Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Двічі пережив евакуацію

Як Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля відзначає 100-ліття
7 жовтня, 2020 - 17:38

27 березня 1920 року в Луганську було створено народний технікум (згодом  реорганізований у Луганський вечірній робітничий машинобудівний інститут), який став прабатьком майбутнього Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

У своє перше сторіччя через військові дії навчальний заклад двічі пережив евакуацію: 1939 — 1945рр. ВНЗ переміщено до радянського міста Омськ і реорганізовано в Омський машинобудівний інститут; 2014 р. університет переміщено до м.Сєверодонецька. Саме тут його колектив святкує ювілей.

ПЕРШИЙ ВИПУСК ІНЖЕНЕРІВ ЛУГАНСЬКОГО ВЕЧІРНЬОГО РОБОЧОГО ТЕХНІКУМУ / ФОТО НАДАНО УНІВЕРСИТЕТОМ

ПОПРИ ВИПРОБУВАННЯ, ПЕРЕМІЩЕННЯМ ІЗ ОКУПОВАНОЇ ТЕРИТОРІЇ ВИШ ЗБЕРІГ НАЙКРАЩІ ТРАДИЦІЇ, ВНУТРІШНЮ ЄДНІСТЬ...

План заходів, присвячених сторіччю університету, розрахований на цілий рік. Крім урочистостей, у цьому переліку видання книжки про історію і сьогодення закладу, студентські флешмоби, наукові конференції, виготовлення і спецпогашення власної поштової марки, відкриття археологічного музею тощо.

За сто років у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля змінилися 18 ректорів. Нинішня ректорка доктор технічних наук, професорка Ольга ПОРКУЯН розповіла про головні досягнення навчального закладу: «Якщо говорити про події до 2014 року, то найголовніше те, що університет посідав дуже високі позиції з наукової роботи. Завдяки цьому 2010 року йому було надано статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. Цей статус в Україні мали всього 15 університетів. Тут були створені потужні наукові школи, працювали наради з захисту кандидатських і докторських дисертацій. Вихід університету на такий рівень — це дуже високе досягнення!

Університет завжди мав високі позиції й за якістю освіти. Він один із перших в Україні підписав Болонську декларацію про перехід на європейські підходи в організації навчального процесу (2004 р.). Ще Україна, як держава не підписала цю конвенцію, а університет уже це зробив. Це теж був важливий відправний пункт переходу на інноваційні методи освіти, адже ми стали переймати передовий світовий досвід. Також в університеті зібрано широкий спектр спеціальностей: ми готуємо фахівців і технічних, і гуманітарних напрямів.

ПЕРШИЙ ВИПУСК

Якщо говорити про останні роки, то найголовніше, що, незважаючи на випробування переміщенням із окупованої території, університет зберіг найкращі свої традиції, внутрішню єдність, загальний настрій на інновації та розвиток. Ми ніколи не намагалися просто вижити, ми прагнули розвиватися, впроваджувати нові технології та піднятися на вищий рівень. І я вважаю, що нам це вдалося!»

Кілька фактів:

► за 100 років підготовлено приблизно 200 тисяч випускників, які працюють у 80 країнах світу;

► нині університет готує фахівців за 70 спеціальностями. Починав свою роботу Луганський машинобудівний інститут як суто технічний навчальних заклад. У період активного індустріального розвитку тут готували інженерів для промисловості та розбудови Донбасу. Після 1960-х років почали відкриватися нові спеціальності: право, економіка та інші, завдяки яким інститут переріс у класичний університет із потужною науковою роботою.

«ПРОСТО ЗАРАЗ НАШІ ПСИХОЛОГИ ПРАЦЮЮТЬ ІЗ ПОСТРАЖДАЛИМИ ПІД ЧАС ПОЖЕЖ НА ЛУГАНЩИНІ»

«Напрямів наукових досліджень у нас дуже багато, — розповідає Ольга Поркуян. — Традиційно серед найпотужніших — транспортний напрям. Найбільше визнання на світовому рівні мають наші розробки з удосконалення технічних характеристик і показників залізничного транспорту. Наприклад, сучасні потяги розвивають величезну швидкість, тому важливо вдосконалювати їхню гальмівну систему. В цьому напрямі ми проводимо спільні дослідження та наукові конференції з ученими університетів Великої Британії, Словаччини та країн Балтії,  разом публікуємо результати наших досліджень.

СНУ IМ.В.ДАЛЯ

Не менш потужну наукову роботу проводять наші психологи. В нас працюють доктори психологічних наук, які на практиці займаються реабілітацією дорослих і дітей у стресових ситуаціях. Ось просто зараз, під час пожеж на Луганщині, наші психологи працюють із постраждалими, надають психологічну допомогу в школі, куди їх привезли з пожежі. Коли 2014 року сюди приїхали переселенці з окупованої території, які пережили серйозний стрес, наші психологи досліджували ці моменти і також надавали практичну психологічну допомогу.

Учені-археологи нашого університету ведуть розкопки давніх курганів у Сватівському районі на Луганщині. Це доба бронзи та Середньовіччя. Знахідки кількох сезонів будуть передані місцевому краєзнавчому музею та археологічному музею СНУ імені Володимира Даля, який ми урочисто відкрили 5 жовтня цього року.

Традиційно потужним завжди був хіміко-технологічний напрям... Сюди також можна віднести і міждисциплінарні дослідження, в яких одночасно задіяні принципи містобудування (архітектура), створення здорового середовища в населених пунктах (екологія), ІТ-сфера. Такі проєкти наразі серйозно підтримуються на міжнародному рівні.

СПЕЦПОГАШЕННЯ ВЛАСНОЇ МАРКИ

Дуже багато наукових розробок ведеться в галузі ІТ-технологій, зокрема медичних: дослідження і розшифровка біострумів мозку тощо.

Частину досліджень ми проводимо на власній базі, в лабораторному корпусі. Також дуже багато розробок проводимо за кордоном, спільно з нашими партнерами: нині в нас укладено понад 130 договорів про проведення спільних досліджень із багатьма університетами країн ЄС, Азії та США. Завдяки такій співпраці наші учені проводять наукові дослідження на їх базі. Таку кількість друзів та партнерів ми назбирали за останніх двадцять років! До введення карантинних обмежень ми активно розвивали міжнародні обміни викладачами та студентами і дуже чекаємо часу, коли зможемо їх поновити».

«РОЗВИТОК НАШОГО РЕГІОНУ ТА РОЗВИТОК УНІВЕРСИТЕТУ ТІСНО ВЗАЄМОПОВ’ЯЗАНІ»

За словами Ольги Поркуян, зупинення двох промислових гігантів нашого регіону — ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» та Лисичанського нафтопереробного заводу негативно вплинуло на інтерес абітурієнтів до відповідних спеціальностей. Наразі охочих отримати хімічний фах дедалі менше, але вони є.

До 2014 року в університеті навчалося майже дві тисячі іноземних студентів. Із початком АТО більшість із них були переведені в інші університети, і з метою  безпеки консульства багатьох країн заборонили своїм громадянам перебувати в цьому регіоні. Тому в університеті спостерігався потужний відтік іноземних студентів. Із 2015 року це питання було врегульовано на державному рівні і сьогодні в СНУ імені Володимира Даля навчаються приблизно 200 іноземних студентів.

«На 1 червня 2020 року в нас було більш як сім тисяч студентів, зокрема приблизно 700 із непідконтрольної території і «сірої зони», — розповідає Ольга Поркуян.              — Завдяки освітнім Центрам «Донбас-Україна» ми залучаємо молодь із невизнаних самопроголошених республік до навчання в Україні, отримання запитаної спеціальності й гарантованого диплому про вищу освіту. Ми надаємо консультації, відповідаємо на телефонні дзвінки протягом усього року. Наші фахівці відпрацювали і налагодили всі процеси, пов’язані з приїздом, вступом і розселенням абітурієнтів із непідконтрольної території, стежимо, щоб не було дискримінації. В результаті з кожним роком зростає кількість молоді, яка вступає на навчання через освітній Центр «Донбас-Україна». Я вважаю, що ця робота дуже важлива і її треба продовжувати.

ЮВIЛЕЙНИЙ ПОШТОВИЙ ШТАМП

Мене дуже радує розуміння моїх колег, що розвиток нашого регіону та розвиток університету тісно взаємопов’язані. Тому ми ініціюємо і підтримуємо будь-які заходи, спрямовані на розвиток громади, активно співпрацюємо з державними установами та різними неурядовими організаціями.

Як ректорка, я бачу своїм завданням створення в університеті такої атмосфери, яка мотивуватиме і викладачів, і студентів на розвиток та просування різноманітних наукових і творчих ідей. Тому і сучасному поколінню, і нащадкам, які святкуватимуть 200-ліття університету імені Володимира Даля, я хочу побажати дивитися вперед, думати про розвиток, реалізувати себе максимально, розкрити свій потенціал і від цього отримувати задоволення!»

Наталія ВОЙНОВА, Сєверодонецьк. Фото надані університетом
Газета: 
Рубрика: