Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Екологія та війна: як Нікополь потерпає від постійних обстрілів

15 листопада, 2022 - 16:12

Вже більше трьох місяців російські окупанти щодня і щоночі обстрілюють місто Нікополь з території окупованого Енергодару та прилеглих міст. Десятки будинків зруйновано, а ще більше пошкоджено ракетами та снарядами. Велика кількість жителів міста виїхала, але ті люди, що залишилися працюють та підтримують життєдіяльність Нікополя.

Окрім величезної шкоди інфраструктурі, російські обстріли уражають і довкілля Нікопольщини. Ракетні обстріли вчиняють постійні пожежі, від чого страждає чистота повітря та навколишнє середовище. Величезна кількість дерев або пошкоджено, або зламано та повалено російськими снарядами.

Багато жертв від артобстрілів і серед тварин. Багато домашніх улюбленців у квартирах хворіють та важко переживають щоденну тривогу, а деякі просто не витримують і помирають. Тварини ж у приватних будинках часто зазнають поранень від уламків та вогню.

Окрім цього, окупанти спричиняють екологічну катастрофу своїми діями на ЗАЕС. Після захоплення станції у квітні окупанти почали активно мінувати прилеглу територію, що є санітарно-захисною зоною в радіусі 2.5 км. За підрахунками, за останні місяці загинуло від вибухів вже більше 30 тварие. Багато з них занесені в Червону книгу України.

Внаслідок загибелі великої кількості тварин у санітарно-захисній зоні ЗАЕС, а також того факту, що окупанти не прибирають туші мертвих звірів, вони починають розкладатись, і їхні рештки проникають у ґрунтові води, що завдає непоправної шкоди.

Отруйні речовини можуть потрапити у питні канали, що може загрожувати мешканцям Енергодару та прилеглих населених пунктів отруєнням.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Сприяння єдності заради України, в якій цінують довкілля", який реалізується МБО «Екологія-Право-Людина» за фінансової підтримки Journalismfund.eu.

Рубрика: