Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дати лісам вирости

У Естонії діє платформа Single.Earth для підтримки альтернативних методів господарювання замість суцільних вирубувань
20 січня, 2021 - 10:18
НА ФОТО: ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР І СПІВЗАСНОВНИК SINGLE.EARTH МЕРІТ ВАЛЬДСАЛУ ДИВИТЬСЯ НА СВІЙ ТЕЛЕФОН У ЛІСІ В ХААДЕМЕЕСТЕ, ЕСТОНІЯ / ФОТО РЕЙТЕР

Single.Earth — естонський високотехнологічний екостартап, що створює інновації у сфері корпоративних заходів щодо боротьби зі зміною клімату. Він покликаний допомогти підприємствам і організаціям  реально вплинути на клімат і природу, залучивши заходи, спрямовані на боротьбу зі зміною клімату, до бізнес-процесів. Створена Single.Earth платформа надає лісовласникам гроші для переходу до альтернативних методів ведення лісового господарства замість суцільних вирубувань, повідомляє www.baltic-course.com із засланням на LETA.

Інтенсивна вирубка лісів стала вельми резонансною темою в країні, що посідає одне з провідних місць у Європі за кількістю лісових ресурсів на душу населення. На великих ділянках землі були проведені обширні вирубки. Основну частину отриманого матеріалу було продано у вигляді деревних гранул за кордон, у країни, що прагнуть підтримувати у себе «зелене» споживання енергії. Використання пелет викликає тривогу і в екологів,  і в науковців, які стверджують, що політика ЄС, яка схвалює спалювання деревини та пелет як екологічно стійке, насправді виправдовує діяльність, внаслідок якої відбувається  збільшення викидів вуглецю в атмосферу.

Бажання добути низькоякісну деревину підштовхнуло до більш ранньої вирубки лісів і призвело до того, що суцільні вирубування стали переважним методом управління лісами.

За допомогою платформи Single.Earth компанії можуть фінансово підтримати лісовласників у перехідний період від суцільних вирубувань до інших методів ведення лісового господарства. Тоді, коли деякі ліси будуть перетворені в добровільні природоохоронні зони, власники інших зможуть збільшити середній вік своїх лісів вищий за мінімум, встановлений законодавством. Таким чином, на цих ділянках вирощуватиметься деревина вищої якості, яка не перетвориться на гранули, а зберігатиме вуглець у будівлях і стане сировиною для виробництва дерев’яних виробів.

За словами експертів у галузі лісового господарства з Естонського агентства довкілля Мадіса Раудсаара та Енн Пярт, країні необхідно знизити обсяги вирубуваного лісу на 9-10 млн кубометрів у період з 2020 по 2025 рік, щоб відповідати стандартам щодо викидів вуглецю для боротьби з кліматичними змінами. Вони також зауважили, що естонські лісові ресурси не зменшаться, якщо вирубка залишиться на рівні 9 млн кубометрів.

Газета: 
Рубрика: