. Це було дорого. Такі предмети свідчили про певний статус. Крім того, є три фрагменти керамічних люльок для куріння тютюну. Про це свідчить невеличка форма чашечки, бо більші використовували для трав. Взагалі селяни також курили люльки, однак вони були дерев’яні. Натомість керамічні використовувала шляхта. А ще нам трапилася серія взуттєвих підков. До речі, такі знахідки були й під час розкопок на полі Берестецької битви. Є у нас і монети. Здебільшого бронзові й одна срібна. Однак монета затерта, натомість я ще не встиг усе розчистити. Цікавою знахідкою є і торгова пломба з гербом Ґданська. Вона доволі велика — у діаметрі сягає 5 сантиметрів, прикрашена рослинним орнаментом, має готичний шрифт. Найімовірніше, вона була на товарі, призначеному для князів». 

Проте коли археологи зробили невеличку доріжку на схід від кладки, яку зафіксували цьогоріч, то натрапили на велетенський об’єкт радянського періоду. Він знищив значну частину рову. Поки що на картах міжвоєнного періоду науковці не можуть зафіксувати, що це було. Але заразом вони виявили дерев’яну обшивку рову. А ще знайшли фрагменти кахель та цегли-пальчатки. Вона побутувала до XVI століття. Характерна тим, що на пласкій поверхні є сліди, наче по ній провели пальцями. Вони різної глибини. Щоправда, для такого ефекту майстри застосовували спеціальні пристрої. За форматом цегли можна визначити, до якого періоду вона належить, пояснюють археологи. А ще вони «зловили» об’єкт, що може бути частиною мосту через рів. Однак поки що це робоча версія.

«А в північній частині розкопу ми натрапили на культурний шар з матеріалом мідного віку. Виявили кераміку, вироби із кременю. Це рідкість для нашого міста. Очікували на знахідки литовсько-польської доби, а тут мідний вік. Це ще цікавіший результат», — коментує Олексій Войтюк.

Розкопки на цьому місці планують проводити і наступного року.

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне
Газета: 
Рубрика: