Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Доторкнутися до... Десятинної церкви

Силами киян фундамент легендарної пам’ятки ретельно законсервують і відтворять. Результат побачимо до кінця року
17 вересня, 2015 - 12:16
АРХЕОЛОГИ ДОСЛІДЖУВАЛИ РЕШТКИ ФУНДАМЕНТУ ДЕСЯТИННОЇ ЦЕРКВИ У 2005—2011 РОКАХ. ПОТІМ ПАМ’ЯТКУ ЗАКОНСЕРВУВАЛИ. ТЕПЕР ШАР ГЛИНИ І ПІСКУ НАД АРТЕФАКТАМИ ЗБІЛЬШАТЬ, А КОНТУРИ ПІДМУРКІВ ВИКЛАДУТЬ ІЗ КАМІННЯ / ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Цього тижня почалися роботи з консервації фундаменту церкви Успіння Пресвятої Богородиці (це й є Десятинна церква). Виконавці — не надто говіркі — проводять виміри під керівництвом археологів. Нагадаємо, Десятинну церкву спорудив у 989—996 роках князь Володимир — на це він виділив десяту частину своїх прибутків, звідси й назва. Ця легендарна історія сьогодні має продовження — сучасні кияни збирають гроші на трасування фундаментів пам’ятки. Та й самі роботи ініціювала столична громада в рамках соціального проекту спільної дії «Зробимо разом».

«МОЖЕ БУТИ ТІЛЬКИ ТРАСУВАННЯ»

«У квітні цього року, коли прибирали Пейзажну алею, підійшли до паркану навколо фундаментів Десятинної церкви і побачили, яка там занедбана територія, — розповідає Марина Соловйова, голова громадської організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» і керівник проекту благоустрою території Десятинної церкви. — Довго обговорювали, як змінити ситуацію. Врешті, «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» звернулася до Міністерства культури, Київської міської державної адміністрації, Національного музею історії України, Адміністрації Президента з проханням дозволити розпочати проектні роботи з консервації фундаментів Десятинної церкви та їхнього трасування. Всі структури підтримали ініціативу». Незабаром у КМДА презентували проект і почали погоджувальні дії. Схему фундаментів, за якою робитимуть трасування, розробили разом із Інститутом археології НАН України. Цей план погодив Гліб Івакін, який керував розкопками Десятинної у 2005—2011 роках. Врешті, активісти отримали дозвільну картку на початок благоустрою, і днями фахівці розпочали роботи з фундаментами.

Зараз підмурки Десятинної законсервовані під шаром піску та глини. На територію завезуть ще цих матеріалів, щоб зміцнити «шубу», яка захищає пам’ятку. Потім безпосередньо над фундаментами зроблять трасування — з каміння викладуть їхні контури. Висота трасування буде 15 — 20 сантиметрів над землею. У проекті, який підготували з археологами, є фундаменти Х і ХІІ століть. Активісти хочуть, щоб їх виклали камінням різного кольору, і поруч розмістили пояснення. Між фундаментами буде газон.

Роботи планують закінчити за три місяці. «Було декілька поглядів на майбутнє Десятинної церкви. Декілька років тому на місці пам’ятки хотіли поставити 15-метрові палі, на них — плиту, де відтворити храм. Це суперечить усім хартіям і конвенціям про охорону культурної спадщини, бо жодної фотографії, жодного проекту пам’ятки не залишилося. Тут може бути тільки трасування залишків фундаменту», — акцентує Марина Соловйова.

ТОРГОВЦІВ «ПОСУНУТЬ» ВІД ЦЕРКВИ

Кошторис амбітного проекту — близько 800 тисяч гривень. «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» відкрила окремий рахунок, на який усі охочі можуть перераховувати кошти. На цьому рахунку зараз є близько 68 тисяч гривень. Марина Соловйова обіцяє, що після закінчення робіт на території пам’ятки встановлять табличку з прізвищами всіх, хто долучився до збереження підмурків.

Місцева влада також допомагатиме активістам. Голова Шевченківської районної державної адміністрації в місті Києві — Олег Гаряга — коментує: «Влада щодня має багато нагальних справ, і потрібен був менеджер, який би взявся за цей проект, провів роботу з усіма державними органами тощо. Таким менеджером стала Марина Соловйова. Ми як район надзвичайно зацікавлені, щоб подібні історичні місця відтворювалися й привертали увагу туристів. У цьому проекті допоможемо технікою. Також особисто пообіцяв Марині Соловйовій, що перерахую частину своєї зарплати на трасування фундаментів». Олег Гаряга зазначив, що незабаром впорядкують торгівлю на вулиці Володимирській, поруч із пам’яткою. Це дозволить відновити центральний вхід зі сходів до Десятинки. Щодо торговців буде офіційне розпорядження КМДА. Також чиновники переговорили з підприємцями, яким доведеться «посунутися», — ті наче готові підшукати собі інше місце.

Точний вигляд пам’ятки під питанням. Заступник київського міського голови — секретар Київради і член наглядової ради проекту «Зробимо разом» Олексій Резніков — пропонує обнести історичне місце скляним парканом. Так, на його думку, будуть краще зрозумілі межі пам’ятки, і вітер заноситиме менше сміття на територію. Але вхід до підмурків буде вільним. Марина Соловйова переконана, що жодного паркану не має бути. Тож це питання обговорюється.

ІСТОРІЯ ДОСТУПНА ВСІМ

Фахівці та чиновники різних відомств кажуть про важливість проекту, а ідею з трасуванням називають «прекрасною». Начальник Управління охорони нерухомої культурної спадщини та заповідників Міністерства культури України Яків Діхтяр розповідає: «Десятинна церква — дуже значимий об’єкт для Києва і для України, це — перша цегляна церква Київської Русі. Пам’ятку досліджували не один раз і завжди знаходили цікаві артефакти. Після останніх археологічних робіт фундаменти законсервували, але це дає можливість оперативно зняти грунт і продовжити дослідження. Утім, можливо, є сенс залишити все як є, законсервованим, для нащадків. Щоб люди бачили, де розташовувалася церква, наскільки вона була величною. Приємно, що ініціатори проекту з консервації і трасування — громадська організація. Ми в міністерстві допомогли чим змогли. Підняли креслення з дослідженнями фундаментів, а активісти разом із Інститутом археології нанесли це на карту. Залишилося винести це у простір».

Територію, де була Десятинна церква, з парканом чи без, треба зробити доступною для всіх, вважає Олексій Резніков. «Трасування фундаментів* церкви дозволить будь-кому оцінити, якими є підмурки, сховані під землею, — каже Олексій Резніков. — Чи відновлювати тут храм, і яким він має бути, чи зробити тут музей — це питання можна вирішувати двадцять років. Але завдяки проекту, який робимо, наші нащадки зможуть зрозуміти, що було на місці Десятинної церкви. Це — сакральне місце, одне з найважливіших у Києві». Між іншим, трасування фундаментів Десятинки — тільки один зі спільних проектів київських чиновників та ініціативи «Зробимо разом». Декілька інших проектів реалізують з часом.

Підтримати проект «Консервація розкопок фундаментів церкви Богородиці (Десятинної)» можна, якщо перерахувати гроші за реквізитами, що наводимо:

Найменування отримувача: ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива»

Поточний рахунок: 38404873

Банк: 26000550229103

МФО: ПАТ «УкрСиббанк»

Призначення платежу: 351005 благодійний внесок

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: