Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Доступ

У Кракові розпочалася масова реєстрація українських громадян
17 березня, 2022 - 08:58

З 16 березня в Кракові на стадіоні TAURON ARENA почалася масова реєстрація українських громадян, які знайшли прихисток в Республіці Польща під час війни в Україні.

З раннього ранку біля воріт стадіону TAURON ARENA в Кракові з’явилася чимала черга, яка почала стрімко зростати. На реєстрацію для отримання номера PESEL громадянина України прийшло близько 500 українських громадян – в основному жінок з дітьми . У зв’язку з тим, що процедура реєстрації та присвоєння номера PESEL займає близько 40 хвилин, людям, які прибули на реєстрацію, організатори пояснили, що цього дня реєстратори зможуть прийняти максимум 200 осіб. Іншим запропонували прийти наступного дня або в будь-який інший день, коли на стадіоні буде відкрито додаткові пункти прийому і наплив бажаючих отримати PESEL суттєво зменшиться.

Згідно з Актом про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території країни, підписаним 12 березня Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою, перебування громадян України на польській території вважається законним терміном на 18 місяців (з 24 лютого 2022 року) за умови, що вони прибули до країни безпосередньо з території України після 24 лютого 2022 року.

Законом передбачається надання номера PESEL громадянам України, що має полегшити для них доступ до польського ринку праці, державної системи охорони здоров’я на тих самих умовах, що й у громадян Польщі. Законом також регулюється надання допомоги у сфері сімейних пільг, допомоги по догляду за дитиною, в сфері сімейного капіталу, допомоги на хороший старт і спільне фінансування, спрямоване на зменшення батьківської плати за перебування дитини в яслах, дитячих клубах або з денним вихователем. Дія закону поширюється також на забезпечення навчання та виховання дітей або студентів, які є громадянами України.

Згідно з офіційними даними, на території Республіки Польща перебуває наразі понад мільйон громадян України, а загалом в країнах Європи - понад 2 мільйони біженців, які знайшли в них прихисток, втікаючи від війни. Як прогнозують експерти, у разі продовження бойових дій в Україні і застосування російським агресором тактики руйнування цивільної інфраструктури та знищення цивільного населення кількість українських біженців може зрости до 4-х мільйонів.

 

Володимир СТЕЦЮК, тимчасово переміщений журналіст, фото автора
Рубрика: