Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Фіалка за книгу

Лайфхак харківської бібліотекарки
4 січня, 2020 - 14:47
Фото з відкритих джерел

Бібліотекар із Харкова Наталія Павленко вирощує фіалки, щоб завдяки їм поповнювати фонд бібліотеки-філії. Він гостро потребує сучасних видань. Читальня знаходиться у найбільшому спальному районі України – на Салтівці, а якщо точніше – на її півночі. Північна Салтівка — це край мегаполісу. Бібліотека-філія №50 тут єдина, і є універсальною, бо серед її читачів як дорослі, так і діти. Наталія Павленко погодилась розповісти, як у неї з’явилась ідея вирощувати фіалки заради книг.

ОСОБИСТА ІНІЦІАТИВА

Пані Наталя в розмові наголошує — вирощувати і продавати фіалки, щоб за отримані кошти придбати необхідні книги, це її особиста ініціатива. Мовляв, займатися комерційною діяльністю бібліотека не має права.

«В законі є пункти, які дозволяють це робити, але наша система цього не робить. В нас немає такої можливості, тому це моя особиста ініціатива, не стільки бібліотекаря, як читача. Я житель цього району, я знаю потреби дітей, які у нас є читачами», — говорить Наталія Павленко.

50 ЖИВЦІВ ФІАЛОК

Вирощувати фіалки бібліотекарку надихнули школярі, які принесли як подарунок на один із майстер-класів читальні приблизно 50 живців цих квітів. Пані Наталя зізнається, що спочатку навіть розгубилася, не знала, що робити з такою кількістю листочків. Проте згодом до неї прийшла ідея — дати цим рослинам шанс квітнути, не тільки щоб прикрашати світ.

«Фіалки я не тільки продавала, але й дарувала. Фіксованої ціни за квіти не просила. Кожен давав, скільки може — хтось 5 гривень, хтось більше», — розповідає пані Наталя.

Завдяки фіалкам Харківська бібліотека-філія № 50 уже поповнилася десятком книг. Купуючи їх, керувалися потребами юнацтва, бо саме їх найбільше серед читачів.

«Одна дівчинка попросила книги про Тараса Шевченка. У нас лише «Кобзар», а от інших книг про Шевченка саме для дітей немає. Я мріяла, щоб у нашому фонді з’явилась чудова книга авторства харківського професора і дослідника його творчості Леоніда Ушкалова — «Шевченко від А до Я». Тому й запланувала виростити і продати стільки фіалок, щоб назбирати коштів на цю книгу. І якось так добре пішла ця ініціатива, що завдяки фіалкам ми змогли придбати й інші книги, які були потрібні нашим юним читачам», — розповідає бібліотекарка.

Завдяки фіалкам читальня поповнилася не лише книгами, а й екологічною грою для дітей. Саме за їх серця бібліотекарі ведуть найбільшу боротьбу. Бо читальні без сучасних книг та цікавих заходів важко конкурувати з гаджетами, які завжди під рукою.

«У нас дуже велика потреба у сучасній українській літературі та в книгах, які вивчають за шкільною програмою. Нам потрібні книги українською, не обов’язково українських авторів, а й зарубіжних, у перекладі», — розповідає Наталія Павленко.

У 2019 році за державний кошт ця бібліотека придбала 80 книг, вартість 40 книг забезпечив обласний бюджет, 50 отримали завдяки програмі придбання україномовних видань і більше 600 книг подарували читачі. Саме завдяки читачам, яких Наталія Павленко називає друзями бібліотеки, читальні вдається бути сучасною, цікавою тим, для кого вона працює. Переважно саме друзі дарують літературні новинки та дороговартісні видання, а натомість, якщо захочуть, отримують фіалку.

Квіткова ініціатива харківської бібліотекарки продовжиться і в 2020 році. Два десятки фіалок ще чекають на своїх господарів, а бібліотека – на сучасні книги. «Потрібно бути відкритими для читачів, показувати, що ви працюєте, а не відсиджуєте, і вам почнуть допомагати у вашій роботі, хто чим може», — резюмує нашу розмову про книги та фіалки бібліотекарка з Харкова Наталія Павленко.

Людмила ЛУТИЦЬКА, Харків

Рубрика: