Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Два світи

Урок вчителя Паула Пшенічки для народних депутатів
5 жовтня, 2018 - 12:24

«На мій погляд, це найважливіший виступ з парламентської трибуни. І не тільки у цій каденції», — так народний депутат Віктор Галасюк прокоментував на своїй фейсбук-сторінці виступ учителя з Чернівців Паула Пшенічки у Верховній Раді України 3 жовтня цього року.

Паул Пшенічка викладає фізику та астрономію в Чернівецькому міському ліцеї №1 математичного та економічного профілів, має звання заслуженого вчителя України і найкращого у світі вчителя фізики за версією Intel (2004-й рік), є почесним членом Лондонського інституту фізики, а також одним із засновників методу проектно-орієнтованого навчання у школах. Торік Паул Францович став переможцем першої національної премії Global Teacher Prize Ukraine, заснованої громадською спілкою «Освіторія».

Ще один штрих — 2005 року Міжнародний астрономічний союз і Лабораторія імені Лінкольна Массачусетського технологічного інституту присвоїли ім’я «Пшенічка» (Pshenichka) малій планеті №21389. Більше про Паула Францовича ви можете прочитати у матеріалі «Дня» «Чернівецький вчитель зі світовим ім’ям» (№180 за 10 жовтня 2017 року).

«Тільки він може на дзвінок о 21.00 з криком «Ааааа, ваш виступ у Верховній Раді завтра об 11.00, а не в п’ятницю, шо робити???» спокійно відповісти «То як шо? Їхати в Київ зараз!». А за годину вже сидіти у нічній маршрутці з Чернівців. Дев’ять годин в дорозі. Тільки він може прийняти душ і бодрячком о 10.00 вже бути готовим. Тільки він може тричі зірвати оплески і змусити народних обранців відірватися від ґаджетів і встати. Запам’ятайте цю дату. 3 жовтня 2018 року. За лобіювання «Освіторії». Напередодні Дня вчителя. Другий за всю незалежну історію України прецедент, коли у ВР виступає людина ззовні. І ця людина — ВЧИТЕЛЬ!», — написала про підготовку події Олена Северенчук, менеджерка креативних освітніх проектів «Освіторії». 

Одразу хочеться подякувати активній спільноті, яка робить розумних людей відомими. Однак, викликає питання те, як до виступу поставились у Верховній Раді, чому виступ вчителя раптово перенесли.

Загалом цей іспит парламентарі більш-менш склали. «Я з нетерпінням чекала на його (Паула Пшенічки. — Ред.) виступ у парламенті. І дуже боялася, щоб депутати не осоромилися. Але навіть останні двієчники з них зрозуміли: ХТО перед ними. Встали, зустріли, слухали та проводжали оваціями», — поділилась враженнями від зустрічі Наталія Мосейчук, відома телеведуча і кураторка премії Global Teacher Prize Ukraine.

Цікаво, які висновки зробили депутати з виступу Паула Пшенічки? Що запам’ятали? Перші оплески Паул Францович отримав, коли нагадав історію про президента США Рональда Рейгана. Політик, у відповідь на подив генералів, чому бюджет на освіту перевищує оборонні видатки, зауважив: «Якщо ви думаєте, що питання оборони вирішуються у Пентагоні, ви помиляєтеся. Питання оборони вирішуються за шкільною партою».

«Я, як фізик, можу відповідати лише за цю галузь, і стверджую, що нам треба не просто хвилюватися за нашу освіту, а ми маємо за неї тривожитися. От кількість абітурієнтів, які вступили на фізику в Чернігові, складає троє людей, у Херсоні і Чернівцях — по двоє. Цей предмет вкупі з інформатикою, біологією і хімією — усі йдуть одним шляхом, ці галузі валяться», — констатував Паул Пшенічка.

Учитель, так би мовити, дав парламентарям домашнє завдання. Він сказав, що у Верховній Раді необхідно розробити програму розвитку освіти на 30 років, яка має виконуватися послідовно, не зважаючи на те, який у нас президент чи прем’єр-міністр.

«Затрати на освіту — це не затрати, це інвестиції у наше майбутнє», — наголосив Паул Пшенічка. Теза, яку розуміє все більша частина нашого суспільства та яку нарешті має усвідомити більшість у владі.

Зрештою, Паул Пшенічка вже допоміг навчитися мислити тисячам людей. А таких учителів, як він, в Україні чимало. Тож у нас є непогані шанси на розумне майбутнє.

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: