Стан системи харчування в дитячих оздоровчих таборах залишає бажати кращого — до такої думки прийшли фахівці головного управління у справах захисту прав споживачів облдержадміністрації, які проводили перевірку місць літнього відпочинку на території Дніпропетровська. «Не було такого табору, в якому ми не знайшли б порушень, — заявила заступник начальника управління Ніна Перепелиця. Так, у таборі під Петропавловськом, — повідомила вона, — при зважуванні порції на десять рибних котлет не вистачало 280 грамів фаршу, в холодильнику «залежалися три кілограми сосисок та майже 2,5 кілограма вершкового масла, які залишилися від сніданку. Тобто ці продукти дітям просто не додали.»
У минулому році матеріали перевірок передавали до прокуратури, тепер через зміни в законодавстві це стало значно важче. Якщо раніше контролюючі органи могли приїхати без попередження в будь-який табір та подивитися на реальний стан справ, то зараз вони зобов’язані попередити суб’єкт за 10 днів. Зрозуміло, люди готуються, але навіть за таких умов відшукуються недоліки.
Частіше за все не дотримується технологія приготування їжі, використовуються продукти без повної та достовірної інформації про товар: крупи й макарони закуповують у мішках без маркування для того, щоб не переплачувати. Нерідко трапляються проблеми з несумлінними постачальниками.
Так, цим літом фахівці управління вимушені були застосувати фінансові санкції до постачальників погано пропеченого хліба.
У жахливому стані перебувають самі харчоблоки оздоровчих таборів: як правило вони обладнані застарілою технікою ще радянських часів. Власники оновлюють тільки холодильне обладнання. Картоплечистки та овочерізки в багатьох таборах вийшли з ладу через тривалу експлуатацію. В результаті, кухарі просто не в змозі виконувати норми харчування дітей.
Як правило, на кухні працюють лише два кухаря, і вони фізично не можуть вручну начистити картоплю для 400—600 дітей. Хоча за нормами дитина повинна отримати 180 грамів картоплі та 200 грамів овочів щодня. З цієї причини картоплю й овочі в меню часто замінюють крупи й макарони, внаслідок чого діти не отримують збалансованого харчування. Зі слів Н. Перепелиці, працівникам управління доводиться зіштовхуватися і з проблемами чисто бюрократичного характеру. Із січня 2008 року лабораторні дослідження відібраних для перевірки продуктів харчування повинні фінансуватися з державних коштів. «При цьому, механізму фінансування досі немає, — сказала вона. — Наші співробітники залишилися неозброєними перед несумлінними виробниками продуктів харчування, маючи можливість тестувати продукти тільки за органолептичними показниками. Тим часом до торгoвельної мережі, як показує досвід, часто надходять продукти, які не відповідають нормам.» За даними Н. Перепелиці, кількість дитячих оздоровчих таборів у Дніпропетровській області скорочується. Якщо в минулому році їх діяло 30, то в нинішньому вже 29. «Думаю, — зазначає вона, — що це пов’язано з високою вартістю путівок. У порівнянні з минулим роком, вони подорожчали з 600 до 1 500 гривень, в основному через різке зростання цін на продукти харчування. Виручають лише дотації місцевої влади.»