Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дніпропетровці вимагають компенсацій і справедливості

6 березня, 2008 - 00:00

У Дніпропетровську розпочався судовий процес у справі про вибух побутового газу в багатоквартирному будинку на вулиці Мандриківській, 127. Внаслідок цієї аварії без житла й майна залишилося півтори сотні родин, десятки людей дістали травми й каліцтва, а 23 людини загинуло. На лаві підсудних опинилося троє колишніх керівників компанії ВАТ «Дніпрогаз» — генеральний директор Ігор Іванков, його перший заступник Максим Сорокін і головний інженер Сергій Бачурін. Усіх їх звинувачують у службовій недбалості, внаслідок якої через несправність газового обладнання до квартир мешканців пішов газ підвищеного тиску. Незважаючи на те, що розслідування карної справи було проведене обласною прокуратурою в найстисліші терміни, розпочати судові слухання вдалося лише з третьої спроби. Річ у тім, що через велику кількість потерпілих і учасників процесу — до 500 осіб, влада міста довго не могла знайти відповідне приміщення з прийнятною вартістю оренди. Нарешті, судове засідання було призначене у місткій актовій залі Жовтневої райради. Проте після реєстрації, яка тривала понад годину, знову виявилося, що багатьом учасникам процесу не вистачило посадочних місць.

Ще на самому початку слухань представник «Дніпрогазу» заявив пресі про те, що провину колишніх керівників компанії під час попереднього слідства доведено не було. Не встановленою, на його думку, залишилася й причина вибуху. Адвокати підсудних звернулися до судді Сергія Пойди з клопотанням про повернення кримінальної справи на нове розслідування, а також попрохали змінити запобіжний захід для своїх підопічних. Проте поспішати зі звільненням підсудних з- під варти суддя не став. Відхилив він і пропозицію відправити справу на дослідування, оскільки її розгляд по суті суд навіть не розпочав. Майже половина дня знадобилася для того, щоб з’ясувати чи всі потерпілі присутні. Крім того, мешканці висадженого в повітря будинку, сподіваючись на компенсацію збитків, пред’явили численні цивільні позови. Як повідомили їх адвокати, потерпілі вимагають виплати моральних збитків у розмірі 100 тисяч гривень на кожного. Родичі загиблих сподіваються на стягнення з ВАТ «Дніпрогаз» по 1 млн. гривень на кожного члена родини і по 50 тисяч гривень із колишніх керівників компанії. Проте, одночасно, багато хто з потерпілих вважає, що на лаві підсудних опинилися «хлопчики для биття» — молоді менеджери, які керували підприємством всього лише п’ять місяців. Поруч із ними, можливо, повинні сидіти й колишні керівники компанії. А головна провина, на думку потерпілих, лежить на державі, яка допустила повну безконтрольність у газовій галузі. «На мій погляд, сказав у бесіді з кореспондентом «Дня» колишній мешканець будинку на Мандриківській, 127 Олег Ярко, винна сама система, адже газове обладнання роками ніхто не перевіряв. Як можна пояснити, що коли ми кинулися перекривати газовий кран у під’їзді, він лопнув, замість того, щоб закриватися одним порухом руки?»

Тепер Олег до кінця життя залишився інвалідом — у нього ампутовано частину ноги. Має бути ще не одна хірургічна операція і протезування. Поки що ці витрати оплачували з коштів добродійного фонду, але що буде далі — ніхто не знає. У зв’язку з цим колишні мешканці висадженого будинку свої позовні вимоги надмірними не вважають. «Тієї компенсації, що нам видали, розповідає Вікторія Андрушко, моїй родині вистачило лише на те, щоб купити старе помешкання на вторинному ринку. Ми змогли його злегка підремонтувати, придбати кухонні меблі та ліжко. А всі наші речі так і залишилися в колишньому помешканні, рятувальники винесли нам лише документи. Слава богу, що самі залишилися, якимось дивом, живими». Поки потерпілі тихо сидять у залі, напружено слухають і стежать за всім, що відбувається. Процес обіцяє бути важким і тривалим — за словами адвокатів, слухання в справі триватимуть не менше двох місяців, а, можливо, і значно довше. До речі, ніхто з учасників процесу не забув слова Президента В. Ющенка про те, що суд у справі про газовий вибух у Дніпропетровську має бути відкритим, чесним і справедливим.

Вадим РИЖКОВ, «День»
Газета: 
Рубрика: