Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Демобілізація. Що далі?

Серед проблем, що хвилюють бійців, які повернулися з війни, — повторна мобілізація, соціальні пільги та психологічний стан
3 квітня, 2015 - 13:36
Демобілізація. Що далі?
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Під демобілізацію військовослужбовців, призваних у першу хвилю мобілізації, потрапляють 33,5 тисячі бійців. Триватиме демобілізація до першого травня. Волонтер «Юридичної сотні» Леся Василенко розповідає, що серед питань, які найбільше хвилюють тих, хто повертається додому, — чи можуть їх мобілізувати повторно.

«За статутом Збройних сил України протягом року після демобілізації військовий не може бути призваний на повторну службу. Зараз ми маємо ще один нюанс. За законом, винесеним на розгляд Верховної Ради Президентом, усі особи, що звільнилися з військової служби, в обов’язковому порядку повинні проходити службу в резерві (наразі можуть проходити за власним бажанням. — Авт.). Особливості цієї служби в тому, що призовник продовжує працювати у цивільній сфері, але може у будь-який момент бути викликаний на збори. В такому разі людина юридично проходить службу у Збройних силах, тому мобілізована бути не може».

СОЦІАЛЬНІ ПІЛЬГИ І ЗЕМЕЛЬНА ДІЛЯНКА

Серед поширених проблем — також отримання у власність земельної ділянки і набуття соціальних пільг. «Земельна ділянка — дуже проблемне питання, — ділиться Леся Василенко. — Якщо особа звернеться у порядку, передбаченому законом, вона не зможе знайти вільної земельної ділянки. Тут доводиться застосовувати особисті зв’язки, можливості вирішення питань з керівництвом на місцях. Частково земельні ділянки виділяли, але ми маємо скарги на те, що вони фізично зовсім не годяться під забудову. Деякі місцеві адміністрації йдуть назустріч і виділяють масиви земель для військових. Бували й такі випадки, коли місцева влада йшла назустріч і видавала земельні ділянки бійцям навіть без підтвердженого статусу учасника бойових дій, а лише з відміткою про мобілізацію. Проте у більшості випадків відповіді на запити були негативні. Щодо інших соціальних пільг, то їх система дещо застаріла. Вона не відповідає вимогам, потребам і можливостям сьогодення. Україна у тому стані, в якому вона нині перебуває, не здатна забезпечити таку велику кількість осіб всіма пільгами, передбаченими за статусом учасника бойових дій. Перелік пільг, які отримує учасник бойових дій, коштує державі 2    400 гривень на місяць. Враховуючи кількість військових — сума критична».

ЗБЕРЕЖЕННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ

Наразі не всі військовослужбовці можуть бути демобілізовані. Частина з них зараз на лікуванні, є і такі, хто перебуває у полоні. Доки вони не повернуться до військової частини — звільняти їх не можна. Для бійців це створює нові проблеми. За Законом України «Про мобілізаційну підготовку» основне місце роботи зберігається за мобілізованим протягом року. Якщо військовослужбовець не повертається до роботи у цей період — його звільняють. За словами Лесі Василенко, «Юридична сотня» неодноразово зверталася до Міністерства оборони з цим питанням. Нещодавно вони отримали відповідь, що проект закону, в якому термін збереження робочого місця буде продовжено, вже готовий. Але наразі подібний законопроект на розгляд парламенту не винесено.

ПСИХОЛОГІЧНИЙ СТАН

До слова, Леся Василенко відзначила і складний психологічний стан військових. Держава не забезпечує повної психологічної реабілітації, що не дозволяє бійцям адаптуватися до цивільного життя. «У нас були випадки, коли зверталися рідні військових, волонтери та піднімали питання щодо жахливого психологічного стану бійців. Ми постійно чуємо історії про надмірне вживання алкоголю, неможливість контролювати себе. Після бойових дій людям потрібна допомога спеціаліста, але у нашому суспільстві чомусь не сприймають психологів. Якщо радиш комусь звернутися до лікаря — він часто розуміє це неадекватно. Людина не визнає своєї проблеми, тому й не може з нею боротися», — підсумувала Леся Василенко.

Олена БЕРЕЖНЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: